_
_
_
_
_

Agenda

Exposicions, concerts, espectacles...

50 ANYS DEL JAMBOREE

El "temple" del jazz fa 50 anys. Un quintet liderat per Tete Montoliu va inaugurar, el 9 de gener de 1960, el Jamboree de la plaça Reial de Barcelona amb la idea d'emular les coves de jazz franceses que el seu promotor, l'empresari Joan Roselló, havia conegut en els viatges que havia fet a la capital francesa. I veient la llarga llista de músics que han baixat les escales del club per actuar, ho va aconseguir. Des dels seixanta, figures mítiques del jazz com Ella Fitzgerald, Chet Baker, Lou Bennet, Dexter Gordon, Art Farmer, Elvis Jones, Brad Meldhau, Joshua Redman, Christian Scout, entre molts d'altres, han convertit el Jamboree en una llegenda viva de la música en directe a Barcelona i en un dels clubs de jazz més importants d'Europa. Premiada al 2009 amb la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona "per la seva tasca en la difusió del jazz a Barcelona", el Jamboree fa 50 anys. Per celebrar-ho, els responsables han previst una programació especial que s'estendrà al llarg de tot el 2010.

Tancat per problemes econòmics el 1970, el 1993 va tenir una segona oportunitat amb Joan Mas, del grup Mas i Mas, "malgrat que tothom em deia que no funcionaria, sobretot per la degradació de la plaça Reial", assegura. "Sort que vaig fer cas del meu instint i em vaig entestar a obrir-lo", afirma l'empresari musical que és al darrere d'altres sales com los Tarantos i el Moog. La fórmula que Mas fa servir per al Jamboree és, almenys, original: dues sessions diàries de jazz i, des de la mitjanit, discoteca "sense la qual difícilment es podria assumir econòmicament l'activitat jazzística", explica.

La celebració, amb una programació especial creada pel director artístic de la sala des de fa tres anys, Pierre Bechet, començarà demà amb el concert de Sindicato Ornette, un tribut a Ornette Coleman i als 50 anys del seu disc Free jazz . El dia 8, The Jamboree All Stars reunirà a l'escenari figures del jazz actual com els saxofonistes Llibert Fortuny i Perico Sambeat, el pianista Albert Bover, el contrabaixista Masa Kamaguchi i el bateria Marc Miralta. Els pròxims 14 i 15, dos concerts retran homenatge a Tete Montoliu amb Horacio Fumero, Albert Bover, David Xirgu, Pierre Boussaguet, Ignasi Terraza i Esteve Pi. Al febrer, la formació The Jamboree Gold Stars, creada per a l'ocasió, reunirà grans tòtems del jazz clàssics de Catalunya com el pianista Francesc Borrull, el bateria Adrià Font, i el saxofonista Joan. Altres homenatges previstos seran els que es dedicaran a Elvis Jones, John Coltrane, Lou Bennet, Artie Shaw, Ornette Coleman i Orlando Cachaito López. "La primera idea era fer venir músics que haguessin tocat al llarg dels 50 anys d'història, però n'hi ha molts que són morts", explica Bechet.

L'aniversari també disposarà d'una exposició fotogràfica i un concert gratuït, el dilluns 23 d'agost, a la plaça Reial, "amb la intenció d'implicar la ciutat en la celebració de l'aniversari", segons Mas.-

J. Á. MONTAÑÉS

EXPOSICIÓ

En moltes portades dels llibres impresos des del segle XVI apareix la inscripció "impremta vídua de..." o "impremta filla de..." que denota que una dona és al darrere de l'edición de l'exemplar. El Museu Diocesà de Barcelona ha reunit a l'exposició Muses de la impremta. La dona a les arts del llibre (segles XVI-XIX) més de cinquanta joies bibliogràfiques i una col·lecció d'exlibris en què la dona ha tingut un paper fonamental. Els tresors bibliogràfics que es poden veure vénen de col·leccions privades i públiques com la Biblioteca Palau de Peralada, la Biblioteca Episcopal de Barcelona i la Biblioteca José María Lafragua (Puebla, México) a la qual pertanyen llibres impresos per dones que van treballar a Catalunya i Espanya i també impressores mexicanes i d'altres indrets d'Amèrica. Muses de la impremta ... Museu Diocesà de Barcelona. Fins al 31 de gener.

CIRQUE DU SOLEIL

El circ sempre ha estat sinònim de màgia i d'il·lusió. El Cirque du Soleil, amb un característic vocabulari visual oníric i barroc que ha captivat més de 80 milions de persones de tot el món, aconsegueix als espectacles que la il·lusió ho presideixi tot. Saltimbanco , l'espectacle d'aquest circ que es pot veure des d'ahir a Barcelona, està inspirat en les grans metròpolis i en els seus habitants per transportar l'espectador a una ciutat imaginària. Els creadors afirmen que es va crear (al 1992) com un antídot d'optimisme i alegria contra la violència del segle XX. Sobre la pista se succeeixen, de forma vertiginosa, 53 artistes que utilitzen 600 vestits diferents, fent números de politges xineses, malabarismes, trapezis, diàbolos, contorsions o acrobàcies en bicicletes, al ritme de la música composta per René Dupéré. Saltimbanco ja es va poder veure a Barcelona durant l'any 2002, però sempre és bon moment per deixar-nos portar per la màgia. Saltimbanco. Cirque du Soleil. Palau Sant Jordi (fins al 10 de gener).

CONCERTS

- Sindicato Ornette. Aquest grup de jazz interpretarà temes del multiinstrumentista Ornette Coleman, com a homenatge a una de les llegendes vives del gènere, i els 50 anys del seu mític àlbum Free Jazz . (Jamboree. Divendres 1).

- New York Ska-Jazz Ensemble . Clàssics del jazz amb ritmes reggae . Aquest és l'estil d'una de les millors bandes d' ska-jazz del món, formada per músics jamaicans (a la imatge), que arriban per presentar el seu últim disc, Step forward . (Sala Apolo. Dilluns 4).

- Ros Marbà amb la JONC . Les tradicionals Encuentros que la Jove Osquestra Nacional de Catalunya tenen en aquesta ocasió com a protagonista a Antoni Ros Marbà, una de les millors batutes del país. Junts interpretaran la Pastoral de Beethoven i la Sinfonia Italiana de Mendelssohn. (L'Auditori. Dilluns 4).

- Betagarri. El grup basc de rock i ska format a Vitoria arriba a Barcelona la mateixa nit que els Reis d'Orient i presenta el seu darrer disc, Bizitzari Txistuka. (Sala Apolo. Dimarts 5).

- D.M.C. La Faktoria d'Arts de Terrassa acull, la nit de Reis, el concert de Darryl McDaniels, un dels exmembres del grup pioner de hip-hop , originari de Nova York, Run-DMC. (Faktoria d'Arts de Terrassa. Dimarts 5).

- Motown. The Show . Musical homenatge als 50 anys d'aquesta discogràfica nord-americana dedicada a la música negra, amb artistes com Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes o The Jackson 5. (L'Auditori, dimecres 6).

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_