_
_
_
_
PASSIÓ PER LA LECTURA

"Viatjo sempre amb llibres"

QUATRE 'APÒSTOLS' DIFERENTS. La passió per la lectura no coneix fronteres. Gent de professió diversa que podria semblar allunyada del món del llibre explica com va néixer la seva afició i quina relació mantenen amb les lletres en un Sant Jordi en plena Setmana Santa.

L 'interès per l'Europa de l'Est ha fet de Juan José Brugera (Badajoz, 1946) un devorador de llibres d'art i d'història. Els qui el coneixen defineixen el president de Colonial, la primera immobiliària catalana, com un dels empresaris barcelonins més il.lustrats. Un apassionat de la cultura ortodoxa. "M'ha interessat sempre la història moderna d'Europa, sobretot la de l'antic imperi bizantí, un dels grans oblidats", explica l'empresari.

Els llibres permetien a l'empresari veure i imaginar, però aviat el van dur a visitar diversos països per contemplar les obres originals. I avui és un dels principals col.leccionistes d'icones ortodoxes, que poden visitar-se al monestir de Montserrat. L'última adquisició és una peça que reprodueix la figura de Sant Jordi.

Rebeca West, Magris, Kaplan i Milosz, entre els seus favorits

L'empresari viatja a França amb freqüència perquè Colonial hi té una filial. Les visites a París li permeten ampliar la seva biblioteca. "El món ortodox és molt desconegut a Espanya, sense gaire oferta editorial. Me'n nodreixo molt a França. Allà, entre 1918 i 1919, els russos de la diàspora van organitzar-se i també ho van fer els qui van fugir del genocidi armeni, que avui tenen un bon lobby intel.lectual", relata.

Brugera dedica molt temps a la immobiliària. I més en els temps que corren. Però fa mans i mànigues per trobar temps per llegir: "Viatjo sempre amb llibres". Aprofita caps de setmana, viatges i les vacances. Gaudeix estudiant les obres d'història de l'art bizantí de Charles Diehl i Gabriel Millet, o amb llibres de viatges dels Balcans, Grècia, Bulgària, Romania o Armènia. En recomana un de Rebecca West, Ovella negra i falcó gris, que defineix com una "fantàstica incursió" a Iugoslàvia, però no vol deixar-se Claudio Magris, Robert Kaplan o el Premi Nobel Czeslaw Milosz.

La lectura no només satisfà l'interès de Brugera. També li permet entendre els pobles, llegir els moments històrics i fins i tot conèixer el comportament dels ciutadans. Quan les immobiliàries espanyoles van desembarcar a Bulgària o Romania a la recerca de països on poder reproduir el boom espanyol, Brugera va decidir no fer-ho. Aquella aventura va acabar en un fiasco. "No van saber veure que no tenen res a veure amb Espanya. No són de tradició Occidental, no han passat pel Renaixement ni el Modernisme i en canvi han viscut molts anys de règim comunista", reflexiona. Brugera, a qui els llibres permeten recrear els móns i els símbols que l'apassionen, també ha sabut trobar el sentit pràctic de la lectura.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_