_
_
_
_

El bolero pren Barcelona

I Festival de Boleros de Barcelona en el Jamboree Jazz Club, fins al 18 de juny

Migdalia Hechavarría, durant una actuació.
Migdalia Hechavarría, durant una actuació.

El bolero, un dels ritmes cubans més estesos per tot el món, es prepara per instal·lar-se al Jamboree, a la plaça Reial de Barcelona, a partir d’aquesta nit. Serà després de la inauguració del primer Festival Ron Varadero del Bolero, el primer del seu gènere en aquesta ciutat, i que compta amb figures com la veterana Migdalia Hechavarría i el flautista José Luis Cortés, El Tosco, fundador de la formació música NG La Banda.

 “El bolero és amor i desamor. Tothom té boleros en la seva vida. Tothom els ha viscut”, explica Yanni Munujos, un dels directors d’art del festival. Munujos, que ha treballat per tot el món al costat d’artistes de la talla d’Olga Guillot i Moncho, considerats la reina i el rei d’aquest gènere, és l’ideòleg del festival, que comença amb “modèstia” en aquesta tradicional sala de jazz i després viatjarà a la sala La Negra Tomasa de Madrid.

El festival arrenca amb la carismàtica veu de Migdalia Hechavarría, cantant originària de Santiago de Cuba i que aterra per primera vegada a Barcelona. “Té el temperament necessari per cantar boleros. Segurament sigui una de les millors boleristes que he sentit mai”, tal com descriu Munujos la cantant, a qui va veure per primer cop en un dels locals més emblemàtics de l’Havana, El Gato Tuerto.

La bolerista actuarà acompanyada del virtuós de la flauta El Tosco, un veterà de la música cubana i precursor de la timba als escenaris, solista i convidat especial que col·laborarà en tots els concerts del festival.

Per als dies següents s’ha programat una fusió d’artistes internacionals i locals, com la Jamboree Big Latin Band, dirigida per Ramon Escalé, que estarà acompanyada de la veu de la cubana Telva Rojas, i els barcelonins Jazz Machín, integrats per Celeste Alías, Santi Careta, David Soler i Oriol Roca, que homenatjaran l’inoblidable Antonio Machín, un dels més grans cantants de la història del bolero.

Diumenge, el Jamboree ofereix un dels ingredients que Munujos considera “imprescindible per a un festival”, un espectacle creat per a l’ocasió: s’ha reunit sota els mateix focus, i per primera vegada, El Tosco i la cantants Telva Rojas, els quals han preparat un repertori especial per a aquesta nit.

“Volíem fer un caramel que deixés un bon sabor de boca i que tingués un impacte per la seva qualitat”, explica Munujos per justificar que s’hagin programat només dos concerts per dia fins dimarts que ve. Després de cuinar aquest festival durant sis mesos, el que Munujos espera d’aquest nova cita barcelonina és “que la gent s’apassioni, que continuï enamorant-se escoltant boleros, i que segueixi plorant el seu desamor escoltant boleros”.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_