_
_
_
_

Lleida, ciutat de cinema

Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

José Ángel Montañés

Leandro i la seva dona esperen l’arribada del seu primer fill, després de quatre anys de cerca intensa. Però ell s’assabenta que és pare d’una filla adolescent, fruit d’una relació de joventut, i que aviat la seva nova filla ha de viure amb ells. La seva arribada desestabilitza la parella i deixa al descobert diferències desconegudes. És la trama de la pel·lícula argentina Por un tiempo, òpera prima de Gustavo Garzón, un dels plats forts de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que a partir de demà celebrarà la seva 19a edició, amb l’estrena mundial de la pel·lícula de Garzón a Lleida.

Al llarg d’una setmana es podran veure 116 produccions de fins a 14 països (enguany, per primera vegada, participarà en el festival Trinitat i Tobago), entre llargmetratges i curtmetratges, i d’aquests, 10 de cada modalitat participaran en la secció oficial. Altres novetats d’aquesta edició són el Festival Iberoamericà de Comunicació Publicitària El Sol, el Festival Internacional de Films de Guanajuato GIFF, i l’exposició de fotografies de Francesc Garreta, Sud-amèrica, el fil que ens recorda la vida.

Dos Peres, Pere Portabella i Pere Arquillué, rebran els premis Jordi Dauder; José Coronado i Damián Alcázar, per la seva banda, recolliran els premis d’honor, mentre que la periodista radiofònica Teresa Montoro rebrà el premi Ángel Fernández Santos.

Les retallades que afecten tot el món de la cultura no han passat de llarg del festival. Aquest any la mostra lleidatana compta amb 130.000 euros de pressupost (41.000 menys que en l’edició anterior, la qual cosa representa un descens del 24%). Tot i això, es mantenen en la programació tant les sessions especials com les matinals infantils. No s’han salvat de les retallades, però, la secció oficial de documentals ni les retrospectives habituals. Malgrat tot, la Mostra de Lleida està d’enhorabona: la Secretaria de Cultura de la Presidència Argentina l’ha declarat d’Interès Cultural per “promoure la difusió de la cinematografia iberoamericana a Europa”. Felicitats.

J. Á. M.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_