_
_
_
_

Cinc restaurants de Begur per assaborir peix de roca i productes del mar

Escenaris variats amb encant, història i vistes, des d’un antic bodegó, a una casa indiana i un hotel gairebé sobre el mar

Hotel Aiguablava Begur
Una taula parada a l'hotel Aiguablava, de Begur.

Fins a l’11 de juny tot aquell qui vulgui gaudir d’un bon producte del mar de la mà de restauradors de qualitat, ha d’anar a Begur. La XXIV edició de la Campanya Gastronòmica del Peix de Roca compta aquest any amb la participació d’onze restaurants del nucli urbà i de les platges, que presenten diferents menús amb productes de proximitat amb el peix de roca com a denominador comú. Unes propostes d’allò més atractives que fan la boca aigua amb plats com arròs de cranc amb allioli d’algues, marinat criollo de peix de roca, gambetes de Palamós saltejades, o calamar a la brasa sobre llit de pernil ibèric amb vinagreta d’all i julivert. Els preus, entre 47′50 euros i 75 euros per cap. Aquesta oferta gastronòmica es complementarà amb tapes fetes per alguns dels bars del municipi, es podran degustar des de musclos al curri vermell, taco de cranc a l’estil mexicà, musclos de roca en escabetx de kimchi o tapes sorpresa. També hi haurà diversitat de propostes lúdiques. Els restauradors de Begur, a més del visitant que només hi va a passar el dia, també es beneficien els darrers anys de l’obertura al municipi de diversos petits hotelets amb encant que han apostat per no tenir cuina. Això els permet captar aquesta clientela que pernocta a aquesta localitat, de les més exclusives de la Costa Brava. Són també potencials comensals del menú gastronòmic.

Casa Juanita

El 1978 en Carles Barreda i la seva dona, la Juanita, van obrir El Bodegón, un bar amb tapes i bodega en un edifici del segle XVII en ple centre de Begur. En Barreda va fer un forn on feia el menjar per a les tres taules que hi havia i la resta del local era ple de bocois de vi. Quan la Juanita se’n va fer càrrec, amb el seu fill Ciscu, va anar traient bocois i posant més taules perquè el restaurant començava a ser conegut i reconegut. Va deixar de ser El Bodegón i es va convertir en Casa Juanita, un restaurant molt ben valorat pels amants del bon peix, del producte de qualitat i proximitat però que mai ha perdut la seva essència tradicional. A banda de les tapes es feien amanides, escalivada i peix, i posteriorment es va ampliar a carns com l’entrecot o xai de pastors locals. Des de fa 17 anys el fill gran de la parella, en Jordi, es qui està al capdavant. Quan la família el va necessitar, va deixar l’empresa de vivers de plantes on estava d’encarregat i va passar a ser qui cou els peixos amb llenya d’alzina al forn que hi ha al mig de la sala. “Ara a això de cuinar davant els comensals se n’hi diu showcooking, però la Juanita ja ho feia fa 50 anys”, diu en Jordi, orgullós. Tenen espai per entre 20 i 24 comensals i participen a la Campanya del Peix de Roca des que ell es va fer càrrec del negoci. Sobretot catalans però també molts estrangers hi van a menjar aquest menú. També serveixen altres plats, alguns que es mantenen amb el pas del temps per la seva gran acceptació, com l’amanida d’estil andalús de la Juanita. Ja ho adverteixen a la seva carta, ofereixen una dotzena de peixos al forn “de la nostra costa” amb patates, ceba, tomàquets, all i julivert, regats amb vi blanc i oli d’oliva. “Només servim peix fresc del dia i no podem garantir tenir-los tots”. Dins la campanya ofereixen aperitiu de benvinguda amb copa de cava de Perelada, anelles de pop a l’andalusa amb el seu pebre vermell, amanida de l’àvia Juanita, calamar a la brasa sobre llit de pernil ibèric amb vinagreta d’all i julivert, peix de roca al forn de llenya (segons les captures que hi hagi, molla negra, sard, penejal, cantarà...) i postres de la casa. 54 euros.

