_
_
_
_

Triplet català a la llista de millors restaurants del món

Disfrutar s’acaba de coronar com el millor restaurant del 2024, mentre que El Celler de Can Roca va guanyar el mateix títol el 2013 i el 2015 i El Bulli ho va aconseguir cinc vegades entre el 2002 i el 2009

Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas reben el premi de millor restaurant del món 2024 a Las Vegas.
Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas reben el premi de millor restaurant del món 2024 a Las Vegas.Camila Almeida (50 Best / EFE)
Mar Rocabert Maltas

Si fem cas a les llistes, la millor gastronomia dels últims anys es fa a Catalunya. Són tres els establiments catalans que han assolit el podi de la llista The World’s 50 Best Restaurants, considerada la més representativa de la restauració mundial. Disfrutar es va convertir ahir a Las Vegas en el millor restaurant del 2024, mentre El Celler de Can Roca va guanyar el mateix títol el 2013 i el 2015 i El Bulli ho va aconseguir fins a cinc vegades: 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009. El restaurant dels germans Roca no ho pot tornar a fer perquè ha passat a una millor vida: estar a la llista Best of the Best, una mena de categoria d’intocables que es va crear el 2019 per deixar espai als altres, de la qual El Bulli, encara que ja no funcioni com a restaurant, també en forma part. Vet aquí les coses estranyes de convertir la vida en rànquings.


Disfrutar que vol dir gaudir

Disfrutar és un verb que ho diu tot. Llàstima que el diccionari encara no l’accepti. Proposa gaudir. I aquest és l’objectiu d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, els tres xefs que lideren el millor restaurant del món i es van conèixer en un altre millor restaurant del món, El Bulli. Un establiment que passa força desapercebut a peu de carrer, però no als rànquings. També compta amb tres estrelles Michelin des de l’última gala, celebrada precisament a Barcelona el novembre passat.

Tres estrelles i millor del món d’una mateixa tongada és una fita força inèdita i, més, tenint en compte que el Disfrutar celebra el desè aniversari aquest any. És bonic també que siguin tres els cuiners que hi ha al capdavant, en una rara demostració que potser allò de l’equip i la cooperació són realmente el camí de l’èxit. Ells sempre ho han defensat així i al web del restaurant tots els seus companys llueixen amb noms i cognoms. No és estrany, doncs, que ahir la seva dedicatòria fos en plural: “Volem dedicar aquest premi a la gastronomia del nostre país, i a totes les persones que han treballat i segueixen treballant per construir aquesta meravellosa professió. "

Un dels plats clàssics del Disfrutar: panchino farcit de caviar i crema agre.
Un dels plats clàssics del Disfrutar: panchino farcit de caviar i crema agre.Francesc Guillamet Ferran

Com la majoria de restaurants gastronòmics -s’anomenen així quan treballen amb tècniques d’avantguarda-, al Disfrutar s’hi va amb temps i a tastar un menú degustació. Actualment tenen tres propostes, formades per una trentena de plats: el menú Disfrutar clàssic, que inclou els que han esdevingut clàssics durant aquests deu anys (290 euros); el menú Disfrutar Festival, una síntesi de la seva creativitat que canvia cada temporada (290 euros); i el menú especial Taula Viva, la proposta més trencadora. En una taula dissenyada per Merche Alcalà, ubicada a l’espai d’I+D del restaurant, tot és sorprenent. Per a un mínim d’1 persona (1.050 euros) i un màxim de 6 (390 euros per persona). El maridatge de vins costa 160 euros.

Però l’oferta dels tres socis no s’acaba aquí. Si voleu tastar la seva cuina també ho podeu fer als restaurants Compartir, amb una oferta més assequible. El primer Compartir (Riera de Sant Vicenç, s/n) va obrir a Cadaqués un any després del tancament del Bulli el 2011, on els tres ja treballaven junts de caps de cuina. Aquell primer restaurant junts, la reconversió d’una antiga pizzeria, va ser tot un èxit que els va portar a Barcelona, on uns anys després d’aterrar amb el Disfrutar també hi van obrir un altre Compartir (Carrer València, 225). Mentre no trobeu taula al millor del món, són l’alternativa.

Disfrutar

Carrer Villarroel, 163, Barcelona

De dilluns a divendres, migdia i nit

Menú degustació: A partir de 290 euros

Maridatge: 160 euros

 

 


El Celler de Can Roca, el millor del millor

Després que alguns restaurants no deixessin anar el títol del millor durant alguns anys, com va ser el cas del Celler de Can Roca, que va ser-ho dues vegades, o El Bulli, que va acaparar el titular cinc anys gairebé consecutius, The World’s 50 Best Restaurants va decidir descongestionar el podi. I ho va fer creant la llista Best of the Best, on van a parar els que ja s’han endut totes les mirades un any. Així que a partir del 2025 seran tres els catalans en aquest olimp, seguits per Copenhagen, que en té dos: Noma (cinc vegades millor del món) i Geranium (millor el 2022).

Com que al Bulli ja no s’hi menja, sinó que s’ha convertit en un museu des de l’any passat, l’altre millor restaurant del món obert que tenim a Catalunya és El Celler. Està situat al barri de Talaià de Girona, d’on són els tres germans Roca, en Jordi, en Josep i en Joan, i on mantenen ben a prop el restaurant dels seus pares, el popular Can Roca, on s’hi pot fer un menú diari de cuina tradicional. Al Celler tenen dos menús degustació: un de curt que costa 190 euros i un de llarg que s’enfila als 250. Tot es pot maridar amb la proposta ocpional d’en Pitu, per 90 euros. El seu nom no és cap casualitat, tenen un dels cellers més importants de Catalunya, bona part ara al Castell de Sant Julià de Ramis, que té una bodega de 80.000 vins.

Aperitius del menú degustació del Celler de Can Roca.
Aperitius del menú degustació del Celler de Can Roca.Gianluca Battista

Els Roca han construït un imperi al voltant de la restauració, i mai més ben dit, perquè ara tenen un castell i tot. A Sant Julià de Ramis han inaugurat recentment Esperit Roca, un restaurant per tornar a gaudir dels plats més icònics del Celler, sota la direcció de Raúl Sillero, que fins ara era el cap de cuina de Mas Marroch. Aquest va ser durant molt temps un restaurant per a banquets, però amb la pandèmia i sense casaments ni celebracions, es va convertir en un restaurant per al públic en general on es van servir aquests clàssics.

Recuperada la normalitat, el Mas Marroch, una masia amb grans jardins al voltant, torna a ser un espai per a festes i Esperit Roca, que a la tardor també tindrà un hotel disponible en aquest complex tan gran que és el Castell, serà el lloc on degustar els clàssics. Els Roca també tenen l’Hotel Casa Cacao al centre de Girona, al costat de la xocolateria del mateix nom; els restaurants Normal i Plaça del Vi 7, també al centre de la seva ciutat; i les gelateries i confiteries Rocambolesc, que també tenen una biquineria. En aquests últims l’esperit Roca surt a més bon preu.

El Celler de Can Roca

Can Sunyer, 48, Girona

De dimarts a dissabte

Reserves al web

Menú degustació: A partir de 190 euros.

Maridatge 90 euros

 


Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_