_
_
_
_

Castell

El bonisme, cal reconèixer-ho, dóna bons titulars. Com ara: "El castell de Montjuïc serà un centre per la pau". Que maco. L'odiada fortalesa des de la qual Felip Vè bombardejava el Born i on el president electe de Catalunya va ser afusellat pel feixisme passarà a ser ara un lloc de debat sobre la cooperació internacional. És indubtable que la societat millora. Ara, per sota del titular ve la lletra petita i aquesta l'acostuma a carregar el diable. Resulta que al futur consorci que ha de gestionar el centre hi ha de figurar, segons l'acord de cessió, el Ministeri de Defensa. I està clar, algunes ONG que haurien de col·laborar-hi arrufen el nas, preguntant-se amb bona lògica si podran parlar lliurement de la producció i distribució d'armes a Espanya o sobre la guerra de l'Iraq, on aquell ministeri hi va enviar les tropes. Tot plegat sembla com ficar la guineu al galliner, apel·lant al bon rotllo que ha de regnar entre les espècies, quan el més probable és que algú acabi prenent mal.

A mi, francament, el projecte em sembla un disbarat. Jo diria que un centre per la pau amb vocació de convocar debats internacionals hauria d'estar en un lloc ben comunicat i amb capacitat d'acollida, posem per cas el Fòrum -no es va construir justament per això?-, i que en canvi el castell acumula un patrimoni militar històric que, lluny de dispersar-lo, caldria ordenar, conservar i exposar de forma entenedora i, si no fos molt demanar, objectiva, en un recorregut que podria tranquil·lament acabar il·lustrant les missions de pau en què participa actualment l'exèrcit, molt sovint en col·laboració amb ONG locals.

Montjuïc és un castell de guerra, i això el nostre benvolgut Ajuntament no ho podrà pas esborrar. Per cert, que aquest castell va servir fins al segle XVIII per controlar la ciutat, però molt principalment per defensar-la dels atacs per mar. I en això el Museu Marítim, que tan bona feina està fent just a la falda de la muntanya, molt probablement hi podria aportar coses d'interès. Ho dic per si pot servir per anar ordenant idees. Sóc un bonista, no hi puc fer més.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_