_
_
_
_
postals / Santiago de Xile
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

Patagònia política

El documental ‘Allende’ és poè­tic, íntim, reflexiu. Té un punt èpic, també, amb Allende creuant el país damunt d’un tren mentre el poble crida “Allende, Allende, el pueblo te defiende”.

Paco Cerdà
Salvador Allende al 1973.
Salvador Allende al 1973.Universal Images Group/Getty Images

Li deien Ricardo, tenia els llavis grossos i mai eixia del poble, de mil i pocs habitants. Amb les poques terres que treballava en tenia prou. No era epicureisme; era la vida i punt al Genovés, on ningú estudiava, ningú viatjava, ningú esperava massa del dia següent més enllà de ser llogat a la plaça. Resignació cristiana.

Ricardo és el iaio que no vaig conéixer. El seu no record se m’ha activat els últims dies per una anècdota, del tot trivial, que fa temps em va contar mon pare. Al iaio, quan una cosa quedava lluny, li agradava dir: “Això està per la Patagònia!”. Evidentment, ell no hauria sabut ubicar la Patagònia, però aquell indret li remetia al punt més distant de les seues oliveres i els seus tarongers, d’aquelles serres que cada matí veia desfilar al trot d’un animal. Paisatge emocional.

Pense en ell perquè li haguera fet gràcia vore’m esta setmana tan prop de la Patagònia. He vingut a Santiago de Xile per participar en un encontre literari: els 75 anys de la revista Cuadernos Hispanoamericanos, amb autors d’ací i d’allà parlant de literatura, memòria, ponts culturals.

Abans d’arribar he fet un viatge previ, un aperitiu per revifar vells mites, tan necessaris, tan esclavitzants. És un documental —disponible a Filmin— que es titula Allende. És obra de Patricio Guzmán, cineasta compromés que es va exiliar de Xile després del colp de Pino­chet que en setembre farà 50 anys. El documental és poè­tic, íntim, reflexiu. Té un punt èpic, també, amb Allende creuant el país damunt d’un tren mentre el poble crida “Allende, Allende, el pueblo te defiende”. Rostres de fam i de misèria; somriures de lluita i d’esperança. Pintades en els murs de tot el país per combatre el poder dels editorials controlats per la dreta. Murs contra periòdics.

Dos detalls m’impressionen. Primer, un fet que desconeixia. Que a Salvador Allende, quan era adolescent, el va formar ideològicament un anarquista italià: Giovanni Demarchi. Investigue una mica. Fou un torinés de metre seixanta, amb mirada utòpica i bigot espés, que havia viscut a Espanya, Portugal, el Marroc, el Brasil, l’Argentina i Xile. Un fuster llibertari a les ordres d’Enrico Malatesta amb qui Allende jugava als escacs a Valparaíso mentre la gran partida s’anava formant al seu cap: com ser alhora revolucionari, pacifista i demòcrata. L’altre moment epifànic arriba quan apareix Carlos Pino, un humil ferroviari del present —fa vint anys— que diu: “Yo quiero saber qué significa ser trabajador. Por qué uno lucha. Eso, la clase obrera: eso es importante”. Veig això i al·lucine. El meu iaio, sense saber geografia, tenia raó: la Patagònia. Què lluny queda de nosaltres, i del Xile de hui, aquella patagònia política covada entre lentes partides d’escacs.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_