PASSIÓ PEER LA LECTURA

"Busco transmissió de valors"

<b>QUATRE 'APÒSTOLS' DIFERENTS.</b> La passió per la lectura no coneix fronteres. Gent de professió diversa que podria semblar allunyada del món del llibre explica com va néixer la seva afició i quina relació mantenen amb les lletres en un Sant Jordi en plena Setmana Santa.

La felicitat, l'educació emocional, els petits plaers quotidians, la transmissió de valors... Aquests són els temes predominants als últims llibres llegits per Xavi Pascual, l'entrenador de bàsquet del Regal Barcelona. "Gaudeixo llegint però sempre he hagut de cercar temps perquè gairebé sempre he tingut dues ocupacions principals, treballar i estudiar, o treballar i entrenar", explica Pascual (Gavà, 1972), enginyer tècnic que, abans d'arribar a la direcció esportiva del Barça, va treballar a l'Ajuntament de Viladecans.

"A casa meva no hi havia una afició especial a la lectura. Ara, quan més llegeixo és a l'estiu", diu mentre cerca el comú denominador, —"tal vegada la transmissió de valors"—, de les seves últimes lectures: Pequeñas grandes cosas. Tus placebos personales, d'Albert Figueras, Cómo ser feliz cada día. Pequeño manual de inteligencia esencial, de Raimon Solà, i Reinventar-se. La teva segona oportunitat, de Mario Alonso Puig, tots ells de l'editorial Plataforma. Abans havia gaudit amb un gènere força diferent, la trilogia de Stieg Larsson.

Va regalar un llibre a cada jugador abans de guanyar l'Eurolliga

Per la diada de Sant Jordi d'ara fa un any, Pascual va decidir-se a buscar i regalar un llibre a cadascun dels components de la plantilla blaugrana. Havien d'afrontar la final four de l'Eurolliga a París i Pascual va repetir un dels costums dels millors entrenadors de la NBA, Phil Jackson, que també acostuma a regalar un llibre amb un cert missatge als seus jugadors. A Pau Gasol, per exemple, a la seva primera temporada als Lakers, li va donar Adéu a les armes, d'Ernest Hemingway. Al cas de Pascual, va haver de triar 26 llibres, cadascun amb un significat especial pel jugador, tècnic o assistent de torn als quals els va regalar. "No va ser fàcil. El pitjor que podia passar era que no el llegissin però, durant el viatge, vaig veure molts que sí que ho van fer. De manera directa o indirecta, tot el que es llegeix influeix en la persona i en el que fa, et va canviant la manera de pensar i també de comunicar-te".

La qüestió és que el desafiament esportiu va sortir rodó i que, després que l'entrenador català utilitzés també a París un vídeo sobre el relleu jamaicà de 4x100 al Mundial d'atletisme en què Usain Bolt va aconseguir remuntar a l'última posta, el Barça es va proclamar campió de l'Eurolliga.

Pascual, tot just fa un parell de setmanes, acaba de publicar el seu primer llibre: Pensar en l'equip (Plataforma). "El llibre intenta resumir el meu estil de fer les coses a la vida i, per descomptat, al bàsquet, on he viscut grans moments".

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS