_
_
_
_
Reportatge

D'hospital a campus social

Els pavellons modernistes es restauraran i es convertiran en un observatori del Mediterrani

L'11 de gener del 2012 començaran les classes de la Universitat de les Nacions Unides (UNU) a les aules instal·lades al pavelló de San Manel de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Aquell dia es veurà clarament el canvi d'ús que s'està produint a l'hospital, que el 2030 farà els primers cent anys de vida i que és Patrimoni de la Humanitat des de 1997. El primer Institut de la Universitat de les Nacions Unides que s'obrirà al sud d'Europa (i el desè del món) es dedicarà a l'Aliança de les Civilitzacions i serà un centre de creació i difusió d'idees per enfortir la pau. L'UNU serà una de les tres o quatre institucions internacionals que treballen en l'àmbit del Mediterrani que obriran una seu en aquest recinte. Un altre serà l'Organització Mundial del Turisme. Taleb Rifai, el secretari general, va visitar fa dues setmanes la ciutat i el recinte de Sant Pau amb la idea d'establir aquí un observatori turístic i donar suport que Barcelona sigui la capital del turisme mediterrani.

Demà s'inaugura el nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que es va començar a construir a final del 2000. L'edifici, amb forma de cinc dits d'una mà, posarà fi al col·lapse arquitectònic que han viscut els edificis modernistes, provocat per l'augment de l'activitat hospitalària, les successives ampliacions, la necessitat d'incorporar noves tecnologies -vist, sobretot, pels innumerables aparells d'aire condicionat que ocupaven de forma anàrquica les façanes dels pavellons-, i el mal estat provocat per l'envelliment dels materials i sistemes constructius.

Des de mitjan juny, malalts i personal sanitari s'han anat traslladant a les noves instal·lacions. Els quiròfans i el servei d'urgències ho farà al setembre i seran els darrers a mantenir l'activitat als edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner a partir del 1902 gràcies al llegat del banquer i mecenes Pau Gil i Serra. Però els pavellons modernistes no s'abandonaran a partir de demà. El trasllat dels malalts ha deixat pas a obrers i restauradors que treballaran per retornar-los l'esplendor que van tenir quan es van inaugurar el 1930. Per fer-ho s'aplicaran les recomanacions que estableix el Pla director aprovat el desembre del 2008, on es marquen els criteris d'intervenció en tots els edificis amb la intenció de recuperar els elements originals degradats i els espais interiors dels pavellons fent-los compatibles amb els nous usos.Les obres, que s'han dividit en dues fases, estan previstes que s'allarguin vuit anys i que s'inverteixin 178,3 milions d'euros en tot el procés (un milió menys que el pressupost per construir el túnel de l'AVE entre Sants i la Sagrera). La primera fase d'actuacions es farà entre el 2009 i el 2013, afecta els tretze edificis de l'eix central del recinte i la xarxa de túnels d'un quilòmetre de llarg que els uneix pel subsòl, i que Domènech i Montaner va crear perquè els malalts més greus no haguessin de sortir al carrer. Després de la reforma, acolliran espais per a exposicions i petits auditoris. La segona inclou dos pavellons, l'antiga farmàcia, les cuines, l'església i la casa de Convalescència, i es preveu que acabi el 2016.

Ja han començat les obres. S'estan desmuntant les antigues instal·lacions i els elements estructurals no originals en deu dels pavellons i s'està rehabilitant el pavelló de Santa Apolònia, la cúpula del pavelló de la Mercè (que es va enfonsar el 2004) i s'ha començat a construir el sistema de cablejat de la xarxa de telecomunicacions perimetral que unirà tots els edificis. Aviat començaran les obres a l'interior de l'edifici de l'entrada on se situa l'administració i al pavelló de Sant Jordi.

La rehabilitació va en paral·lel amb la definició d'usos de cada espai. "Havíem de ser ambiciosos com ho van ser els que van decidir de crear un nou edifici a principi del segle XX", afirma Gemma Sendra, delegada de l'Administració, l'òrgan del govern format per sis administradors nomenats a parts iguals per les institucions mestresses de l'Hospital: l'Ajuntament, la Generalitat i el Capítol Catedralici. Sendra va ser nomenada fa un any amb l'encàrrec de dotar d'un pla de futur el recinte modernista després de perdre la funció original. Després de revisar projectes anteriors, entre els quals hi ha un museu sobre la història de la medicina i un altre sobre el modernisme o ser seu de la Biblioteca Provincial de Barcelona, "es va optar per definir un projecte de futur capaç de trencar les fronteres del diàleg i de les disciplines del coneixement, i de reunir institucions, projectes, iniciatives i polítiques en els àmbits de la ciència, la docència, el món empresarial i els col·lectius socials", explica la gestora. El nou Sant Pau "es refundarà" segons Sendra i "passarà a ser un campus de les ciències sociales i el Mediterrani".

