_
_
_
_

S’estrena ‘Mariola, serra de llibertat’

Un documental mostra la riquesa patrimonial, històrica i medi ambiental del parc natural i els seus pobles. El rodatge va assistir en el jaciment del Cabeçó al descobriment excepcional d’una àmfora amb el nom del primer habitant de Mariola

Durant 13 mesos un equip audiovisual ha estat gravant la serra de Mariola i ha rodat els canvis paisatgístics i les transformacions que viu el parc natural al llarg de les quatre estacions de l’any. En eixe any, les càmeres han capturat en imatges les seues muntanyes, les plantes, els masos, les ermites, les fonts i les coves, però sobretot han recollit el testimoni de desenes de veïns de la zona i de professionals que estudien eixes terres. El resultat, Mariola. Serra de llibertat, és un documental que veu ara la llum i que s’estrenarà al llarg del mes de desembre als diferents pobles que han participat en la gravació.

El documental és obra de la productora valenciana DocumentArt, que ha volgut mostrar esta joia natural de la Comunitat Valenciana des de tots els aspectes possibles. A Banyeres, per exemple, el prestigiós historiador Juan Castelló i el guia Miquel Ángel Terol mostren la ruta dels molins al riu Vinalopó, un museu a l’aire lliure que recorda com els rius estan en l'origen de la riquesa industrial de la comarca.

Pel que fa a la seua riquesa mediambiental, Miquel Vives i Lluís Serra, guia del parc i botànic, descobreixen la varietat del poblament vegetal, l’enorme diversitat de plantes o els importants aqüífers amb innombrables fonts i ullals que esguiten tota la serra.

Imágenes del documental.
Imágenes del documental.

Durant els 60 minuts que dura el documental, Rafa Enguix, també historiador, ens guia pels masos, castells i les ermites de la serra i Àlvar Seguí ens mostra en unes espectaculars imatges la reintroducció dels voltors en la serra gràcies al projecte Canyet que es va iniciar ara fa 15 anys. Després de 100 anys d’absència ara ja són més de 70 els voltors que vesteixen el cel de Mariola.

A més, la pel·lícula recull les excavacions arqueològiques que dirigeixen els arqueòlegs Natxo Grau i Josep Maria Segura al Cabeçó de Mariola, que han permés conèixer un poblat íber molt extens que ocuparia uns 30.000 metres quadrats i albergaria una població d’uns 700 habitants.

Un altre objectiu del documental és mostrar el potencial turístic de les comarques de la Mariola destacant la seua rica gastronomia. Els set pobles de la serra comparteixen una mateixa tradició culinària i les seues receptes estan basades en dos elements fonamentals: les herbes aromàtiques i l’oli.

Els plats més típics i comuns a tots els pobles són les bajoques farcides, les fassedures, l’olleta, la borreta, la pericana, els mulladors i l’embotit que podem vore com s’elaboren en este documental, així com el licor de referència d’esta serra ʻl’herberoʼ.

La direcció i guió de Mariola, serra de llibertat ha estat a càrrec del periodista alcoià Santi Hernández i de la periodista de Bocairent, Matilde Alcaraz. Les imatges i la fotografia són de Miguel Ángel Jiménez, la realització i postproducció de Josevi Marco, el so de lʼestudi de Vicente Chust i el disseny és de Gonzalo Cervelló. Els poemes els recita Maribel Casany.

El dimarts 15 de desembre s’estrena a Banyeres a la Casa de la Cultura, el divendres 18 al Centre Cultural de Muro i el dissabte 26 a la Sala Joan de Joanes a Bocairent.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_