Excombatents? Mai
El moviment veïnal repassa 40 anys de lluites i mostra com les seves accions han millorat Barcelona
A la sortida del camp de concentració, un personatge d'una novel·la de Jorge Semprún escolta la conversa de dos companys i se n'adona que parlen com "excombatents" i es diu a si mateix que ell, excombatent, no vol ser-ho mai. És aquest l'esperit que omple l'exposició Bcnav/Madav, on es passa revista a 40 anys de moviment veïnal a Barcelona i Madrid. La mostra es pot visitar a Barcelona a la capella de Santa Àgata, però també des de casa, amb un ordinador, connectant amb l'adreça memoriaveinal.org.
L'exposició és austera. Molt austera. Com si volgués ajustar-se a temps de crisi. O potser es tracta de reproduir les penúries d'una història més aviat pobra. Perquè les associacions de veïns eren pobres fins i tot quan es formaven a barris rics, on també hi ha hagut (hi ha) necessitats i impulsos solidaris. Amb tot, és clar, l'associacionisme veïnal va quallar més als barris menys dotats de zones verdes, equipaments i habitatges dignes. Els visitants podran comprovar com les accions dels veïns han millorat la ciutat: han salvat racons i edificis, i han aconseguit escoles i centres sanitaris. Han reclamat semàfors, metro i línies d'autobús, en general, condicions per a una vida digna. Es varen oposar a l'entrada d'Espanya a l'OTAN, a la guerra d'Iraq i als impostos afegits al rebut de l'aigua.
Ara, 40 anys després d'haver començat aquella brega, alguns dels seus protagonistes giren els ulls enrere amb el convenciment del personatge de Semprún: no són excombatents perquè la lluita continua
El final dels anys seixanta i els primers setanta varen ser temps convulsos a Catalunya i Barcelona. També a altres ciutats espanyoles. Espanya, que no va fer la revolució burgesa al segle XIX, i que va reintentar-ho al 1931, la va acabar consumant de la mà d'un general que s'havia sublevat per evitar-la. Els canvis d'una societat predominantment agrícola a una altra d'industrial, i que apunta als serveis, es consoliden a finals dels seixanta i són plens a la dècada següent. Val a dir, en termes econòmics, però no en termes polítics. No hi ha mecanismes de representació democràtica ni sindical a través de les quals vehicular les demandes de les capes socials que no prenen part del pastís del desarrollisme. En aquest context, les reivindicacions, com l'aigua dels rius, cerquen el camí més fàcil: la gent s'agrupa i organitza allà on pot. A les grans fàbriques, de la mà d'unes incipients Comissions Obreres, però també als barris en forma d'Associacions de Veïns. Tan prohibides, per cert, les primeres com les segones.
"Al començament hi havia un problema", recorda Jordi Borja. Després hi ha un "procés de politització dels moviments veïnals", amb la intervenció de veïns polititzats, futurs líders emergents del moviment, o a conseqüència dels enfrontaments que provoca la mera demanda del dret a manifestar-se contra els problemes quotidians.
El moviment veïnal s'imposa a partir de les mancances percebudes dia a dia, i rep un impuls decisiu de dos partits (PSUC i Bandera Roja) que descobreixen als barris el potencial de les llavors batejades "capes populars". Es tractava de canalitzar revolucionàriament la rebel·lia espontània que provocava la manca de transport públic o de semàfor o d'escoles públiques o de centres sanitaris. De donar sortida a les exigències de zones verdes a llocs on, molt sovint, ni tan sols hi havia carrers asfaltats: eren barris dormitoris crescuts a l'ombra de la pura especulació: sense serveis ni equipaments ni tan sols clavegueram. El visitant de l'exposició farà bé de detenir-se en una fotografia dels primers anys seixanta al Carmel on la canalla col·labora per construir una claveguera, tan impactant com la reclamació d'habitatges que supleixin el barraquisme estès al Carmel, Can Tunis, Torre Baró, Montjuïc, el Camp de la Bota, el Somorrostro i la Perona, per citar alguns exemples que han arribat als anys setanta.
L'exposició repassa un centenar de victòries no sempre complertes, però el número especial de Carrer , la revista de la FAVB (Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona), revisa també la historia del moviment, les dificultats fins i tot per ser autoritzats, primer, i legalitzats, més tard, sense deixar de banda algunes derrotes i el preocupant envelliment associatiu, a més d'afegir-hi reflexions sobre les possibilitats de canviar el món començant per canviar el carrer, el barri, la ciutat.
