L'estiu de tots els llibres
Estació de lectures iniciàtiques o relaxants, l'estiu s'afirma com el temps de totes les literatures
En les memòries de Bob Dylan, Cròniques, el cantant americà inclou Une saison en enfer d'Arthur Rimbaud com un dels llibres que va "devorar" en la seua adolescència. A milers de quilòmetres de distància un altre jove en període estival i de descans dels estudis universitaris també s'endinsava en la lírica vertiginosa del poeta francés. "Ho recorde", diu Raimon, "perquè, a més, va ser un estiu especialment calorós a Xàtiva". També d'aquell període serà un altre llibre significatiu en la seua vida, L'homme révolté d'Albert Camus. Lector contumaç i amb el seu nou disc quasi a punt, reconeix "no ser una persona de lectures estacionals, encara que algunes hagen coincidit amb aquest temps, com entre altres, la lectura dels Dietaris de Robert Musil". Per a l'editora de Tres i Quatre, Rosa Raga, els lligams entre estiu i llibres estan molt units a l'adolescència. "Era el moment en què s'obria el període de vacances i això significava un fantàstic interval per a submergir-te en la lectura". D'aquell període recorda noms com Vasco Pratolini, J. D. Salinger o Scott Fitzgerald. "És un temps de descobriments que comparties amb els teus amics, una llista de noms on s'afegien també pel?lícules, cançons, ciutats per a visitar..." Per a l'il.lustrador Miguel Calatayud "la predisposició a la lectura acaba convertint-se en un hàbit constant durant qualsevol estació". "En el meu cas", continua; "comprove que mentre a l'estiu la lectura adquireix continuïtat, la resta de l'any és una cosa més fragmentada". "Les lectures", diu la també il?lustradora Aitana Carrasco Inglés, "no tenen època, no hi ha lectures d'estiu com no hi ha lectures d'hivern o de primavera". Un músic tan poc etiquetable com Dani Miquel, pel contrari, està a favor d'una certa periodicitat. "M'agrada personalitzar les estacions, per exemple a l'hivern encendre la llar i cremar essències, a la primavera m'agrada canviar d'habitació, a l'estiu llegir llibres de plaer, perquè la resta de l'any he de llegir molts llibres per a la meua feina... que és un altre plaer". "És cert", assenyala Miguel Calatayud, "que uns llibres determinats s'adquireixen amb un ànim lector de reserva de vacances i també, d'altra banda, l'estiu ofereix un temps generós per als llibres que s'han acumulat involuntàriament al llarg de l'any". "L'estiu", comenta Aitana Carrasco, "més que un temps de lectura, és un temps d'avorriment. Jo vaig descobrir l'avorriment als estius: aquells tres mesos de temps lliure inesgotable. Crec que els xiquets han d'avorrir-se perquè no és sinó aleshores quan han de buscar-se passatemps, i l'estiu és tan llarg durant la infantesa com no tornarà a ser-ho mai. I un ha d'inventar el que siga per no avorrir-se, i ací és quan apareixen els jocs de taula, els jocs de paraules, el dibuix, les excursions... i també els llibres".
"M'agrada personalitzar les estacions, a l'estiu llegir llibres de plaer"
"Un ha d'inventar el que siga a l'etiu per a no avorrir-se"
Les vacances són una època privilegiada per a viatjar amb la lectura
"L'estiu continua sent l'estació en què llegim o ens conten els 'best-sellers' de moda"
Lectures joioses i refrescants
"Durant un llunyà mes d'agost a Asp", recorda Miguel Calatayud, "vaig descobrir en la petita biblioteca d'El Recreo, un local social al qual anava, una vella edició d'El bosque animado de Wenceslao Fernández Flores, que va constituir una refrescant i joiosa lectura". D'aquells temps d'estiu ?rememora Calatayud? arribarien altres títols com El Jarama, "un llibre que vam llegir al mateix temps el meu pare i jo mentre anàvem comentant-lo". "Com a lectura estiuenca", recorda Aitana Carrasco, "n'hi ha un de Mercè Llimona que es deia Xupet i que vaig rellegir durant tot un estiu. I, quan vaig acabar l'escola, ma mare em va regalar tota la col?lecció de Mafalda, que vaig devorar a la platja del Perellonet".
