_
_
_
_
POSTAL / GRANOLLERS
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

El món d’en Pau

Quan a un hospital hi entres per parir la mirada canvia

L’entorn d’hospital que descric indica alguna cosa de les circumstàncies extremament variades que hi concorren, del seu poder igualador.
L’entorn d’hospital que descric indica alguna cosa de les circumstàncies extremament variades que hi concorren, del seu poder igualador.Albert Garcia

Després de néixer en Pau, vam haver d’anar alguns dies a controlar-li el pes a l’hospital de Granollers. Ens feien entrar en un quarto petit on hi havia una espècie de llibre obert, a la manera dels dietaris d’abans. Hi anotaven a mà els naixements. Fa gràcia que això encara es faci a mà. És com si el gest manuscrit connectés aquells nounats amb un temps passat i un de futur, cosa que no sabria fer la fitxa d’ordinador ni qualsevol escrivent d’intel·ligència artificial. A vista d’ocell, la llista la dominaven noms i cognoms d’arrel subsahariana. Alguns potser seran amics d’en Pau, sempre que els guetos no es fortifiquin. (Quan la seva mare va anar a l’institut, només va coincidir amb una noia de pares marroquins, la Samira, objecte de les befes d’uns quants ganàpies.)

En Pau i companyia van néixer la setmana que Credit Suisse es va esfondrar, com si qui belluga el putxinel·li de món els volgués ensenyar que ni la més impertèrrita banca suïssa se salva de la ruïna general i de l’Europa en reculada. A ells encara els han vetllat algunes professionals abnegades. La vocació versus els recursos migrats: infermeres-àngels de la guarda —aquell graó tan indispensable com menystingut— supleixen el que les retallades en la sanitat pública i el tsunami pandèmic han fet trontollar. Fins quan això s’aguantarà? Ara aquest hospital s’està ampliant i han renovat les urgències.

Què diu de la nostra cultura un hospital? El primer deu ser aquest esperit de resistència que a la planta de maternitat té un caire heroic. Quan a un hospital hi entres per parir la mirada canvia. Vaig observar detalls que que havia passat per alt. Tothom que transitava pels volts de l’hospital em va semblar lleig i malgirbat. És clar que ningú es vesteix d’etiqueta per anar-hi i la meva fila, amb poques hores de son, caminar en tentines, cabells esbullats i malles vellotes, no devia desentonar amb el que em sorprenia en els altres. Les malles em feien calor per culpa d’aquesta xardor cada cop més avançada que el formigó accentua —planteu arbres i no places dures! Per en Pau, aquests fenòmens extrems seran la normalitat. Com la volatilitat econòmica i els caps inclinats cap a una pantalla mínima i el rostre extasiat davant aquesta màquina escurabutxaques del temps propi. L’entorn d’hospital que descric indica alguna cosa de les circumstàncies extremament variades que hi concorren, del seu poder igualador i de com ho entoma un sistema públic rebregat per tots cantons. Quan en surts, te’n queda la gratitud pel tracte d’algunes infermeres. Els avis d’en Pau sempre havien parlat meravelles de les infermeres de l’hospital. Amb una, l’Enriqueta, que era monja i ara deu ser molt gran, van mantenir el contacte. Ara a la mare d’en Pau li sap greu no saber el nom de les que l’han atès.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_