L'exposició es divideix en dues parts: la que revisa els grans conceptes d'un moviment, global per local, i les intervencions més destacada a cada un dels 10 districtes: la recuperació com a equipament de la Casa de la Caritat o l'eliminació dels edicles de Cambó (que enlletgien l'avinguda que dóna pas al mercat de Santa Catalina), a Ciutat Vella; el salvament de la casa Golferics, on Núñez i Navarro pretenia construir un bloc de pisos, a l'Eixample. A Sants, no són pocs els nuclis recuperats: les Cotxeres (avui Centre Cívic); el parc de l'Espanya Industrial, el Mercat de les Flors, sense oblidar que la ronda del Mig ara és coberta, després d'anys d'emetre sorolls i gasos i ser una barrera interna al barri, com també va ser coberta la Ronda de Dalt, a Nou Barris gràcies al moviment veïnal. Les Corts ha guanyat el Centre Cívic de Can Deu; Sarrià-Sant Gervasi disposa de la Vil·la Cecília i ha salvat un ginjoler, alhora que Gràcia ha recuperat la plaça de Lesseps i no ha perdut La Sedeta. Horta ha conservat algunes masies i Sant Andreu disposa avui del parc de la Pegasso i del Centre Cultural de Can Fabra. A Sant Martí ningú reconeixeria l'actual Rambla de Prim si mirés una fotografia dels anys setanta con era una avinguda de terra resseca o un fangar impracticable, si plovia. I el metro tampoc hi arribava.
Els veïns no s'estaven per punyetes, de manera que si el poder no s'avenia a raons (i poques vegades ho feia) no tenien embuts per entrar als jardins de Can Sabaté amb un pic a la mà. El parc de Can Sabaté (a la Zona Franca) va ser inaugurat el 1984, però la victòria va començar el març de 1979, quan els veïns van ocupar a la força l'antiga fàbrica Industrias Mecánicas després d'un any de reclamar-los.
A l'altra banda de la muntanya, al Poble Sec, la gent tampoc s'estava de "l'acció directa". Josep Ramon Gómez, expresident de l'Associació de Veïns explica que es va ocupar el local de Falange. Avui és la biblioteca municipal d'un barri on hi vivien "majoritàriament perdedors de la guerra civil". Gómez recorda que la seva vinculació al moviment veïnal va començar amb l'oposició a un bingo que s'havia d'instal·lar al carrer del poeta Cabanes.
I qui diu una ocupació diu un segrest, bé que relativament inofensiu. Els veïns de Torre Baró reclamaven transport públic. Volien el metro, és clar, però bons jans com eren, estaven disposats a conformar-se amb una línia d'autobús. Res de res. Els tècnics deien que allí dalt el vehicle no hi podria pujar: massa rampa. El 7 de maig de 1978 un autobús de la línia 47 conduït per un sindicalista del barri va demostrar que els càlculs dels tècnics eren erronis.
Quasi tot si valia, però moltes vegades la protesta prenia tons festius, en forma de ballaruca, botifarrada o competició esportiva, especialment si es tractava de reivindicar unes instal·lacions per a la pràctica de l'esport, però també si es pretenia aconseguir que una fàbrica, per exemple Fertrat, al Poblenou, marxés del barri per tal d'acabar amb el soroll, la pudor i els fums tòxics. Uns quants partits de futbol de protesta i no poques assemblees varen aconseguir que la indústria anés a un altra banda el mes de març de 1975.
No tot va ser rodó. El parc de Joan Miró ocupa el que durant molts anys va ser l'escorxador de Barcelona. Els veïns varen començar a demanar-ne el tancament el 1976, alhora que reclamaven la conversió de l'espai (equivalent a quatre illes de l'Eixample) en un parc. Més de 3.000 firmes exigien un tancament que no es va produir fins al març de 1979. El 1981, l'Ajuntament va encarregar el projecte a Beth Gali, casada amb Oriol Bohigas, qui era delegat d'Urbanisme municipal. Les Associacions de Veïns varen rebre la decisió al crit de "tongo", perquè reclamaven que es tingués en compte els 40 participants en un concurs d'idees. El conflicte no va afectar la inauguració del parc, l'abril de 1983, amb l'escultura de Joan Miró Dona i Ocell. Més d'un quart de segle més tard, ara mateix, el parc és l'escenari d'un nou enfrontament entre el veïnat i l'Ajuntament que està construint una caserna de bombers al bell mig del parc.
