_
_
_
_

'Duro' fort

Feien poca planta i no eren pocs, també a les voreres, els estols de Franco -tan abrigats- a la desfilada que marcà el pas i l'ordre a tres generacions. La processó -i la fuita dels qui no volien ser ocupats ni enterrats- fixà una memòria que no ha precipitat i no pot ésser part de la geologia immutable.

La caiguda de Barcelona tengué estralls, preludis de por, bombes i foc que queien del cel dels avions feixistes que s'alçaven a Mallorca: els Savoia que beneí amb mitra i bàcul l'arquebisbe Josep Miralles, les imatges són a l'Aquí estamos, full de Falange. El gest li va retreure el catòlic escriptor francès Georges Bernanos, que denuncià la repressió a l'illa. Miralles l'esmenà: no foren 3.000 morts, només dos mil.

Jordi Pujol, de missió a Palma als anys 80, mentà el cas dels bombarders mallorquins -sense el bisbe- després de fer perdonar els catalans per actuacions poc memorables -de caire financer/feudal i militar- envers els illencs. El repàs dels fets destapa un seguit de travelades.

El genera l Goded dictà el cop a Mallorca en el ban de "passar per les armes" i saltà aviat a Barcelona, on ell fou aniquilat. Llorenç Villalonga, que maldà dels aviadors rojos de Barcelona que tiraren quatre bombes sobre l'illa, s'inspirà en afusellaments : "les oía disparar contra los rojos. Eran (falangistes) esbeltos, anónimos y oscuros, con una oscuridad resplandeciente." El 39 glossà que "en un segle" no s'havia tingut "una victòria tan esclafant" però "contra nosaltres".

Al llibre Els de Cabrera Joan Rigo narra la peripècia dels pagesos de l'illa per mor de la visita pels milicians del capità Bayo -mestre de Fidel Castro-, en l'expedició de fracàs a Eivissa i Mallorca. Ex pres de Franco, Jeroni de Cabrera, feia resistència i deixava la ràbia contra els duros picant l'efígie del dictador encunyada. Fou fort i gairebé etern el Caudillo del duro "por la gracia de Dios". Els diners de guerra tenen una bandera: la continuïtat en pessetes de La Caixa passà per Mallorca, on la caixa forta sí esdevingué fidel als rebels.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_