_
_
_
_

Agenda

CONCERTS

- Un grup de punk. Pocs van pensar al principi que Green Day tindria una vida llarga. Han passat 20 anys i han venut 66 milions de còpies dels seus discs, i la banda de punk-rock nord-americana, formada per Billie Joe Amstrong, Mike Dirnt i Tre Cool, no només segueix viva sinó que ha complert la majoria d'edat en plena forma. La gira de presentació del seu últim disc, 21st Century breakdown , arriba aquesta nit a Barcelona (Palau Sant Jordi, 18 hores). Hi sonaran els nous temes, però també clàssics com Holiday o Basket case . Possiblement, l'essència punk que els va caracteritzar els primers anys s'ha diluït, però els que els han vist asseguren que s'han convertit en un grup de pop gegantí escandalosament divertit en directe.

- Una dona. Carismàtica i independent, la novaiorquesa Dayna Kurtz torna a la palestra, després de tres anys sense gravar, amb un nou disc, American Standard , amb la intenció que tots els que l'han considerada una cantant de culte s'adonin que no s'han equivocat. "Sóc un animal de carretera", afirma després de passar-se l'última dècada recorrent el seu país i tocant en petites sales. Ha fet gires sola i obrint per a altres artistes com Chris Whitley, Richie Havens, B.B. King o Ladysmith Black Mambazo. Ara arriba a Espanya amb tres concerts: a Barcelona (Sala Apolo, dia 6 d'octubre), Madrid i Múrcia. Una oportunitat per gaudir amb aquesta dona directa i visceral.

- Una altra dona. Alguns l'anomenen "la Tracy Chapman del Magreb". Des dels seus inicis la guitarra i la inspiració folk de Suad Massi van colpir tant el públic francès que, amb els anys, Massi va abandonar la seva carrera d'urbanista i es va centrar en la música. El seu disc Mask Elil va obtenir el premi al millor disc de músiques del món del 2005 a França i al Regne Unit. L'univers sonor de l'algeriana, que parteix del chaabi nord-africà, passa per la tradició arabigoandalusa i arriba al folk, està enregistrat al seu disc en directe Live Acustique 2007 , que mostrarà a Barcelona en el concert del dimecres dia 7 a la Sala Apolo, dins del cicle Músiques de la Mediterrània 2009.

MÚSICA

Pasión Vega i l'Orquestra Simfònica del Vallès uneixen veu i música per portar als escenaris de cinc ciutats catalanes una proposta que combina les cançons populars de la cantant malaguenya amb l'acompanyament simfònic de l'orquestra vallesana. Segons Vega, el projecte és un "repte per a la meva carrera". El concert s'inicia amb una primera part on s'interpreta El amor brujo de Manuel de Falla i las cançons del disc Gracias a la vida, a més d'un repàs dels èxits anteriors. L'espectacle s'estrena al Teatre Auditori de Girona però, en dies posteriors, visitarà Sabadell, Barcelona, Lleida i Cervera (des de l'1 d'octubre) Passió i Embruix Teatre Auditori de Girona .- IVANNA VALLESPÍN

COLÒMBIA-BARCELONA

Sensibilitzar a través de les arts visuals, les noves tecnologies i la literatura sobre la convivència i la immigració. És l'objectiu de la trobada Diáspora: Colòmbia-Barcelona que aquest any arriba a la 6a edició i en què el cine hi juga un paper protagonista. S'han programat 9 llargmetratges, com Los actores del conflicto de Lisandro Duque (a la imatge), 8 documentals i 23 curtmetratges que representen un dels millors panorames del cine colombià que ara es fa en aquest país. Totes les pel·lícules seran presentades pels seus directors i aniran acompanyades de conferències, fòrums i taules rodones. 6a Diáspora Colombia-Barcelona 2009 (7-24 d'octubre). www.consulcobcn.com/masinfodiasporacol.pdf

POESIA

Amb el pas del temps, el Festival de Polipoesia de Barcelona s'ha convertit en una de les més importants mostres de poesia experimental, sonora i d'avantguarda de les que tenen lloc al panorama espanyol. Les 16 edicions celebrades des de 1992 han fet arribar a tots els públics les facetes més avançades de la poesia catalana, espanyola i internacional. És el que intentaran els participants d'aquesta edició, autors com Eddie Bermúdez, Félix Pons, Jordi Traperho, Magda Guillén, Maria Hernández, Yolanda Pérez Herrera i Pep Blay, entre d'altres. 17è Festival de Polipoesia de Barcelona. Centre Cívic Torre Llobeta. 3 d'octubre (19 a 22 h). www.cyberpoem.com

FESTIVAL

El grup de Mali Bassekou Kouyatè serà l'encarregat de posar els primers acords del 14è Festival de Músiques del Món que s'inaugura demà a l'Auditori de Barcelona. Kouyatè, més conegut com el "Jimmy Hendricks del desert", és un virtuós del ngoni , un instrument precursor del baix que produeix sons hipnòtics, que ha col·laborat amb Yossou N'Dour, Taj Mahal, Carlos Santana i U2.

