_
_
_
_

Dos bars per fer un bon entrepà a Barcelona

Mama Gorda és un nou local de sandvitxos d’autor i Bocatini és un lloc dels de sempre

Bar Bocatini en la Gran Vía.
Un entrepà de botifarra de Calaf del bar Bocatini, a la Gran Via de Barcelona.Gianluca Battista
Mar Rocabert Maltas

Els entrepans estan de moda a Barcelona, i sobretot els gurmet o d’autor. En els últims temps, han obert bars que ens recorden que les mans van ser el primer instrument per menjar, i porten un reguitzell de farcits que fan salivar. Un dels més recents que converteix el moment d’aquest simple mos en un autèntic plaer, gairebé comparable a menjar un plat, és Mama Gorda, al Born. Però hi ha dies que no ens volem complicar la vida, i els entrepans de tota la vida, freds o calents, ens fan un bon servei. Per aquests moments també hi ha un lloc al centre de Barcelona, sense trampes, i és Bocatini. Encara que el nom despisti, és un bar familiar on podreu menjar un clàssic entrepà de fuet, truita o llom amb formatge, amb ingredients de qualitat i a un preu molt raonable. Si ja en teniu prou de grans tiberis, en aquests dos bars trobareu magnífiques alternatives per menjar ràpid sense ensurts.

Pa de vidre i molta cuina a Mama Gorda

Entrepà de xurrasco a la brasa de Mama Gorda.
Entrepà de xurrasco a la brasa de Mama Gorda.

Al carrer de la Princesa, cal sospitar amb cada nova obertura. Però també s’ha de reconèixer que, entre tourist traps, apareixen locals que valen la pena. És el cas de Mama Gorda, el bar d’entrepans que han muntat els germans argentins Leo i Diego Amico amb l’italià Simone Nizi. Es van conèixer en un restaurant francès i després de treballar junts a la cuina d’un italià la seva amistat es va enfortir, fins al punt d’envalentonar-se a obrir el seu propi negoci quan la vida els ha portat a Barcelona. “Volíem fer alguna cosa senzilla però amb tot el nostre bagatge a la cuina”, explica Nizi.

El resultat és un petit bar que amaga molt més del que mostra. Encara que sembla que els entrepans surtin de la planxa, allà només s’acaben i abans els ingredients han passat hores al foc o fent xup-xup. El seu exponent és l’entrepà de xurrasco, que se serveix entre dos talls de pa de vidre, elaborat per Concept Pa. “És un entrepà que porta molta feina darrere, no cal anar a un gastronòmic per menjar coses bones”, diu Nizi. Amb un sofregit de base, la carn de vedella d’Angus catalana passa un parell d’hores al foc, coent-se amb vi i aigua, del qual en resulta una reducció saborosa que després s’afegeix com una salsa a l’entrepà, un cop la carn ha passat també per la planxa. Formatge manxec, pebrots i pico de gallo completen l’acompanyament. Per als més valents, hi ha una versió més potent que també porta provolone.

Totes les seves fórmules responen a vàries proves per trobar els combinats més gustosos per a tots els paladars. La carta és curta però ben triada. Hi ha una opció amb provolone, un de carbassó per als vegans o el de temporada, que ara mateix és de carxofes. També amb pa de vidre, les carxofes, prèviament cuinades per a què quedin ben tendres, amb sofregit, all, llorer, pell de llima, ceba i julivert, es tallen a làmines i després s’aixafen a la planxa en un mètode semblant al de l’smash burger. La papada de porc li dona el push final.

Però el més atrevit que hi trobareu és l’entrepà de ceviche. Evidentment és una queixalada fresca, que se serveix amb la recepta de peix peruana dins d’un entrepà de brioix, amb la massa feta pel forn Madeleine del Poblenou. “Sorprèn molt, la gent és escèptica”, reconeix Nizi, però el resultat és prou convincent. Una alternativa per als que volen més peix a la dieta. L’oferta de begudes també és reduïda; cervesa, vermut i refrescos, i el local és petit però guarda tota la personalitat dels seus socis, fans de la cultura urbana. Quadren amb l’etiqueta d’entrepans d’autor, “amb molt amor, molt sabor i molt flow”, com diuen ells.

Provolone a la planxa de Mama Gorda, a Barcelona

Mama Gorda

Carrer de la Princesa, 12, Barcelona
Entrepà de xurrasco Angus: 13 euros
Entrepà de temporada: 12 euros
Entrepà valent: 16 euros


Els entrepans normals de Bocatini

La façana del bar Bocatini de la Gran Via.
La façana del bar Bocatini de la Gran Via.Gianluca Battista

Si el que voleu és un entrepà normal, dels de sempre, però ben fet, és a dir, amb pa cruixent i embotit bo, el vostre lloc és Bocatini. És una reserva tan difícil de trobar al centre de Barcelona que pots passar pel davant i confondre’l amb un italià, el nom hi ajuda. Però Javier Aragón explica que quan van obrir el 2005 el van batejar així perquè volien oferir entrepans principalment, encara que també fan plats casolans.

Només obren de dilluns a divendres, des de bon matí fins a les set de la tarda. “Prefereixo viure quatre dies més i tenir quatre duros menys”, afirma somrient Aragón, amb la seva dona Asun Alonso darrere la barra i el seu fill Cristian a la planxa. És un bar entrenyablement familiar, on saluden els clients pel seu nom. La majoria és clientela habitual de les oficines del voltant, sobretot dels departaments de Salut i Agricultura de la Generalitat, i també de la Universitat de Barcelona.

En qualsevol moment del dia, aquesta família us prepararà un entrepà com el que us podríeu fer a casa. La seva classificació, escrita a la pissarra, és ben clàssica: freds, calents i especials. Però el que fa únics aquests entrepans és la matèria prima. Aragón insiteix en què tot és de categoria. “Fem els entrepans de tota la vida amb productes de primera qualitat”, apunta. Els embotits, ibèrics; el pa, de dos forns artesans de la zona.

Que el pa és fresc es nota a cada mossegada, sempre cruixent. Reben les barres del forn La flek i del Sant Josep, en dos torns durant el dia, perquè sempre sigui ben recent. A més d’embotits i formatges, fan entrepans calents de truita, llom, botifarra o hamburguesa. A partir d’aquesta base tot es personalitzen força: amb formatge, ceba, pebrot... mentre ho tinguin us ho fan a mida. Si hi aneu amb més gana, tasteu algun plat, tot casolà. Ara que és temporada us poden sorprendre fins i tot amb uns cardos a l’estil de Navarra. Són la resistència.

dvd 1195 - Barcelona, 10/01/2024  Bar Bocatini en la Gran Vía.

Foto: Gianluca Battista

Bar Bocatini

Gran Via, 610, Barcelona
933 02 42 74
Entrepà i beguda: 4-8 euros
Plat combinat: 9,5 euros


Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_