_
_
_
_

Coques de Sant Joan: cada cop es compren més petites per tastar-ne de clàssiques i d’autor

Les millors postres artesanes per a la revetlla que anuncia l’estiu

Coques de Sant Joan
Coques de Sant Joan de L'Atelier.
Mar Rocabert Maltas

Cada vegada es venen més les coques de Sant Joan petites, però no perquè siguin unes postres en declivi. Ben al contrari. Aquesta tradició segueix ben viva i els clients en volen tastar diferents tipus. Les que agafen més embolada són les d’autor, on cada pastisser desplega la seva imaginació. Hi han ajudat els concursos, on la categoria de creativitat cada vegada té més participants. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona les vendes pujaran prop d’un 5% enguany i s’acostaran als dos milions de coques venudes. Defensant posicions, recorden que una coca sempre serà més bona si es compra en un establiment on la fan artesana, amb fermentaciones lentes, ingredients frescos i sense conservants. No cal dir que al cos també se li posaran més bé. Aquí en teniu unes quantes.

Coques de premi

Si hem de fer cas als premis, tenim unes quantes coques per tastar. La sisena edició del concurs de La Millor Coca de Sant Joan de Catalunya, organitzat per l’agència Sr y Sra Cake va rebre 250 coques, una bona representació del que fan els pastissers catalans. En la categoria de coca tradicional de fruites confitades i pinyons va guanyar la pastisseria Pachi Larrea de Castelldefels (passatge Mercè Rodoreda, 2) mentre que la de coca de crema i pinyons va ser per La Palma Pastissers, amb punts de venda a Sant Cugat (Rambla del Celler, 15), a Barberà del Vallès (avinguda de la Generalitat, 90) i a Sabadell (carretera de Barcelona, 572).

Pel que fa a coca creativa, el premi va ser per la nova pastisseria Brunells de Barcelona (carrer Princesa, 22), que va presentar una original coca circular amb oli d’oliva, llimona i alfàbrega, una creació de Miquel Chamorro. Tornant a la tradició, la millor coca de llardons va ser per a la pastisseria Muntada de Castellar del Vallès (Passeig, 27) i en l’apartat de xocolata el premi se’l va endur el Forn Gil de Barcelona (Navas de Tolosa, 263), que va presentar una coca que recorda al brownie.

Coques de barri

Seria bo que aquesta fos la categoria principal a l’hora de triar una coca. La del barri, la del pastisser de confiança. Però per als que no teniu un pastisser de capçalera a Barcelona, aquí teniu algunes idees d’algunes pastisseries que hem distribuït de forma poc ortodoxa per tres grans zones de la ciutat.

Part alta: Foix de Sarrià (Major de Sarrià, 57), pastisseria Natcha (avinguda Sarrià, 45), pastisseria Sacha (carrer Vallmajó, 31), Oriol Balaguer (plaça Sant Gregori Taumaturg, 2), pastisseria Baixas (carrer Muntaner, 331), Mervier Canal (Calvet, 15), pastisseria Montserrat (Torrent de l’Olla, 81), Morreig (carrer Verdi, 25), Montserrat Forners (Castillejos, 366), pastisseria Santantoni (Tajo, 60).

Gelat coca de llardons de la gelateria Delacrem.
Gelat coca de llardons de la gelateria Delacrem.

Centre: Forn Sant Jaume (Rambla Catalunya, 50), Mauri (Rambla Catalunya, 102), Casa Vives (Rambla Catalunya, 58 - carrer de Sants, 74), pastisseria Lis (Calàbria, 137), L’Atelier (Viladomat, 140), La Pastisseria (Carrer Aragó, 228), pastisseria Faixat (Muntaner, 159), pastisseria Escribà (Gran Via, 546), Mas Pastissers (Còrsega, 398- passeig Maragall, 269), Oriol Carrió (Bailèn, 216), Maxime Petit Pàtisserie (Sant Antoni Maria Claret, 244), pastisseria Saint Honoré (València, 312), Morera (Gran Via, 733), La Palma (carrer del Clot, 72), Forn del Passeig (Rambla de Fabra i Puig, 10), Sant Croi by Albert Roca (Pàdua, 91).

Part baixa: La Colmena (plaça de l’Àngel, 12), pastisseria Lis (Riera Alta, 19), pastisseria L’Estrella (Nou de la Rambla, 92), pastisseria Hofmann (carrer Flassaders, 44), Bubó (carrer de les Caputxes, 10), pastisseria López (Sant Pere més Baix, 78), pastisseria Triomf (Rambla del Poblenou, 41).

Coques que no són coques

La inventiva fa que algunes postres que s’elaboren aquests dies recordin a la coca de Sant Joan. En aquest sentit, és molt evident i ja força popular el gelat de coca de fruites de Sant Joan de la gelateria Delacrem (carrer Enric Granados, 15 i passeig Sant Joan,59), que també elabora des de l’any passat el gelat de coca de llardons. A banda, comença a ser una tradició el pastís de formatge de coca de Sant Joan de JonCake en col·laboració amb Oriol Carrió, elaborat amb coca clàssica de fruites confitades, que està disponibles a JonCake del Born (Assaonadors 29) i a Jon Cake & Wine (Gelabert, 42). A la pastisseria La Cantonada (Carrer Dos de Maig, 314) també trobareu una altra versió, la del croissant de coca de Sant Joan.

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_