Casa Juanita. Carrer Pi i Ralló, 7. Begur

Carbó

Està ubicat al costat de l’església, també en ple centre, a la coneguda com a casa del senyor Puig. Una casa edificada el 1872 per Sebastià Puig Carreras que, tot i que no va “fer les Amèriques”, com sí van fer alguns dels seus veïns, va construir-la sota la influència de l’estètica indiana. Conserva les seves galeries porxades, les portes altes, els frescos a les parets i predominen sobretot els blaus i ocres. Les làmpades i el mobiliari han intentat mantenir el seu estil original. Des del 2018 es diu Carbó, un restaurant obert per en Matías Salcero, d’origen argentí i la seva dona, la Carmen Rueda, de Palafrugell. Una parella que ja es dedicava a la restauració per la zona. Rep el nom de la cuina que fan perquè treballen amb tres forns de carbó, sobretot vegetal. Per això està especialitzat en brasa de carns de tot el món, des de la considerada més exquisida del món, la raça bovina Wagyu d’origen japonès, a Angus d’Argentina, vedella de Galícia o de Girona. També estan especialitzats en arrossos. Disposen de sis sales, amb identitat pròpia i de tres terrasses. És un ambient acollidor en el que fins al juny també s’hi pot fer la campanya gastronòmica. Gent que no hi havia estat mai hi va expressament per provar el menú del peix de roca, explica en Matías. Hi participen des que van obrir. Ofereixen d’entrant gambetes de Palamós saltejades, pernil de vaca premium amb pa de coca, amanida d’alvocat i mango, pel plat principal deixen escollir entre peix de la costa al carbó o arròs a la cassola amb penegal i gambeta de Palamós. De postres recuit d’Ullastret amb confitura de figues o tiramisú. 47,50 euros.

Carbó. Carrer Ventura Sabater, 1, Begur

Taverna de Son Molas

Originàriament era una masia situada al camí del mar, amb els anys es va convertir en la concorreguda discoteca Ribelino’s que reunia a la flor i nata dels estiuejants de Begur, estrangers i sobretot de Barcelona. Va tancar les seves portes el 1989 i anys després va ser el Nexe, un pub musical. El passat 1 de maig va fer 10 anys de l’obertura de la Taverna de Son Molas, un gastrobar especialitzat en cuina d’autor en miniatura a dos minuts del centre històric, amb unes vistes immillorables del castell de Begur. El gestionen tres socis que comparteixen dos locals al municipi, en Xevi Pons i els dos germans Valés, en Jordi i en Carlos, aquest últim és el xef de la Taverna. És l’artífex d’uns pinxos, tapes i mitges racions de cuina tradicional elaborada i creativa que tenen molt èxit entre els comensals i que estan pensats per compartir. Un exemple és el foie a la paella amb cabell d’àngel i chutney de pinya. Tenen capacitat per a un centenar de persones gràcies a una acollidora, càlida i elegant terrassa tancada que permet gaudir de les vistes, però estan a sopluig. Fa quatre anys que participen a la Campanya Gastronòmica del Peix de Roca i estan molt contents perquè cada any treballen més. Sobretot tenen clientela nacional, però també molts estrangers i sobretot francesos. De menú en aquesta edició proposen un bloody mary amb cruixent de gambes, ajoblanco de coco amb rogers marinats i taronja, arròs de cranca amb allioli d’algues, suquet roquer thai i de postres milfulls de xocolata i avellanes. 60 euros.