El festival, aquest any dedicat a la música de l'Àfrica negra, comptarà amb artistes com Mayra Andrade, Oumou Sangará, Moya Kalongo, el grup de Simonal Bie i Toumani Daibaté, que tancarà el Festival. Paralel·lament, es podrà veure una exposició organitzada pel Museu de la Música dedicada a la música i danses de Guinea Equatorial amb peces procedents de l'Auditori Nacional de Madrid. Festival de Músiques del Món. L'Auditori (2 d'octubre-30 novembre).

ARQUITECTURA

Com han de ser les ciutats al segle XXI?, com s'han de regenerar i com fer-les més sostenibles? Foment de les Arts Decoratives (FAD) i el Col·legi d'Arquitectes (COAC) organitzen la tercera edició de la setmana d'arquitectura, Arquinset, sota el títol Habitatge, Ciutat i Societat , amb la intenció de fomentar el debat i reflexionar sobre la situació de l'arquitectura, l'interiorisme i l'urbanisme actual. Fins dijous que ve, un ampli programa d'exposicions, conferències i tallers mostraran "alguns dels habitatges que són exemple de bona arquitectura", segons Sílvia Farriol, presidenta d'Arquinfad. Una exposició homenatge a Lluís Nadal, "un exemple de com l'arquitecte resol els problemes de la gent", jornades de portes obertes als principals estudis d'arquitectura i interiorisme de la ciutat, una ruta de l'interiorisme i una altra en autobús en les quals es podrà visitar establiments i edificis finalistes, o que han obtingut un Premi FAD, i la segona edició de LumoBCN que està centrada en la il·luminació d'aparadors, són algunes de les ofertes de l'edició d'Arquinset d'aquest any.

La Setmana coincideix amb el Dia Mundial de l'Arquitectura i culminarà amb el lliurament dels 51 Premis FAD. Arquinset - Setmana d'Arquitectura. Barcelona (1 i 8 d'octubre). www.arquinset.org .- J. Á. M.

TEATRE

Des de 1995 la Mostra de Teatre de Barcelona serveix d'aparador i promoció d'espectacles teatrals de petit format i d'autors, actors i directors novells que no sempre tenen l'oportunitat d'arribar a l'espectador. Durant 13 edicions, este festival ha fet possible que els professionals vinculats amb les taules escèniques mostrin la seva feina, encara que no estiguin en la primera línia dels objectius de càmera. S'hi podrà veure 13 muntatges i s'inaugurarà amb El mundo de los simples, un espectacle creat a partir d'un taller de l'Institut del Teatre, basat en un llibre d'Oliver Sacks. 14a Mostra de Teatre de Barcelona. Teatre del Raval. Del 5 d'octubre a l'1 de novembre. www.mostradeteatredebarcelona.com

CINEMA

Des del seu naixement, el cine i la música han anat de bracet establint un diàleg entre dos arts que sembla que es necessitin l'un a l'altre. El cicle De prop , que uneix el cine mut de tots els temps amb músics en directe, serveix per visionar, des d'un punt de vista nou, algunes de les pel·lícules del passat. A l'edició d'aquest any, s'han programat pel·lícules d'Andy Warhol, Segundo Chomón, Val de Omar, Kenneth Macpherson o René Clair que es podran veure acompanyades de la música creada o interpretada per Refree, el Quartet Brossa de Corda, Llama, Tarannà o Francesco Tristano. El resultat no són bandes sonores corrents.

El cicle s'estrena avui amb Screen Tests de Warhol, on l'artista immortalitza moltes personalitats o desconeguts vinculats amb la Factory dels seixanta. La música és de Raúl Fernández, Refree (a la imatge). Cicle De prop. La Pedrera (1, 8, 15, 22 i 29 d'octubre, 20 hores).

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_