Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
CRÍTIQUES

L'esperit d'abans

UN DIA SENCER DE BLAT

Anna Cabeza. Bambú

148 pàg. 11,90 euros

L'EVOLUCIÓ DE LA CALPURNIA TATE

Jacqueline Kelly.Traducció:

Jordi Vidal. La Galera

264 pàg. 17,95 euros

Lluny de la tendència actual de la literatura juvenil d'optar en gran part per la narrativa en sèries del gènere fantàstic, i entremig d'un bosc on sembla tot tallat per un mateix patró, trobem dos exemplars amb forma i gust tradicionals que ara semblen espècimens rars. Pocs són els seus cercadors. I els que ho són, potser no són els potencialment escollits. De ben segur que són aquells que recorden l'aroma dels llibres per a joves d'èpoques passades, quan encara no hi havia modes i aquestes no mataven tan ràpida les anteriors.

La literatura de Kelly i Cabeza pot captivar qualsevol lector, per molt adduït que estigui per les modes

L'evolució de la Calpurnia Tate (òpera prima de la nord-americana Jacqueline Kelly, nascuda, però, a Nova Zelanda el 1964) és una novel.la que narra un d'aquells estius interminables en el casalot d'una família benestant als Estats Units, a finals del XIX. La història focalitza l'atenció en una nena d'onze anys que descobreix la natura a través de les teories de Darwin i d'un avi que s'apassiona per la mateixa i que viu al marge de la família. Però, com gran part dels estius literaris, aquell serà un període que canviarà la seva concepció de la vida. Com a única noia d'una sèrie de sis germans està predestinada a esdevenir senyora i mare de família. L'interès per la natura la farà descobrir un món nou, refermar la seva identitat i intentar de revelar-se contra el seu destí.

La novel.la de Kelly (publicada en castellà per Roca) és de les d'abans, amb tots els ingredients, i ho és tant pel tema i l'ambient com pel tractament i el ritme tranquil. Desprèn l'olor i l'esperit de novel.les com Heidi, de Johanna Spyri, o Donetes, de Louise May Alcott, i no per això és una lectura femenina. És un crossover, capaç d'interessar a públics de diverses franges d'edat. I és tranquil.la, plaent... Tant que els editors catalans han afegit un apèndix inèdit al final, tot expressant el plaer que senten en publicar l'obra.

Calpurnia és un personatge que s'aboca a l'experimentació amb la natura i a l'aprenentatge, tal com ho fa el protagonista dibuixant d'Un dia sencer de blat, novel.la que agafa de nou la guerra civil i la postguerra com a matèria literària. La sabadellenca Anna Cabeza s'inspira en dos personatges reals: l'etnògraf Ramon Violant i Simorra, i el dibuixant Ramon Noé Hierro (encara que en canvia els noms) i els situa en una de les visites al Pirineu que feien els estudiosos de l'època per recollir costums i objectes típics de la vida quotidiana i rural. Persones que hi trobaran i fets que hi viuran capgiraran les seves vides, com ho fan els estius literaris amb els seus protagonistes, faran sorgir el bo i dolent de l'ésser humà.

Cabeza escriu una novel.la de caire històric amb un to poètic, on l'ambientació que envolta la trama està treballada al detall, retratant amb dots d'orfebre els estralls que la guerra va deixar entre la gent dels pobles d'aquí.

Si pel bosc de les llibreries troben aquests dos espècimens i els tasten és possible que sentin el gust d'una lectura exquisida. Si els adquireix, recomani'ls: la literatura que guarden pot arribar a captivar qualsevol lector, per molt adduït que estigui per les modes del moment.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 27 de enero de 2011

Más información

  • LLIBRES