Darrere d'aquestes reivindicacions locals hi havia, diu Borja, "un ideal de ciutat" que inspira l'acció col·lectiva: l'ànsia d'igualtat i de llibertat". Qui pot dir que la feina ja està feta?
Derrotes
El moviment veïnal ha mostrat 100 victòries, conscient que podria fer una exposició amb altres tants fracassos
El poble ho ha decidit, tercer cinturó gratuït". La frase va ser repetida i repetida pels barcelonins a mitjans del setanta. No va anar enlloc. Els peatges a la B-30 varen acabar imposant-se. Eren temps en què no hi havia rondes i, per tant, els camions circulaven pel centre de Barcelona. El carrer més maleït era el de València i ni es va lliurar de les incomoditats fins als Jocs Olímpics. La del tercer cinturó és una de les batalles perdudes pel moviment veïnal. Però n'hi ha més. Algunes aparentment petitetes com la de la gratuïtat del parc del Laberint, a Horta. Altres més sentides com la urbanització del solar de Renfe-Meridiana, que va acabar acollint molt més espai comercial del que desitjaven els veïns. Els organitzadors en són conscients i Andrés Naya, un dels comissaris, explica que haurien pogut fer una segona exposició amb 100 derrotes.
Malgrat que l'organització d'esdeveniments esportius va ser un dels instruments utilitzat per expressar reivindicacions, el moviment veïnal té la impressió que els enfrontaments amb els interessos dels centres esportius acaben sempre amb el triomf dels clubs. Es va construir al camp de l'Europa, a l'estadi de les Corts, a Sarrià i ara els veïns tenen molt present que, en la batalla del Miniestadi, s'enfronten al Barça, l'equip de Govern i part de l'oposició. És a dir, ara per ara, van perdent el partit.
Com es va perdre el combat contra la construcció d'un bloc especialment alta a la Illa Bayer, al carrer de Berlín, o s'han perdut totes les batalles per convèncer els responsables del trànsit que la Via Augusta és un "nyap", en paraules de Santi Latorre, de l'Associació de Veïns de Sarrià. I es pregunta: "Si a l'alçada de Muntaner aquesta via té sis carrils, per què el tram que va del passeig de la Bonanova a la ronda de Dalt n'ha de tenir 10?"
Varen ser derrotes, també, recorda a Carrer la periodista María Eugenia Ibáñez, que es fes l'Hotel Vela i la solució definitiva de l'Hotel Miramar (darrere del qual hi ha un bloc que fa mal a la vista). O les tales d'alzines i pins a Collserola, espai que ha estat reclamat com a parc natural des de fa almenys un quart de segle, reivindicació que tot just ara comença a satisfer-se. Una de les fotografies de l'exposició és, precisament, la d'una acampada a la serra per reclamar-ne la protecció. Perquè, com recorden els arquitectes Josep Maria Montaner i Zaida Muxí, "una part de les lluites urbanes han pres com a motiu la defensa del patrimoni arquitectònic", però també la defensa del patrimoni "vegetal".
Fet i fet, un sector de la ciutadania participa decididament al debat entorn a la reforma de la Diagonal amb la voluntat declarada de salvar l'arbrat de l'avinguda. Com es varen mobilitzar els veïns de Sant Gervasi per defensar un ginjoler o els del Tibidabo amb les alzines condemnades per la nova muntanya russa.
És cert que les ciutats també es construeixen amb la piqueta, que de vegades cal derruir per construir. I també és veritat el que diuen Montaner i Muxí: "Darrere de cada parc, equipament o conjunt patrimonial que se salva hi ha, generalment, un moviment veïnal que ho va assenyalar i reivindicar. I cada un d'aquests casos demostra que el resultat final no acostuma a ser mai ni com es va projectar, sense haver tingut en compte el veïnat i el context, però tampoc ha estat tal com ho van somniar i reclamar els seus habitants".
Lluita i negociació, cessions i conquestes formen part de la història del moviment urbà en defensa de les condicions de vida. De la convicció que és possible canviar la vida, millorar-la. I que, possiblement, la millor aportació de les associacions de veïns és la seva existència.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.