Taverna de Son Molas. Camí del mar, 16. Begur

Costa Brava

El van obrir el 1961 a Sa Riera, a tocar de la platja, en Ramon Cullell i la seva dona, na Quimeta Mayola. Donaven menjar a begurencs i visitants a qui moltes hores de sol els havia obert la gana. Originàriament tenien l’hotel i a la planta baixa el restaurant. Amb el pas dels anys es van quedar només amb el restaurant, un emblemàtic local especialitzat en arrossos a la platja de Sa Riera, la més propera al casc urbà de Begur. La segona generació en va agafar el relleu, els tres germans, en Josep “Yuppi”, la Neus i en Quimet van continuar el negoci dels seus pares, mantenint la tradició per la cuina artesana de la Costa Brava, amb peixos i mariscs frescos, de confraries gironines com Palamós. Fa uns anys va arribar de nou el relleu i ara són en Ramon i l’Agustí, els fills de la Neus, la tercera generació, els que gestionen l’establiment, a la sala, acompanyats encara per en Quimet. Històricament només havien tingut obert de Setmana Santa a octubre, abans de la pandèmia van intentar allargar la temporada en caps de setmana fins al desembre, i aquest any la intenció és tornar-ho a fer. La seva clientela és sobretot de Barcelona, però a l’estiu també reben molts francesos i holandesos, i alguns alemanys i anglesos. Al seu web es pot veure la “rauxa de l’Empordà” i el salar que antigament es feia a Begur i d’altres pobles de la costa gironina, com encara es fa a Cadaqués. Descriuen “sa voluntat de ser un punt de trobada per xerrar, menjar, compartir i fer des restaurant un espai per a la cultura, sa música, el vi i sa literatura”. Deixen ben clar que estan “sempre oberts a muntar un sarau” i recorden que “la vida és massa curta per menjar qualsevol cosa”. “Participem a la Campanya Gastronòmica del Peix de Roca des de la primera edició ara fa 24 anys”, manté en Ramon. El menú que proposen inclou un aperitiu de la casa i una copa de cava Perelada, amanida de pop i musclo en escabetx, suquet de lluerna amb fumet de peix de roca i de postres, cheesecake. 48 euros.

Costa Brava. Platja de Sa Riera, s/n. Begur

Hotel Aiguablava

L’Hotel Aigua Blava va ser fundat el 1934 per Clara Capellà, “la Clareta”, a la badia d’Aiguablava a Begur, en ple cor de la Costa Brava. Va trobar en el seu gendre, en “Xiquet” Sabater, la peça clau que li va permetre convertir l’hostal de Ca la Clareta en l’actual Hotel Aigua Blava, construït on es trobava la finca El Paradís. En tots els seus anys d’història ha romàs fidel al seu perfil d’hotel familiar, ha sabut fidelitzat la clientela i sempre ha estat en mans de la mateixa família. Ara el regenten la tercera i quarta generació. El restaurant de l’hotel s’ha guanyat el reconeixement de les guies i gastrònoms més exigents com un dels millors restaurants de la Costa Brava. Proposa una cuina tradicional catalana, amb productes frescos i de temporada acompanyada per una selecció de vins amb l’enologia típica de la zona de l’Empordà. Així els visitants experimenten els sabors de la dieta mediterrània que revelen la cultura típica d’aquesta costa i de Catalunya. Les espectaculars vistes i el menjar del restaurant estan oberts tant a visitants com a hostes de l’hotel. Els diferents espais que disposa, el restaurant, la terrassa, o la rocalla, als jardins de l’hotel, permeten fer-hi des d’un esmorzar complet, a un aperitiu, un dinar lleuger sota un para-sol, un sopar romàntic a l’aire lliure, una trobada familiar, una trobada de feina o celebrar un banquet. Des de la primera edició, fa casi un quart de segle, l’Aiguablava ha format part de la Campanya del Peix de Roca. Sobretot fa el menú gent de proximitat, “però també funciona per les escapades romàntiques que promocionem”, expliquen des de l’hotel. Aquest any ofereixen un menú amb entreteniment fred i calent i copa de cava Perelada, marinat criollo de peix de roca, gambes de Palamós a la planxa, suprema de llobarro salvatge amb patates al forn a la catalana, i de postres milfulls de mel i pinyons amb recuit de Fonteta i llaminadures. 75 euros.

Hotel Aiguablava. Platja de Fornells, s/n. Begur

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_