_
_
_
_

Coques petites, però artesanes

A això ens porta aquesta crisi. Fins i tot quan arriba la setmana de Sant Joan

Ana Pantaleoni
Una coca de Perafita feta al forn Franquesa.
Una coca de Perafita feta al forn Franquesa.JON GOIKOURIA

Tot més petit. A això ens porta aquesta crisi. Fins i tot quan arriba la setmana de Sant Joan. La previsió del gremi és que per Sant Joan els pastissers vendran al voltant de 1,6 milions de coques a tot Catalunya —enguany la revetlla cau en diumenge—, i que mantindran d’aquesta manera les xifres de vendes de l’any passat. Tot segons el guió. “En aquest tema ens trobem davant d’una societat consumidora molt clàssica”, explica Xavier Barriga, mestre forner que està al capdavant de Turris. Aquest any la cadena de forns no presenta cap novetat: a banda de les coques clàssiques, com la de fruita i la de pinyons, seguiran apostant per la innovació de l’any passat, la coca de Nutella.

La despesa mitjana per a una família de quatre membres anirà dels 16 als 30 euros, informa el gremi. “Sant Joan és només una nit. És clar que el que marca és l’economia de cadascú. Però els que poden prefereixen l’artesana”, explica Xavi Marco, cap de projectes de la pastisseria Escribà.

Des del Fornet es reivindiquen i marquen la diferència respecte del producte envasat que es ven als supermercats. “Hem de lluitar contra les tendències del món modern. Nosaltres coem les coques cada dia”. La reivindicació arriba d’Ignacio Miras, un dels responsables d’aquesta cadena que ahir va obrir un nou establiment al carrer Provença, número 266, de Barcelona. El Fornet va néixer a Olesa de Bonesvalls el 1903 de la mà de Rossend Milà Tutusaus. Avui tenen 33 establiments a l’àrea metropolitana de Barcelona. Expansió contra la crisi, però també adaptació. “Ho hem fet amb diferents formats de coca, des de 125 grams fins al quilo”, explica Miras.

Les coques de Perafita també han conquerit Barcelona. Al febrer aquest forn tradicional va obrir a la capital, a la Sagrada Família, després de passar per Vic i Platja d’Aro. La de xocolata és pura addicció. “És coca de forner. Tot va començar el 1952 a Perafita. Treballem el salat, però realment ens va més el dolç”, explica Elisabeth Franquesa, la filla de la segona generació de forners de l’empresa. Reconeix que aquest any la venda va bé: “Avui [dimecres] ja estem servint moltes coques”.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Ana Pantaleoni
Redactora jefa de EL PAÍS en Barcelona y responsable de la edición en catalán del diario. Ha escrito sobre salud, gastronomía, moda y tecnología y trabajó durante una década en el suplemento tecnológico Ciberpaís. Licenciada en Humanidades, máster de EL PAÍS, PDD en la escuela de negocios Iese y profesora de periodismo en la Pompeu Fabra.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_