Cinc experiències per maridar vi, patrimoni i gastronomia a l’Empordà
Des de fer el tast de vi dalt d’un globus al capvespre fins a esmorzar entre vinyes o maridar vins dolços amb foie
Des de l’1 d’abril fins a l’1 maig se celebra el festival de l’enoturisme a la Costa Brava, el Vívid que, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, ofereix una seixantena de propostes originals maridant tres elements: el vi, el patrimoni i la gastronomia de l’Empordà. En aquesta desena edició ja es pot dir que s’ha consolidat com un dels esdeveniments enoturístics més importants que es fan actualment a Catalunya. En les primeres edicions ha registrat una mitjana de 2.000 assistents, -amb una ocupació del 80%-, procedents principalment de les comarques gironines però també un 34% de Barcelona. L’èxit d’edicions passades queda demostrat, per exemple, en què algunes activitats programades per aquesta, abans de sortir els tiquets a la venda, ja tenien les places exhaurides. Al llarg dels seus 10 anys de vida el festival també s’ha convertit en un laboratori d’idees i d’innovació que han ajudat a diversificar l’oferta enoturística de l’Empordà. La programació d’activitats es divideix en vuit categories: tastos singulars, maridatges per perdre els sentits, àpats que fan festa, esmorzars entre vinyes, experiències ‘vil·lennials’, rutes de vi i natura, melodies de vi i escapades Vívid. Entre les originals propostes que s’ofereixen enguany us n’aconsellem cinc, un tast dalt d’un globus aerostàtic al capvespre, un maridatge entre vins dolços i rancis que no es comercialitzen i foie, un entre formatges de proximitat i vins d’alta gama en un entorn de gran bellesa, un esmorzar de forquilla entre vinyes a un celler de la ruta del Vi DO Empordà amb la participació dels cuiners del col·lectiu gastronòmic de la Cuina del Vent o un viatge al capvespre amb sabor antic recorrent els espais més emblemàtics de les ciutats grega i romana d’Empúries. La cita amb el vi per excel·lència també vol augmentar l’assistència del públic més jove, per sota dels 40 anys, i programa activitats adreçades a aquest col·lectiu.
Maridatge de vins dolços i rancis amb foie (Celler Martí Fabra)
La família del celler Martí Fabra de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), amb més de 700 anys dedicats a fer vi, té una casa pairal i unes vinyes molt velles, i un dels tresors més preuats que conserven són els vins antics familiars. Vins dolços i rancis que han passat de generació en generació conservats dins de grans botes. El celler que conserva un documents de compra de la vinya de l’any 1305, en aquesta activitat que es farà el 29 d’abril i té una capacitat per a 25 persones, proposa descobrir-ne cinc en un tast excepcional, ja que alguns d’aquests vins no es comercialitzen i es trauran directament de la bota. “Son garnatxes molt velles que venen de l’avi i del besavi, com un patrimoni de la família que compartim només en ocasiones especials”, explica la Clara, dona d’en Joan Fabra, que és qui actualment porta el celler sota el control de qualitat d’en Martí, el seu pare. Qui vulgui gaudir d’aquesta proposta a partir de les 18.30 hores i durant unes dues hores, visitarà el celler petit, les botes grosses dels dolços i altres de més petites. Es farà el tast de vins rancis i dolços maridant-los amb diferents foies i productes gurmet, sobretot salats. Un maridatge tradicional que permetrà descobrir altres maneres de servir els vins dolços més enllà de les postres per reivindicar el protagonisme que poden arribar a tenir a les nostres taules. Aquesta proposta ja es va fer l’any passat dins el Vívid, amb gran èxit.
Celler Martí Fabra. Preu 25 euros. Barri del Vic, 26. Sant Climent Sescebes.
Floració des de l’aire a Empordàlia (Celler Empordàlia)
El festival de l’enoturisme a la Costa Brava proposa una gran varietat de tastos singulars i únics per assaborir els vins de l’Empordà. Aquest any per primer cop el celler Empordàlia, una cooperativa -ubicada a Vilajiuga- de petits productors que cultiven les seves terres, programa un tast de vi dalt d’un globus aerostàtic que sobrevolarà unes de les seves vinyes, perquè els participants puguin comprovar des de l’aire l’esclat de la floració del vinyar, que s’han deixat amb la seva coberta natural. El 29 d’abril al capvespre, entre les 19.00 h i les 21.00 h, els que hagin optat per viure aquesta experiència, gaudiran d’un aperitiu amb tapes entre les vinyes d’un productor de Garriguella i podran degustar vins km 0 i aliments d’altres productors dels voltants. Cada vint minuts per parelles s’enlairaran en els “vols captius”. El globus aerostàtic estarà ancorat i s’enlairarà per permetre a la parella brindar mentre contempla des de l’aire l’espectacle de la posta de sol i la floració que cobreix la vinya. Al cap d’un minuts baixarà. En cas de vent, el globus no s’enlairarà per seguretat.
