_
_
_
_

Llibres en dansa

De Connexió Papyrus, a Celrà, han sortit uns 156.000 llibres en els últims 14 anys

Connexió Papyrus Celrà
Connexió Papyrus de Celrà.

“On teniu els llibres de misteri per a adults? I de Sherlock Holmes?”, demana un vailet ros, amb aire entenimentat. I la persona que avui atén a Connexió Papyrus l’adreça a alguna de les lleixes curulles de llibres usats. Més de 25.000, en tenen. En aquesta nau de Celrà (Gironès) antigament dedicada a fer extractes químics per adobar peces, fa 14 anys que operen una dansa dels llibres perquè canviïn de mà. “Perquè visquin”, em diu Imma Oliveras mentre no para d’atendre consultes i compres. Des que van començar, han sortit de Papyrus uns 156.000 llibres. S’anomenen “espai de recollida i distribució de llibres usats” i funcionen així: reben només donacions de particulars o de llibres descatalogats de biblioteques —sempre m’havia preguntat on anaven a parar aquests llibres, a vegades desagradablement descatalogats— i els venen a dos euros (els d’adults) i a mig euro els infantils i juvenils.

Al mateix temps, Papyrus fa donacions per a projectes d’abast social i d’impacte a la comarca i més enllà. A Girona fan “rius de llibres”, de manera que en redistribueixen en diversos punts de la ciutat (l’estació de busos, el Centre Cultural de la Mercè...). O instal·len “nius” a carrers amb obres de l’autor que els dona nom. A una plaça de Celrà, de la Maria-Mercè Marçal. Ara una noia s’endú un Corio­là de Shakespeare per dos euros. Quan es va publicar valia dues pessetes. I un Poemes de Carner signat per Josep Carner i la seva dona i traductora al francès, Émile Noulet. Ara un home compra El infinito en la palma de la mano, de Gioconda Belli i signat per ella.

Entre les donacions que fa, Papyrus també envia llibres a biblioteques i entitats dels voltants que els fan peticions temàtiques (a la biblioteca de Cassà de la Selva en volen de música catalana; a Sant Feliu de Guíxols, de Toni Sala, Gaziel i temes locals; a la biblioteca de l’Estartit, sobre pirates...). I fa poc han enviat 30.000 llibres a Hondures, en col·laboració amb cases de cultura d’allà. I disposen d’una secció de lectures obligatòries d’institut. És un projecte sense ànim de lucre molt ben pensat i engranat, nascut a partir de tres bibliotecaris inquiets, amb Jordi Artigal d’alma mater. Funciona a partir del voluntariat —una trentena de persones— i de manera assembleària. Les escoles i entitats s’hi poden fer socis, cosa que, per 24 euros l’any, els permet venir a buscar els llibres que vulguin. Tot el que recapten es destina a finançar activitats per comentar lectures i també per a l’escriptura. Tenen clubs de lectura en anglès i clubs on han llegit íntegrament la Divina Comèdia, la Ilíada o Canigó. És sensacional. Suposo que el pla nacional del llibre i la lectura els tindrà en compte. “Ja n’he trobat un, sempre en trobo algun!”, celebra un altre lector, amb un somriure d’orella a orella. I me l’encomana.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_