_
_
_
_
brou de llengua
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

La B rebel d’Auschwitz

Segons les entrevistes fetes als supervivents del camp, els presoners eren coneixedors del petit acte de rebel·lia en el rètol d’entrada

'Arbeit Macht Frei', el rètol a l'entrada del camp d'Auschwitz  el 2015.
'Arbeit Macht Frei', el rètol a l'entrada del camp d'Auschwitz el 2015.Jakub Porzycki (NurPhoto / Getty Images)

Hem commemorat, fa unes setmanes, el vuitantè aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz per les tropes soviètiques. Se n’han dit moltes coses, i per descomptat el relat que explicarem no és nou, però ve a tomb per il·lustrar de quina manera una senzilla i gairebé imperceptible alteració tipogràfica en una sola lletra es pot convertir en un acte de rebel·lia i, per què no, de resistència. Mireu el rètol que penjava a l’entrada del camp. Totes les lletres semblen ben disposades, menys una, la B, que hauria de tenir la panxa a la part inferior i que, en conseqüència, està invertida.

Algunes lletres hau­rien cridat massa l’atenció (la A, la M, la T), i amb d’altres l’efecte hauria sigut imperceptible (la I, la E), però la inversó de la B fa un efecte extravagant, una mica foteta. L’eslògan és ben conegut: Arbeit Macht Frei —és a dir “el treball us fa lliures” o “el treball allibera”—, que els nazis van manllevar del títol d’una novel·la menor de final del segle XIX, obra del filòleg i lexicògraf Lorenz Die­fenbach, en què una colla de malfactors trobaven el camí de la redempció a través del treball. L’arquitecte de la solució final, Heinrich Himmler, ja la va incorporar el 1933 en el primer camp de concentració, el de Da­chau, que al principi acollia dissidents, gent d’esquerres i professionals liberals per “reeducar-los” a través del treball esclau. A mesura que els camps es van anar multiplicant i “sofisticant”, la frase es va anar estenent per tot el Reich com a fórmula de benvinguda.

Poc després de la invasió de Polònia l’1 de setembre de 1939, un grup de presoners polonesos van ser conduïts a Aus­ch­­witz per construir-hi el tenebrós camp de concentració. Entre ells hi havia el serraller Jan Liwacz, un home traçut, que al camp va ser destinat a realitzar treballs diversos de forja, com ara la confecció de llums, baranes i bastiments, i fins i tot de joguines per als fills dels comandants del camp. Liwacz, justament, va ser l’encarregat de confeccionar el rètol de l’entrada amb l’eslògan edificant. Seria ben lògic suposar que l’home es va equivocar, que a l’hora de muntar les lletres sobre les barres de ferro va trabucar la B i després no es va veure amb cor de dir als nazis que calia tornar a començar, ves a saber com s’ho prendrien. Però sembla que no va ser això.

'To B remembered', l'escultura d'homenatge que hi ha a Berlín.
'To B remembered', l'escultura d'homenatge que hi ha a Berlín. mauritius images / Alamy / Cordon Press

És conegut que posar les coses al revés és una manera de protestar, com sabem pel cèlebre retrat de Felip V de Xàtiva. Fa no gaires dies, precisament, els rètols d’entrada de diversos municipis de Catalunya (per exemple a Riudellots de la Selva, Cardedeu i Sant Jaume dels Domenys) van aparèixer de cap per avall en una nova protesta del moviment de Revolta Pagesa. I en molts països, el fet de penjar la bandera de tort és considerat una ofensa, i fins l’OTAN es va haver de disculpar per una bandera espanyola posada del revés en una seva cimera. Bé, de vegades es tracta d’una protesta molt personal, molt íntima, aquella satisfacció intransferible que feia posar a l’inrevés els segells de Franco quan s’envia­va una carta en plena dictadura.

Potser els nazis, que bé deurien veure que la B semblava estrafeta, es van pensar que en Liwacz era un carallot que no sabia escriure, i potser s’ho va pensar el mateix Himmler, que va fer una visita durant la forja del rètol. Però en realitat va ser tot un acte de protesta, potser simbòlic, potser insignificant, “una espècie de malícia, que ens donava una mira de satisfacció”, en paraules del mateix Liwacz, que va sobreviure als camps diversos al llarg de la guerra (després d’Auschwitz va ser a Mauthausen). Segons documents recollits en entrevistes als supervivents pel Museu d’Auschwitz, els presos eren coneixedors d’aquest petit acte de rebel·lia.

El rètol del camp va estar a punt de viatjar a Rússia com a botí de guerra, però els presos polonesos van convèncer els soldats soviètics perquè el deixessin allà com a recordatori del que hi havia passat. Òbvia­ment, amb la B rebel intacta que dècades després, amb forma d’escultura memorial a la Wittenberg­platz de Berlín, amb la llegenda “To B remembered”, encara és un símbol.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_