_
_
_
_
crítica literària
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

El lloc de la fantasia de Miquel Bonet

Torna a les llibreries ‘El dia de l’escórpora’ revisada a fons pel mateix autor

Escórpora gallineta, a un mercat de Barcelona.
Escórpora gallineta, a un mercat de Barcelona.Alamy Stock Photo

Ho va assenyalar Vicenç Pagès quan va ressenyar la primera edició d’aquesta novel·la de Miquel Bonet (Reus, 1977) que ara, revisada a fons, torna a les llibre­ries deu anys després: “El primer paràgraf —precís i lúdic, experimental i entenimentat— em va subjugar tant que ja no vaig poder parar de llegir”. I sí, és cert: de sobte, una vegada escoltem els primers compassos del ritme de la prosa —una col·lecció interminable de recursos esplendorosos per aconseguir l’efecte còmic a través de la imaginació verbal—, una vegada coneixem el narrador, un paràsit feliç que es conforma amb una gran dosi d’abúlia a “fer la viu-viu entre els supervivents”, i l’acompanyem de matinada cap a la platja per veure’l com deixa caure el pes mort del cos esgotat a la sorra després de la festa, ja no tenim ganes d’altra cosa que continuar a Vilafarta, un poble de la Costa Daurada que s’està preparant per a la temporada turística i on el plat fort són unes jornades gastronòmiques amb la promoció de l’escórpora com a protagonista.

L’esperança d’un escriptor, deia Auden, consisteix a ser com un formatge d’alguna vall, local, però admirat arreu. A El dia de l’escórpora es descriu l’energia primària d’un poble, “un món minúscul per no haver d’eixamplar l’esperit i poder anar a comprar el pa a peu”, un compendi d’insipidesa, cretinisme i terboleses econòmiques regit pels “factòtums locals, constructors i hotelers”, i per on pul·lulen, donant vida a la textura de rerefons de la novel·la, “molts turistes de caravana i espardenya” i un elenc de personatges secundaris tan impagables com els pescadors de tota la vida, els habituals del bar dels inútils o els headhunters de l’Ebre: tots són els artífexs d’unes anècdotes narratives exemptes de grans intrigues o de passions majúscules, però absolutament memorables per la con­fiança amb què Miquel Bonet creu en la comèdia per la comèdia, és a dir, per l’habilitat amb què subministra l’ordre de les paraules i la informació que contenen, per l’aliança que trena entre una acció trepidant i un narrador juganer que no s’acaba de creure el que està passant.

De cop i volta, el que semblava una novel·la feroçment costumista es converteix en l’apropiació al·lucinada d’uns ingredients de ciència-ficció de sèrie B, i una escórpora gegant s’entossudeix a cruspir-se els banyistes

Sí que s’ho creu, en canvi, el lector, sobretot perquè Bonet té la delicadesa d’entendre que crear és inventar, esborrar la frontera entre el real i el fictici, el normal i l’anormal, el comú i l’estrany, veure la novel·la com un espai per a l’ocurrència i el deliri, el lloc on es pot esdevenir qualsevol cosa, el lloc de la fantasia, com si crear fos la recerca de qualsevol argument que servís per escriure qualsevol idea: de cop i volta, el que semblava una novel·la feroçment costumista es converteix en l’apropiació al·lucinada d’uns ingredients de ciència-ficció de sèrie B, i una escórpora gegant, com el tauró excepcional de Peter Benchley que havia decidit lluitar contra els homes per dir, potser, que el món havia perdut la seva naturalesa cristal·lina i era gomós, opac i de fang, s’entossudeix a cruspir-se els banyistes. De cop i volta, entrem en una estètica de tebeo tractada amb un humor extrem, amb un radical sentit de la bogeria mesurant al mil·límetre l’abast de les aventures, narrant els cataclismes, o els disbarats, com si fossin una experiència científica o mèdica i no un fet insòlit. Mentre llegim El dia de l’escórpora som feliços; i encara ho som més quan, a l’última pàgina, ens adonem que Bonet ens obsequia amb una darrera descaradura, un final literalment feliç.

Portada de 'EL DIA DE L’ESCÓRPORA'
de Miquel Bonet.

El dia de l’escórpora 

Miquel Bonet 
La Segona Perifèria, 2024
208 pàgines. 18,20 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_