Sendra manté que "per aconseguir aquest propòsit calia evitar la urgència". Per això ha optat per anar tancant el finançament de la reforma a mesura que s'enllestien els futurs usos que tindran els edificis. En un any s'ha aconseguit reunir 36 milions d'euros aportats, sobretot, pels fons Feder de la Unió Europea, el fons Estatal de Inversió Local i la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. "S'havia d'establir un Pla director, per saber quines eren les necessitats de cada edifici, establir uns criteris d'intervenció que respectessin el projecte original al màxim, i després gestionar el contingut i el pla d'usos dels diversos edificis". Als pavellons situats entre el convent i l'edifici de quiròfans (la Mercè, Montserrat, Sant Manuel i Sant Rafael) s'instal·laran les quatre o cinc instituciones internacionals com l'UNU i l'institut de l'OMT. Als pavellons del Carme, la Puríssima i Sant Salvador ho faran xarxes d'àmbit internacional com la Creu Roja o la Media Luna (tot i que Sendra no ho confirma), i els pavellons de Sant Leopold i el d'operacions es dedicaran a activitats culturals i a la divulgació del patrimoni de Sant Pau.

Per acabar, al Pavelló de l'Administració es crearà un servei d'atenció al públic, sales de reunió i es restaurarà la biblioteca on s'instal·larà l'arxiu històric de l'hospital. Els documents que conserva són la història d'aquesta institució (i de la ciutat) creada al segle XV però que ara es reinventa per encarar el seu futur.

Arquiteràpia

L'ampliació de l'hospital de Sant Pau, un edifici que fa deu anys que s'està construint, obrirà oficialment les portes demà. Ara només puc parlar-los d'alguns aspectes d'aquesta obra perquè és impossible fer una valoració completa en aquest espai reduït. Si hi van -espero que no ho hagin de fer com a malalts-, veuran que és un d'aquests edificis que ens reconcilia amb l'arquitectura pública i especialment amb la sanitària.

L'edifici ocupa l'angle oposat de la porta principal del vell hospital de Sant Pau. Des de l'exterior, dues ales que formen 90 graus, construeixen la cantonada entre la Ronda del Mig i el carrer Sant Quintí. Aquestes dues ales tenen les façanes revestides de pedra i composades a partir de grans lògies que donen una escala imponent especialment a la del costat de la Ronda, i recorden vagament la composició del vell i bell edifici del govern civil de Tarrragona. Entre aquestes dues ales apareixen tres cossos més disposats en forma de ventall i revestits de maons vidriats de dos colors on hi ha les habitacions de l'hospital, formant un conjunt de cinc barres com els cinc dits d'una mà.

Com en tots els edificis d'aquesta envergadura, unir les diferents parts, i distribuir-les de forma ordenada i clara, resulta una tasca essencial i és el que aquí fa el vestíbul que és doble -cap a la Ronda i cap al carrer Sant Quintí-. Els projectistes es refereixen a aquesta part com el palmell d'una mà. L'espai que els visitants es troben a l'entrada és un esplèndid vestíbul de diverses plantes d'alçada que percebem quan veiem el volum de les elegants escales o les caixes de vidre dels celoberts. La impressió és emocionant i contradictòria, perquè, d'una banda, el mobiliari, que es retalla nítidament sobre grans peces de marbre blanc, ens recorda el confortable vestíbul d'un hotel però, d'una altra, les parets, amb les seves lògies i balcons semblants als de l'exterior, ens recorden una plaça coberta.

Alguns urbanistes quan volen fer esment de la complexitat de les circulacions d'una ciutat es refereixen als hospitals. Els més complexos d'entre els edificis i els més urbans. Aquest ho és. En canvi, la seva complexitat queda dissolta en una claredat organitzativa que es tradueix en una facilitat enorme per orientar-se. N'hi ha prou amb recordar la imatge de la mà i els seus dits per orientar-nos tot d'una. L'espai és tan clar que és el primer cop que trobo que el grafisme de les gegantines senyalitzacions és confús i una mica inútil. Aquest espai és un exemple magnífic per explicar que per orientar, i per tant per ser vertaderament útil, el vestíbul d'un edifici públic no en té prou amb ser gran, si per això entenem que tingui molta superfície. És necessari que tingui volum, aire, espai en definitiva. És amb l'espai que ens orientem i no amb la grandària, ens orientem mirant cap a dalt perquè així "comprenem" on som. És per això que és difícil perdre's en una església gòtica i fàcil fer-ho en un edifici administratiu.

