_
_
_
_
postal / alella
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

L’heroïcitat de dues valls i una DO de vi

La història de la vall de Rials, amenaçada pels plans de fer-hi un polígon industrial, és una de les que s’expliquen al llibre ‘Denominació d’Origen Alella’

Les vinyes d'Alella, a la comarca del Maresme.
Les vinyes d'Alella, a la comarca del Maresme.Alamy Stock Photo

Al Maresme hi ha dues valls germanes que es miren i miren a mar: la vall de Rials i la vall Cirera. Poc més de setze quilòmetres les separen de Barcelona. La vall de Rials, a Alella, fa frontera amb el Masnou i Teià, i és un dels terrossos insígnia del conreu de la vinya al Maresme i de la pervivència de la Denominació d’Origen Alella. Als anys vuitanta i noranta va estar amenaçada pels plans de fer-hi un polígon industrial.

La història de la seva salvació, segellada per la via judicial tot just el 2018, és una de les moltes històries valuoses que es troben al llibre Denominació d’Origen Alella. O més ben dit, al llibràs, perquè la seva mirada àmplia i generosa el converteix en referencial. Publicat per l’editorial Vibop, que capitaneja la periodista Montse Serra, amb el consell regulador de la DO i la revista Papers de Vi, no espereu trobar-hi tan sols els continguts previsibles d’una obra sobre vins i el territori productor. Aquesta obra desborda els tòpics perquè pretén conèixer i explicar un indret, un paisatge, en profunditat i des de diferents vessants. Per tant, reuneix articles d’història, de transformació econòmica i urbana, de canvis, de pèrdues i de noves il·lusions i fites.

Els textos els han escrit més de vint col·laboradors (entre els quals, el naturalista Martí Boada i la cuinera Carme Ruscadella), i posen a l’imaginari un gruix destacat de patrimoni: des dels romans i grecs fins a les masies i els vestigis més modestos, com els colls i les collades, la pedra seca i tot el que hi ressona. Com que l’obra relliga vi, paisatge i història, proposa arrodonir la comprensió dels vins que s’hi fan amb quinze activitats naturals, vinícoles i culturals. A més dels canvis i les tendències en el vi de la DO, topareu amb perles tirant a desconegudes. La DO d’Alella és una de les més menudes de l’Estat i, curiosament, va ser la segona en constituir-se, després de la Rioja; quan es va constituir, ja incloïa pobles del Maresme i del Vallès Oriental, fins am­pliar-se fins als trenta-un d’ara i una comarca més (el Barcelonès, que hi aporta Badalona i Santa Coloma de Gramenet).

Ara la vall de Rials és la seu del celler Alta Alella i, juntament amb la vall Cirera, a Tiana, representen un emblema de la DO: les raons de pes cultural, agrari i vital que fan que aquest territori vinícola, de caràcter periurbà, a tocar de moltes amenaces urbanístiques, s’hagi mantingut. És heroic haver resistit les atzagaiades de la incomprensió paisatgística i dels fastuosos illetrats del segle XXI. Sí, també hi ha —i encara hi ha— illetrats del paisatge, per molt o per més que s’insisteixi en el retorn al poble —romàntic i irreal, tan de doble moral. Per això, m’imagino les dues valls vinícoles mirant-se, amb les fileres de vinyes ben encarades, com si fossin els dos campanars del Canigó. M’imagino que s’expliquen els avatars del temps i que Verdaguer —copa de vi a la mà— les converteix en gegants poètics.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_