Un altre element que s'afegeix a la lectura i l'estiu és el viatge. L'historiador Antoni Furió recorda especialment un estiu a Anglaterra i Gal.les llegint les novel.les de Jane Auster. "Tenia una certa aprensió inicial", diu Furió, "perquè no la coneixia i pensava que seria un desgavell de passions desenfrenades, a l'estil de les Brontë, i em va sobtar i agradar molt la subtilesa i la fina intel.ligència de l'Austen, la seua gran vocació literària, el retrat implacable dels personatges i de l'època, d'aquella Anglaterra rural". L'historiador, que pensa fer el pròxim curs una estada d'estudi a les illes britàniques, creu que "l'estiu continua sent un temps de lectura, perquè encara que la lectura és un plaer tot l'any, no sempre disposem del temps necessari per a gaudir-lo". Un altre viatge, mes a prop, a l'Empordà, significaria per al pintor Antoni Miró la lectura d'un llibre que li va servir com a font d'inspiració. "Recorde" diu Antoni Miró, "que vaig llegir la Suite de Parlavà de Miquel Martí i Pol a Pals, prop de Verges, el poble de Lluís Llach i on Martí i Pol va escriure aquest llibre de poemes que va acabar inspirant-me la col.lecció de 38 collages a partir dels mateixos versos". Plaer i reflexió son els dos eixos per a les lectures estiuenques del pintor Manuel Boix. "Tracte de combinar d'una banda una lectura més enriquidora o d'aprofundiment, amb assaigs, biografies, i de l'altra, una lectura, diguem-ne desintoxicadora, de llibres més lleugers. A l'estiu acostume a fer un pla de lectura més rigorós de tot allò que al llarg de l'any has anat picotejant". Dins d'aquesta lectura reveladora, el poeta i perfomer Bartolomé Ferrando descobriria un estiu un llibre que seria fonamental per a ell. "Fou la lectura Para los pájaros de John Cage, que em va obrir els ulls i va suposar per a la creació un gran canvi en l'apreciació de qualsevol sonoritat quotidiana".
Durant un estiu també, ara ja llunyà, l'editora Rosa Serrano es va submergir en la lectura de l'obra d'Enric Valor, un autor al qual quedaria lligada per sempre. "Vaig descobrir tot l'univers valorià amb el Cicle de Cassana". "Si portes una vida professional intensa", continua, "i una vida familiar que t'atrapa, amb néts i nétes que vols veure créixer, et queda poc de temps, sobretot per a certes lectures que reclamen calma i estar descansat per a gaudir-les a fons i, sense dubtes, l'estiu i les vacances és l'època privilegiada per a viatjar amb la lectura i des de la lectura". Per al director de publicacions de Bromera, Joan Carles Girbés, l'arribada de l'estiu significa un temps de repàs. "Aprofite l'estiu per a llegir llibres que em vénen de gust i que, de manera intencionada, ajorne al llarg de l'any. Llibres que, en principi, no formen part de la feina, però que de vegades, per casualitats o colps de sort, he aconseguit editar. És el cas d'Els fills de la mitjanit, de Salman Rushdie, que em vaig cruspir a la vora de la mar fa un parell d'estius. Com un ritual, sempre afig a la maleta un best-seller, amb la intenció d'esbrinar-ne les causes i tenir tema de conversa mentre em faig una orxata en un barracó. I no sempre són mals llibres!".
Per a l'arquitecte Fran Silvestre "l'estiu és alhora un temps que afavoreix les lectures relaxades i també unes lectures més intenses". "Tot i així", reconeix, "l'estiu continua sent l'estació en què llegim o ens conten els best-sellers de moda. El primer estiu de plaer com a lector és amb el llibre Relato de un náufrago, de García Márquez, i també El libro de arena, de Borges". Admirador de l'obra d'Álvaro Siza, recorda la impressió que li va produir la lectura d'Imaginar la evidencia de l'arquitecte portugués o els estius a la ciutat de Porto llegint José Saramago. I posats a quedar-se amb aquell instant o record d'un estiu, Aitana Carrasco Inglés no ho dubta: "La lectura de La historia interminable a la platja de Moraira. M'agradava tant que no tenia temps ni de banyar-me a la mar i em semblava que la sorra era com la del Desert de Colors, on vivia un lleó gegant que moria cada nit i ressuscitava cada matí...".
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.