Des de la plaça-vestíbul s'accedeix a les consultes i també a les habitacions, que són les cèl·lules d'aquesta ciutat. Només els dic que molts hotels moderns no tenen habitacions com aquestes, salvant evidentment l'equipament sanitari típic d'un hospital. La finestra de les habitacions i sobretot la porta és exemplar. Si és cert que la música, els aromes o els colors donen lloc a teràpies reconegudes, l'arquitectura d'aquest hospital és una teràpia. No sé per a quina malatia comuna, però segur que algunes malaties molt esteses entre els meus col·legues, com ara la descomposició formal, la intoxicació amb noves tecnologies o la temible "metàpolis", es curen o minven amb una visita a aquest hospital d'arquitectura terapèutica.

Un malalt nou de trinca

L'Antonio -83 anys- es nota que està malalt, perquè en fa la cara. Resta ingressat en una habitació d'hospital una mica angoixant, estreta, de sostres baixos, folrada de plafons de fusta d'un verd ja esgrogueït, acompanyat d'un altre pacient -més o menys de la seua edat- connectat a uns tubs que l'alimenten. No parlen. Malgrat que l'Antonio és independent, cada cop que vol anar al vàter l'han d'acompanyar. No en té, a l'habitació, -ni servei ni dutxa-, i això que l'han ingressat al Sant Pau, un bon centre. La simpatia de les infermeres supleix molts cops la tristesa i la sol·litud de la cambra. Però avui està de sort. En menys de 20 minuts li ha canviat l'ànim. L'han agafat uns nois -"molt simpàtics", diu- i amb cadira de rodes l'han traslladat al nou edifici del Sant Pau, a menys de 300 metres.

I tant que està content. "L'amplitud i la lluminositat de l'habitació és el que més m'ha impressionat", comenta en un seient reclinable tot mirant per la finestra. Fins i tot aquí i ara, a la nova i flamant estança, té alguna cosa per mirar a través dels vidres. I poder xafardejar perquè el seu company no parla. No li cal ni encendre el fluorescent ni tampoc el televisor, que encara no li han instal·lat. "És que tot és tan nou", afegeix, com a excusa.

L'Antonio ha estat un dels últims malats a ser traslladats dels antics pavellons -molt turístics per fora però poc operatius per dintre- a les noves dependències. Abans ja era un centre de referència mèdica i ara també en serà d'arquitectònica. "És un excel·lent exemple de com s'han de construir els nous hospitals", comenta satisfet el seu gerent, Jordi Varela.

El Sant Pau s'estalviarà enguany 1,8 milions d'euros només en trasllats de malalts d'un pavelló a l'altre. Perquè cada pavelló tenia la seua especialitat mèdica, però les proves de diagnosis o els quiròfans eren, a vegades, a l'altra punta d'hospital, cosa que obligava a un anar i venir d'operaris, cadires de rodes i ambulàncies. I malalts, a risc de contraure alguna infecció, malgrat totes les prevencions. Ara, aquests quasi dos milions d'euros es podran emprar per a millores hospitalàries.

Sant Pau ha necessitat nou anys per poder estrenar el nou hospital. Ho ha fet per fases. Primer es va inaugurar l'espai ambulatori, que resta separat del bloc hospitalari, és a dir, el que es coneix com a ingressos. Tot el procés de trasllat acabarà enguany, malgrat que demà divendres se'n faci la inauguració.

El nou edifici, dissenyat per un equip encapçalat per l'arquitecte Esteve Bonell, és força operatiu. Aprofita els desnivells del terreny per dividir-ne les àrees de servei i permet tenir diversos accesos independents des de l'exterior. Mirat des d'un plànol alçat, figura una mà amb els seus dits, i casdascun d'aquests són els diferents blocs d'ingressos per especialitats. Diàfan, amb passadissos amples, lluminosos, dóna sensació d'espai. És el que valoren més els usuaris. A més, diferencia l'estança usada pels treballadors -3.300 persones- i els usuaris, quasi mig milió a l'any, que tenen entrades i espais diferents. Tot plegat ha costat 293 milions d'euros.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_