_
_
_
_
Lletres

A la superfície d'Obama

Yes You can. Buscant

el candidat perfecte / A la

campa-nya d'Obama

Jordi Segarra i Àlex Terés

Jordi Pérez Colomé

Angle Editorial / Niberta

148 pàgines / 175 pàgines

17 euros / 12,90 euros

E l fenomen Obama ha acomplert la regla d'or dels Instant Book: davant d'un esdeveniment mediàtic, encar-regar un llibre que l'expliqui amb algun valor afegit que el diferenciï d'altres productes informatius (ràdio, tele, diaris). Dit i fet: un parell de llibres volen explicar el perquè del terratrèmol Obama, no per conegut menys merescut d'anàlisis en profunditat, si bé no és el cas dels llibres en qüestió.

El primer és firmat pels assessors Jordi Segarra (Andorra la Vella, 1979) i Àlex Terés (Lleida, 1971), contractats pel mateix Partit Demòcrata i per tant partíceps del procés electoral. A Yes You Can. Buscant el candidat perfecte, a partir de l'exemple de la recent campanya americana, se'ns mostra una guia per a qualsevol que vulgui presentar-se a unes eleccions, siguin d'alcalde o president d'associació veïnal. Sota l'apriorisme de la importància de la comunicació política com a eina fonamental, se'ns ofereix tot un mostrari d'estratègies, actituds, idees clau i eines de tot tipus per guanyar unes elecci-ons al segle XXI. Amb un estil més propi d'un manual d'autoajuda, els autors repeteixen els conceptes clau que volen transmetre (diners, seguretat, eficàcia, noves tecnologies), fet que provoca una sensació de déjà vu constant, empallegós fins i tot. També expliquen les claus per aconseguir, utilitzant les regles i els valors d'una societat com la que tenim, una estratègia guanyadora i un candidat immaculat. Malgrat que es desmarquin del màrqueting polític per redundant, el plantejament és d'una mercadotècnia que s'escapa de qualsevol voluntat d'assaig. I no és que no expliquin la construcció del candidat Obama de manera acurada, ni que facin saber els fonaments teòrics a l'hora de plantejar una campanya electoral, que de fet es limiten a aconseguir que la gent voti "el producte"; el problema és que no saps si estàs davant de l'anàlisi del fenomen o d'un fullet propagandístic de la seva consultora.

Amb un objectiu semblant -explicar el fenomen aportant algun valor afegit- és A la campanya d'Obama, del periodista Jordi Pérez. Aquí la visió és del tot empírica: seguiment de la campanya des de baix, com a observador i fins com a voluntari de la campanya. L'autor es va passejar, llibreta en mà, per tres estats (Virgínia, Ohio, Pennsilvània) per veure in situ l'organització de voluntariat que, s'entreveu del text, ha fet guanyar Obama. Fa quatre anys, Kerry va dirigir la seva campanya com una ONG. Aquesta vegada, Obama la dirigeix com una empresa. Aquest és un dels moltíssims comentaris de voluntaris recollits per l'autor, la majoria prescindibles o ja vistos en les mil cròniques periodístiques, deixant el valor afegit dels Instant Book per a millor ocasió. Ambdós llibres fan una aproximació superficial al perquè del fenomen Obama i a la seva capacitat d'enlluernar els més desafavorits. De fet, en una recent pintada en un bar-ri marginalitzat es podia llegir: "Prou de realitats, volem promeses". Potser d'aquí plora la criatura.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_