_
_
_
_

Fotografies passades de moda

Jaume Laiguana assegura que aquesta primera mostra és un punt i a part en la seva feina

José Ángel Montañés
La modelo Vanessa Lorenzo, fotografiada por Laiguana en 2002.
La modelo Vanessa Lorenzo, fotografiada por Laiguana en 2002.JAUME LAIGUANA

Els últims dies de l’embaràs de Shakira, la cantant colombiana i la seva parella, Piqué, van protagonitzar unes imatges que van fer la volta al món. El reportatge en què els dos sortien amb poca roba va servir per donar suport als nadons desfavorits del món. L’autor de les imatges és Jaume de Laiguana (Barcelona, 1966) realitzador, director d’art i fotògraf dedicat, fins ara, al món de la publicitat i la moda. Laiguana ha seleccionat 158 dels seus treballs de gran format realitzats en els últims 15 anys per a la retrospectiva Jaume de Laiguana. Exposició fotogràfica. Retrospectiva 1997-2012, que obre les portes demà al Palau Robert de Barcelona. És la seva primera exposició. “Mai m’he considerat artista, em fa molt de respecte. Fins ara he fet treballs d’encàrrec”, assegura l’autor català, desbordat pel muntatge de la mostra. “Pensava que això era més senzill, però és un Cristo”.

“La idea de fer una retrospectiva és perquè vull que sigui un punt i a part en el meu treball. Vull fer un pas endavant i començar de zero, assegura l’autor d’imatges originals, impactants, molt treballades i gairebé perfectes. La majoria de les seves fotografies no deixen lloc a la improvisació. “No crec en la perfecció, sinó en la bellesa del que és imperfecte”. Per això, Laiguana ensenya el procés de preparació i realització de les obres, perquè es pugui veure la feina que hi ha darrere.

Les seves imatges han il·lustrat catàlegs de moda i de joies, magazins de revistes i diaris. Per això els seus protagonistes són moltes de les actrius i models més desitjades, com ara Ariadna Gil, Paz Vega, Marta Sánchez, Martina Klein, Vanessa Lorenzo o Adriana Sklenarikova.

Però això és aigua passada. “El treball realitzat fins ara m’ha donat pistes, m’ha obert els ulls, i vull que les meves noves imatges donin a entendre que hi ha un abans i un després del que es fotografia, que obliguin a reflexionar”. Laiguana gaudeix recreant atmosferes. Les seves noves imatges són sèries, com la que va fer sobre esportistes olímpics. “Són els nostres herois, com ho van ser els treballadors de la revolució industrial, la majoria amb llargues jornades d’entrenaments i un sou precari”. La propera, de la qual es pot veure una mostra a l’exposició, és una sèrie sobre els riscos laborals. “No són reportatges socials, són escenes manipulades, tal com m’agrada a mi”.

Laiguana se sent molt orgullós de les imatges de Shakira i Piqué. “Són honestes i gairebé improvisades, un parell de trets, uns vestits i llestes”.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_