_
_
_
_
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

Literatura valenciana que ve del nord (editorial)

Segells catalans publiquen un bon nombre de novetats d’escriptors valencians

Hi va haver una època (no massa llunyana) en què molts autors es lamentaven de tenir les portes de les editorials catalanes tancades amb pany i clau. Les fronteres autonòmiques semblaven insalvables i l’efervescència editorial valenciana (recordem els dies que l’extinta Brosquil llançava al mercat vora un centenar de novetats anuals) facilitava el desequilibri: si pots publicar al costat de casa, per què has d’anar a picar a portes blindades? Però ara la situació és diferent (o comença a ser-ho).

Aquesta primavera s’hi detectà un augment de la mobilitat editorial no sempre vinculada a premis. Durant el primer semestre de l’any, diverses editorials catalanes van publicar un bon nombre de novetats d’escriptors valencians adreçades al públic adult: Núria Cadenes i Octavi Monsonís en Edicions de 1984; Ferran Torrent en Columna; Isabel-Clara Simó en Àmsterdam; Ivan Carbonell i Armando Vericat en Cossetània; Martí Domínguez en Proa… Una conjunció quantitativa (i qualitativa) gens habitual. En paral·lel, al País Valencià han estat Onada i una revifada 3i4 les que han mantingut l’aposta de proximitat: Ivan Carbonell, Josep Usó i Manel Alonso publicaven en la meritòria editorial de Benicarló; mentre que Tomàs Llopis, Carme Manuel i Joan Garí ho feien en el segell que ara comanda Laia Climent.

Entre la fi d’agost i el principi de setembre és tradició que els pocs suplements literaris que encara sobreviuen, o les esquifides seccions de cultura, hi dediquen espai a la rentrée literària. És rellevant l’absència generalitzada de referències a la producció editorial valenciana, senyal que alguna cosa no funciona bé en el nostre fràgil ecosistema cultural i/o comunicatiu. Potser perquè el gros de les publicacions valencianes continua focalitzat en l’àmbit infantil i juvenil (LIJ), malauradament invisible als ulls dels mitjans. En aquest sentit, Perifèric aposta per la narrativa històrica amb A cor obert, de Manel Joan i Arinyó (centrada en la guerra i la postguerra), i Més enllà del mar, d’Enric Lluch (sobre l’expulsió dels moriscos). En Andana trobem, per a infants, Unes vacances de profit, de Teresa Broseta, i Adéu família, de Maria Jesús Bolta, una autora que fa doblet en Bullent, on publica per al públic jove A l’altra banda de les muntanyes. D’altra banda, Tàndem aposta pel teatre juvenil amb Dues passes més enllà, de Jesús Mollà. N’hi ha més, molt més en l’àmbit LIJ, que (si atenem el ritme de novetats) gaudeix encara i malgrat tot de bona salut.

Tornant a l’àmbit de la narrativa per a adults, els pròxims mesos podrem llegir més propostes suggeridores. Entre la literatura valenciana que ve del nord (i que, aquesta sí, ha estat esmentada en els mitjans catalans), les apostes més atractives les presenta Proa, que publicarà el primer volum de les memòries de Joan Francesc Mira, El tramvia groc, i també la nova novel·la de Muriel Villanueva, Motril 86. A casa nostra, sense soroll mediàtic (encara) Onada editarà el premi Ciutat de Palma, Sí, podem?, del castellonenc Marc Pallarés; mentre que en Bromera apareixeran Dones d’aigua, hòmens de fang, del veterà Toni Cucarella, i Quan caminàrem la nit, debut en la novel·la de l’activista Joanjo Garcia, amb l’aval del premi Enric Valor. Tant de bo aquest retrobat equilibri de la balança editorial nord-sud es consolide i els nostres autors continuen obrint portes, explorant mercats que els són propis i, sobretot, trobant els lectors que el seu bon nivell general mereix.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_