_
_
_
_
més ben dit
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

Bad Gyal, la princesa del poble

Alba Farelo confessa mig en broma al documental ‘La Joia’ que se sent una “cantante de mentira, de caja de cigarrillos Camel”

La cantant Bad Gyal ahir a la inauguració de 'La joia' al festival In-Edit de Barcelona.
La cantant Bad Gyal ahir a la inauguració de 'La joia' al festival In-Edit de Barcelona.Alberto Paredes (Europa Press)

A finals dels noranta, la princesa del poble era Belén Esteban: una noia de barri qualsevol, anònima, que s’havia emparellat amb el torero Jesulín de Ubrique. El seu carisma i dots comunicatius la van introduir ràpidament a l’univers televisiu, on ha fet una carrera espectacular i ha acabat esdevenint una figura icònica en l’imaginari espanyol. L’èxit del fenomen? Que una gran massa de població s’identificava amb el seu caràcter espontani, incorrecte i de classe obrera. Avui, per a ­la gent jove —bé, per a un ventall que os­cil·la entre l’adolescència i els trenta i ­pocs—,­ és Bad Gyal: una cantant de 27 anys de Vilassar de Mar que cada dia s’aixecava a les sis del matí per anar a treballar al forn de la cantonada i que ha lluitat per fer valer el seu projecte musical fins a fer-lo conegut arreu del món.

En el marc del festival In-edit, es va estrenar La joia, un documental de David Camarero basat en les dificultats de l’artista per llançar el seu àlbum debut, de títol homònim. Un retard de més de dos anys causat per contratemps burocràtics i d’indústria, que sotmet la compositora a episodis de nerviosisme, impaciència i tensió mentre la seva comunitat de fans el reclama desesperadament i no en té prou amb les seves desenes de senzills i col·laboracions llançades prèvia­ment. Les escenes de contractes que no arriben i de trucades que la pressionen per complir amb els deadlines s’alternen amb les de concerts multitudinaris, l’assistència a les fashion weeks de París i Milà o l’entrega del premi a Talent Jove Internacio­nal per part dels Reis. Davant d’aquest estil de vida ostentós i una agenda atapeïda per una promoció desbordant, la resposta d’Alba Farelo —en el llargmetratge tota l’estona és l’Alba, la de sempre, la que s’envolta d’un equip format per amistats properes— és senzilla: ella només vol anar al camp, bullir una patata i fumar-se un porro. És a dir, la d’una ociositat que podria ser la nostra, aquells que tenim una quotidianitat molt menys glamurosa.

En els últims anys, en què la hipervigilància de les celebritats s’ha exacerbat notablement a causa dels nous formats, podem percebre com la figura de l’artista que desperta simpatia ha canviat. Hem deixat d’estimar l’individu amable, obligat a posar bona cara en tots els photocalls i controlat fins a l’últim alè per les multinacionals: avui dia, s’idolatra qui mostra les esquerdes del propi caràcter, qui s’emprenya quan les coses no li surten com vol, qui té respostes descarades. Preferim el famós menys perfecte abans que aquell que brilla en totes les seves facetes, i per això Bad Gyal guanya devots quan en una pantalla immensa se’ns mostra com condueix, temerària, el cotxe que pilota en un dels seus video­clips, el complex que carrega amb les cames o com es considera en falta d’allò que és precisament la seva raó de ser, quan en el minut u del film confessa entre rialles que “soy cantante de mentira, de caja de cigarrillos Camel”.

A l’assaig Esto no es música (Galaxia Gutenberg), el filòsof Jose Luis Pardo assenyala a través d’un ampli quadre cronològic com la música ha deixat de ser l’experiència transcendent i mística que suposava fins a la meitat del segle XX, en detriment de les dinàmiques d’un mainstream que desplacen l’interès i la qualitat de l’obra en qüestió. La joia i la manera d’aproximar-nos als artistes i cantants de la nostra època són la constatació que el defecte és la nova sacralitat. I que posar la cara i no la veu és el que marca el preu del diamant.


Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_