Celler Empordàlia. Preu 32 euros. Can Comellas. Garriguella.
Esmorzars entre vinyes (Celler Espolla / Restaurant Can Jeroni)
Els esmorzars entre vinyes són una experiència única per gaudir dels vins i la gastronomia de l’Empordà. Entre paisatges de gran bellesa, cellerers i xefs ofereixen un esmorzar de forquilla que inclou tast de vins, aperitius, plat principal i postres. En total s’ofereixen una desena d’esmorzars entre vinyes els caps de setmana d’abril, un d’ells al celler cooperatiu d’Espolla amb la xef Roser Bronsoms, del restaurant Can Jeroni de Figueres, que forma part del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, Cuina del Vent. Un restaurant centenari de cuina tradicional de xup-xup amb quatre generacions de dones cuineres. El diumenge 16 d’abril oferiran un menú de tasseta de ceba de Figueres de Can Jeroni i faves i pèsols la catalana d’aperitius; melós de galta de vedella amb bolets, de plat principal i de postres, xuixo. Per cada plat hi haurà un vi, blanc, rosat o negre, que seleccionaran els responsables del Celler d’Espolla, una de les empreses vinícoles amb més llarga tradició a la comarca, que va ser fundada el 1931 per un grup de viticultors que volien millorar la qualitat i comercialització dels seus productes. Durant aquests anys ha fet compatible el manteniment d’un esperit tradicional en el conreu de la vinya i en l’elaboració del vi, amb la incorporació de les tecnologies més avançades.
Celler Espolla. Preu 30 euros. Avinguda de Roses. Espolla.
Maridatge per perdre els sentits (Celler Perelada)
El Vívid programa activitats que mariden els vins de l’Empordà amb altres productes del territori, per descobrir sabors i textures en un perfecte equilibri. Un viatge enogastronòmic guiat per grans experts com en aquest cas el cap de sala del Restaurant gastronòmic del Castell Perelada, Toni Gerez, que aquest 2023 ha estat guardonat amb una estrella Michelin com el millor cap de sala d’Espanya i Portugal – en la primera edició d’aquest premi en la seva categoria-. Gerez proposarà el dia 15 d’abril una curosa tria de formatges de proximitat per maridar amb vins d’alta gama del Celler Peralada -amb una tradició vinícola de més de sis segles-, amb algunes personalitzacions fetes amb una tècnica pròpia. El maridatge, que serà només per a adults, es farà al Celler 1923 wine bar, un senzill restaurant ubicat a les instal·lacions del celler més ecològic i nou de l’Estat que, sota la direcció de xef Paco Pérez, permet gaudir habitualment en aquest espai del vi i la cuina catalana d’una manera informal. El 1923 és l’any que es va comprar el castell i el wine bar, amb capacitat per a unes 50 persones, està a l’entorn del nou celler de més de 18.000 metres quadrats semisoterrats, amb uns 10 metres de desnivell, sota un jardí de plantes aromàtiques, dissenyat per RCR Arquitectes, guanyadors del Pritzker 2017.
Celler Perelada. Preu de 60 euros. Paratge la Granja, s/n, 17491 Peralada
Bibendum: capvespre de vi a Empúries
Aquesta activitat, organitzada per Glops d’història, Empordà caterva i MAC Empúries, es va començar a fer fa tres estius durant la pandèmia per donar a conèixer la relació entre l’origen del vi de l’Empordà i les ruïnes d’Empúries i per primer cop aquest any es fa dins del Vívid. El capvespre del 30 d’abril es proposa un viatge amb sabor antic recorrent els espais més emblemàtics de les ciutats grega i romana d’Empúries. De la mà de Romina Ribera, arqueòloga i sommelier, es descobriran racons, espais i històries sobre l’origen de la cultura del vi a la Mediterrània, que era més de cervesa. El raïm es coneixia només com a fruita. Les explicacions es combinaran amb tres tastos de vins DO Empordà amb ànima greco-romana en llocs escollits. Durant la visita, de les 18.30 h a les 20.30 h, es gaudirà de reconstruccions històriques teatrals amb personatges com el Déu Baccus i el seu origen mitològic i la bacant Numeria o els esclaus Gala i Flacus entre d’altres. Un maridatge molt especial per gaudir d’Empúries i el vi de la DO Empordà, que també permetrà descobrir el vi com a producte de mercadeig. La visita inclou el tast de tres vins, la posta de sol i el jaciment d’Empúries al capvespre, que estarà tancat i serà exclusivament per ls que hagin escollit aquesta activitat. No faltarà el ritual per fer un bon auguri per a la nova collita, tot amb un gran rigor històric.
Ruïnes d’Empúries. Preu 28 euros. Puig i Cadafalch s/n. L’Escala.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.