_
_
_
_
crítica literària
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Els meus dies a la llibreria Morisaki’, de Satoshi Yagisawa: Biblioturisme per Tòquio

L’'opera prima’ de Satoshi Yagisawa, és un viatge interior a través dels llibres

La protagonista d’aquesta història, la jove Tatako, ens apropa a l’excepcional barri de Jinbo­cho, a Tòquio.
La protagonista d’aquesta història, la jove Tatako, ens apropa a l’excepcional barri de Jinbo­cho, a Tòquio.

A l’espera de l’eclosió del biblioturisme, els flâneurs que viatgem pel món seguint la flaire dels llibres, el rastre de llibreries o els laberints de les biblioteques també podem iniciar els nostres viatges llegint novel·les. Una d’elles és l’opera prima de Satoshi Yagisawa. Tretze anys després de la seva creació, ara l’ha editat Navona i l’ha traduïda Jordi Mas. L’èxit del llibre va fer-lo mereixedor del premi Chiyoda i ha estat portat a la gran pantalla. Navona n’ha cuidat molt bé el disseny gràfic, i l’obra encaixa del tot amb la seva Sèrie M, que presenta una magnífica selecció.

La protagonista d’aquesta història, la jove Tatako, ens apropa a l’excepcional barri de Jinbo­cho, a Tòquio, que ofereix l’oferta de llibreries de vell més àmplia del món. Els japonesos sempre han sentit passió per la nostra festa de Sant Jordi. Barris com els que recorren aquesta novel·la donen fe dels motius. El desamor i la pèrdua de la feina empenyen la Tatako a acceptar una proposta insòlita del seu oncle per anar a viure una temporada a la llibreria que la seva família regenta des de fa tres generacions. Allò que d’entrada és una escapatòria sense gaires al·licients s’acaba transformant en la descoberta dels llibres com a plaer i com a teràpia per enfortir l’ànima. El seu oncle i la seva enigmàtica dona seran uns referents importants per fer front a la vida des d’un altre prisma.

Heu somiat mai a viure en una llibreria? Heu pensat que abans d’obrir-la esmorzaríeu en un cafè acollidor on fins i tot la persona que hi renta els plats us parlaria de llibres? Si és així, us sentireu atrets pels periples a la llibreria Morisaki. Però desenganyem-nos, el que més us sorprendrà del llibre serà apropar-vos a Tòquio i a la seva cultura. Acompanyant la Tatako entendrem quan cal saludar-nos fent una reverència, com portar boles d’arròs quan anem d’excursió, com compartir l’aigua de la banyera dels familiars, o decidir anar a “menjar occidental” per un dia.

La Tatako farà un viatge interior i aprofitarà per portar-nos de la mà a una magnífica fira del llibre de vell, però en aquell punt del llibre ja serem del gremi i respirarem aquelles llibre­ries i aquells llibres a mil iens. Haurem resseguit autors totalment desconeguts per nosaltres i ens sentirem un punt analfabets. En voldrem més i, per satisfer-nos, tindrem l’opció de voltar literàriament per tot el món. A les taules de novetats de les nostres llibre­ries i biblioteques, trobarem llibres sobre llibreries i llibreters que ens portaran des de Kabul fins a París, passant per Charing Cross Road o el Caire. Podrem també tornar als clàssics i conèixer El llibreter Mendel, un dels millors relats de Stephan Zweig, que ens immunitzarà i ens mantindrà captivats pels llibres de vell. A prop nostre, tindrem editorials aliades, com Periférica, Impedimenta o els Inquiets de l’editorial Viena, que ens van proveint de bons llibres sobre el tema. Sense anar més lluny, la Sèrie M de Navona precedeix aquest llibre amb La llibretera de París, de Kerri Maher, que ens farà conèixer la Shakespeare and Co. de forma àmpliament documentada.

Per catalogar el llibre, podríem utilitzar algunes paraules clau: Tòquio + llibreries + autoestima + cafeteries. Us fa el pes? Si el que busqueu no és una trama complicada, ni una prosa sofisticada, aleshores aquest és el vostre llibre.

Les meus dies a la Llibreria Morisaki

Els meus dies a la llibreria Morisaki 

Satoshi Yagisawa  
Navona
168 pàgines. 14 euros

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_