Jordi Vilà passa a l’acció amb un Manual d’Autodefensa de la Cuina Catalana
El cuiner barceloní publica un manifest en clau d’humor per alertar de la situació crítica de la gastronomia local


Jordi Vilà fa temps que les veu magres. La cuina catalana cada vegada és més difícil de trobar. A les cases es cuina poc o gens, i als restaurants, guanyen per golejada els locals de ramen o sushi. Però en lloc de quedar-se de braços plegats, aquest cuiner inquiet acaba de publicar el Manual d’Autodefensa de la Cuina Catalana, un document en clau d’humor amb nou arguments que demostren que tots podem fer alguna cosa per evitar aquest declivi. És una iniciativa que va en la línia d’altres textos com el Cuina! O barbàrie de Maria Nicolau.
Aquest manifest rebel consta d’il·lustracions, de Joan Manel, i textos breus, del mateix Vilà i Uri Costak, que ofereixen arguments amb un toc d’humor per defensar la cuina local. A tall d’exemple, la primera clau s’anomena ‘La defensa de la pasta’ i recorda que a Catalunya existeixen fàbriques de pasta artesanals des del 1700, molt abans de la moda dels restaurants italians, i que els fideus, els canelons o els macarrons són tan catalans com el pa amb tomàquet.
‘El gir ramen’ fa el mateix en defensa de l’escudella, que no deixa de ser una sopa amb la qual comparteix els ingredients bàsics, les verdures, la carn i la pasta, mentre que ‘El cop de cheesecake’ surt en defensa de les postres com la crema catalana, la mel i mató, el menjar blanc, els bunyols o el pijama. Ja n’hi ha pastissos de formatge bons, però també molts altres dolços de la nostra tradició ho són, ve a dir Vilà.

D’aquesta manera, el cuiner combat les tendències actuals que sembla que sempre ens portin cap a la cuina de fora. No hi està pas en contra, però manifesta que no és normal que a Barcelona hi hagi més locals per menjar un ramen que una escudella. A la vegada, alerta que la feina de recuperació de la cuina catalana no correspon només a la restauració. “El manteniment de la cuina d’un territori es fa a casa”, recorda Vilà, que anima a cuinar i a educar a les noves generacions perquè coneguin els plats tradicionals.
“A Barcelona, el més normal seria que per cada restaurant de ramen, en trobéssim deu on poder menjar escalivada i canelons, però això no és així”, lamenta Vilà. “Per això hem de sacsejar una mica l’arbre i fer caure algunes fulles”, explica. Per escampar el missatge aquest manual té forma de pòster (16 euros), tassa (12 euros) i samarreta (20 euros), que es poden comprar a les botigues Va de Cuina i als restaurants Vivanda, Alkimia i Alkostat. Però més endavant es transformarà en un llibre, que també inclourà les receptes clàssiques de la cuina catalana, i es publicarà abans d’acabar l’any.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.
Sobre la firma
