Passió per la docència, l’art i el disseny
Octavi Rofes Baron va ser una peça fonamental a l’escola Eina de Barcelona i va contribuir a la integració dels estudis de disseny
Ha mort Octavi Rofes (1967-2023), doctor en Antropologia entregat, des del 1996, a la pedagogia de l’art i el disseny. Una peça fonamental a l’escola Eina de Barcelona. En va ser sotsdirector entre 1999 i 2015 i va contribuir a la integració dels estudis de disseny (aleshores sense homologar) al sistema universitari públic.
Els seus interessos el van dur a conèixer a fons l’obra de creadors tan dispars com Antoni Muntadas, Jo Milne o Martí Guixé. Mentre que la seva tasca d’antropòleg social, aquests darrers anys, l’havia portat a la Palestina ocupada i a escriure sobre la representació del conflicte.
La seva última contribució escrita ha estat Design without Project, un llibre publicat per l’editorial Corraini Edizioni que Rofes ha pogut presentar a Roma i prou; actualment, ni tan sols es distribueix a les llibreries de l’estat espanyol.
La universitat catalana perd un professor que, amb rigor intel·lectual i l’incentiu de la ironia, convidava a pensar més enllà dels compartiments de les disciplines i de la cotilla historicista de les èpoques i els corrents... Rofes encarava amb passió les seves classes: la passió de transmetre i, també, la d’adquirir nous coneixements, un mateix. Es va proposar de no repetir temari, renovar les seves assignatures any rere any i, fins i tot, assajar fórmules efectives per connectar amb les noves fornades d’alumnes.
La presència inesborrable de Rofes se sent en diverses generacions de creadors (malgrat la intangibilitat que caracteritza l’art de la docència).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.