_
_
_
_
NARRATIVA CASTELLANA

Iniciats en transgressions

Wendolin Kramer @. Laura Fernández. Seix Barral. 286 pàgines. 18 euros. Nada es crucial. Pablo Gutiérrez. Lengua de Trapo. 250 pàg. 18,60 euros. Hilos de sangre @. Gonzalo Torné. Mondadori. 472 pàg. 20,90 euros. La vida cotidiana. Daniel Gascón. Alfabia. 176 pàg. 17,50 euros. Los lemmings y otros. Fabián Casas. Alpha Decay. 150 pàg. 15 euros.

Què tenen en comú una jove que pensa que és Súper Chica i que té un gos deprimit, dos nens que s'estimen en descampats sota l'ombra d'un neocristià, la néta d'un fill de la guerra que intercanvia e-mails psicoanalítics, un exalumne convertit en professor de la quotidianitat i un lector de Sebald amic d'un encarregat d'edifici anomenat Astèrix? La terrassenca Laura Fernández a Wendolin Kramer, l'andalús Pablo Gutiérrez a Nada es crucial, el barceloní Gonzalo Torné a Hilos de sangre, l'aragonès Daniel Gascón a La nada cotidiana i l'argentí Fabián Casas a Los lemmings y otros tenen la resposta: tots són protagonistes d'algunes de les narracions més noves, poc mimètiques i estilísticament valentes d'aquest Sant Jordi en llengua espanyola.

Acabats d'arribar i ja aplaudits, comparteixen edat (entre 30 i 35 anys excepte Casas, que es publica amb retard) i uns tocs d'ironia i sarcasme que van dels delirants de Wendolin Kramer als subtils sobre el món del llibre del Premi Jaén Hilos de sangre. En tots, a més, hi dominen l'aprenentatge i la supervivència. Però no formen cap grup; per copsar-ne les diferències només cal mirar les cites que obren els seus llibres: Ana Frank, Miguel Hernández, Samuel Beckett, Robert Benton i Domin Choi parlant d'Astroboy. Si algú s'atreveix a unir referents tan dispars, que sigui amb l'humor que els defineix. No els oblidin, tenen estil i un punt trangressor. Deixaran de ser promeses.

Los sinsabores del verdadero policía

Los sinsabores del verdadero policía

Roberto Bolaño

Anagrama

328 pàgines. 19,50 euros

Escrita durant tres dècades, el desaparegut autor xilè va donar una gran importància a aquesta novel.la ara pòstuma on es troben vells coneguts, com l'exiliat professor universitari Amalfitano (present ja al mític 2666), que ha de fugir de Barcelona per trobar refugi a Mèxic amb tots els conflictes de Ciudad Juárez.

El día de mañana

El día de mañana

Ignacio Martínez de Pisón

Seix Barral

388 pàgines. 20 euros

Escrita el 1974, aquesta és la primera d'una sèrie de novel.les que el desaparegut escriptor mexicà situa en una imaginària ciutat del centre del país. Amb un humor que l'ha fet llegendari, explica la història d'un professor universitari que torna a la seva provinciana ciutat. Un text força autobiogràfic, segons va admetre l'autor.

Estas ruinas que ves

Estas ruinas que ves

Jorge Ibargüengoitia

RBA

176 pàgines. 18 euros

Escrita el 1974, aquesta és la primera d'una sèrie de novel.les que el desaparegut escriptor mexicà situa en una imaginària ciutat del centre del país. Amb un humor que l'ha fet llegendari, explica la història d'un professor universitari que torna a la seva provinciana ciutat. Un text força autobiogràfic, segons va admetre l'autor.

La muerte de Montaigne

La muerte de Montaigne

Jorge Edwards

Tusquets

289 pàgines. 18 euros

Ella amb prou feines tenia 23 anys i ell, ben casat llavors, 55. Ella es va presentar com (i ho era) una experta erudita en la seva obra. Ell, astorat, la va fer filla d'adopció. Amb el temps, ella seria l'editora de la tercera edició dels Assaigs, els més famosos i canònics. La passió crepuscular entre Marie de Gournay i el gran filòsof és el que, amb encant, novel.la l'autor xilè.

Asesino cósmico @

Asesino cósmico @

Robert Juan-Cantavella

Mondadori

268 pàgines. 18,90 euros

Juan-Cantavella (Almassora, 1976) ja va sorprendre l'avantguarda dels lectors el 2008 amb la novel.la El Dorado. Ara ho tornarà a fer amb aquesta història, ambientada el 2035 en una illa poblada de monstres i on un foraster, l'Asesino Cósmico, hi aterra inopinadament. Estil àgil i trama estranya, tant que hi ha un cameo de l'escriptor de novel.la de quiosc Curtis Garland!

Obras escogidas I

Obras escogidas I

Soledad Puértolas

Anagrama

260 pàgines. 18,50 euros

El volum reuneix les dues primeres obres que ja van avisar, segons el pròleg del crític Daniel Fernández, de la qualitat de l'avui membre de la RAE. El bandido doblemente armado és una novel.la de 1980 (premi Sésamo) on es descriu els membres rics i estrafolaris de la família Lennox. Els personatges dels contes d'Una enfermedad moral semblen tots detinguts en el temps, sensació que reforça l'estil magnètic i precís.

Donostia

Donostia

Jon Lauko

Meteora

143 pàgines. 17 euros

Un activista, doble agent, una fotògrafa de premsa i una absurda confusió organitzen la trama d'aquesta novel.la d'intriga que dibuixa la reacció humana en situacions límit. I la ciutat de Donostia, com a escenari. L'autor, Joan Lauko (pseudònim de Francisco Rubio) és catedràtic de matemàtiques a Barcelona i aquesta és la seva primera novel.la.

Los enamoramientos @

Los enamoramientos @

Javier Marías

Alfaguara

408 pàgines. 19,50 euros

Aquest any en fa 40 de la primera novel.la (Los dominios del lobo, que ara es reedita) de l'acadèmic i potencial Nobel, que en la seva última obra ens ofereix (per primer cop en la seva ja llarga trajectòria de la mà d'una narradora femenina) una visió un xic cínica de l'enamorament en una trama on, marca de la casa, no hi falten ni el misteri ni l'humor.

Inés y la alegría

Inés y la alegría

Almudena Grandes

Tusquets

736 pàgines. 28 euros

Emular Galdós explicant la història d'Espanya més recent. L'ambiciós projecte que l'autora de Los aires difíciles es proposa ara amb les sis novel.les que ha batejat com Episodios de una guerra interminable s'inicia aquí amb la tràgica experiència d'una noia de bona família que decideix unir-se a l'intent d'alliberar Espanya del feixisme.

Leonora

Leonora

Elena Poniatowska

Seix Barral

512 pàgines. 21 euros

La vida de la pintora i escriptora surrealista Leonora Carrington dóna per a molt i en mans de la periodista mexicana (a qui va visitant periòdicament a casa seva)agafa aires llegendaris, de manera que la biografia, premi Biblioteca Breve, es transforma en una apassionant novel.la que travessa el segle XX.

Librería Libertad

Librería Libertad

Javier Zuloaga

El Aleph

272 pàgines. 20 euros

Un camell que ara fa de mim a la Rambla; un capellà que penja la sotana; un policia que només ho és 24 hores i una noia de casa bona que decideix unir-se als grups antisistema. Aquests quatre personatges estrafolaris són els que el periodista basc fa coincidir en la seva tercera novel.la pels carrers del Raval barceloní, on encara se senten remors d'històries del temps de la guerra civil.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_