_
_
_
_
literatura
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Llibre de sang’, de Kim de L’Horizon: La construcció identitària

Les antinovel·les dels anys setanta es rebel·laven contra el realisme literari; ara el rival és el règim heteronormatiu

Llibre de sang
Kim de l’Horizon , autor deThomas Lohnes (Getty Images)

Al seu assaig A la conquesta del cos equivocat (Virus), Miquel Missé va vaticinar que d’aquí uns quinze anys la vivència trans serà “completament normalitzada”. La qüestió —continuava dient— és quins referents o models s’hauran instaurat a l’imaginari col·lectiu quan això passi. Una part d’aquest imaginari l’estan creant artistes de diverses disciplines, amb obres de teatre com ara Limbo de Marc Rosich, videocreacions com Schreber is a Woman d’El Palomar o sèries fotogràfiques com Construccions identitàries, de la malaguanyada Mar C. Llop. Són propostes que troben complicitat en l’opera prima de Kim de l’Horizon (Ostermundigen, Suïs­sa, 1992), persona de gènere fluid que rebutja allò que al seu llibre denomina “el joc de petards binari”, el de les “dos rèmores immutables”.

“Jo no mato els meus pares. Jo dono a llum a les meves mares.” Aquesta idea matriarcal i antiedípica de la literatura i de l’existència organitza una narrativa que es desplega en cinc parts, cadascuna amb el seu propi registre. El recorregut vital comença a la localitat natal de l’autori i prossegueix a Zúric, Berlín i Ticino. Un tour de force en espiral on trobem recursos de la literatura fantàstica, de la prosa lírica, de la metaficció i de la novel·la històrica, tots ells supeditats al registre autoficcional. El capítol central és FSM, que vol dir “faig de sang mare” però també “follar sense miraments” perquè s’hi combinen dues línies narratives: la recerca sobre la història de l’arbre als jardins europeus i la descripció d’un seguit de trobades sexuals mediades per Grindr. Hi ha l’arbre botànic i el genealògic: la veu narradora escriu sobre l’àvia i sobre la mare, la qual redacta 13 perfils biogràfics de les avantpassades —un llinatge de bruixes i dones resistents, ben dramàtic i molt idealitzat, que es remunta al segle XIV.

Les cerques de Llibre de sang estan motivades per una sensació que és, alhora, universal i distintiva de les escriptures trans: el sentiment que ens han robat el cos. Les antinovel·les dels anys setanta es rebel·laven contra el realisme literari; ara el rival és el règim heteronormatiu. I el que llavors era la fragmentació del subjecte avui és la reinvenció de la subjectivitat en clau queer. En aquest sentit, el llibre desenvolupa tota una ètica del record —”la vergonya és la força més precisa de la memòria”— sense deixar de qüestionar com s’ha construït la consciència pròpia; en una escena de llit llegim: “Des d’on parla aquesta vilesa? Com ha aconseguit hackejar la meva veu interior?”. Tendra i destralera, libidinal i familiar, la novel·la també ha tingut la sort de trobar el traductor idoni per als seus enginys lingüístics.

Portada de 'Llibre de sang' de Kim de l'Horizon.

Llibre de sang 

Kim de l’Horizon 
Traducció de Joan Ferrerons. Club Editor
352 pàgines. 24,95 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_