_
_
_
_
literatura
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

La narrativa que ve: De l’estranyesa entre pares i fills, a la història i la memòria, o els malestars de Barcelona

Tres aproximacions a les novel·les que es publiquen aquesta tardor

Il·lustració de Carme Solé Vendrell
Il·lustració de Carme Solé Vendrell.Carme Solé Vendrell / Escala
El País

El setembre té cada cop menys coses per envejar a l’abril, almenys en termes literaris. A les redaccions de cultura, cada any tornem de l’estiu amb les taules i bústies plenes de paquets i, davant del caos, apareix la necessitat de triar, endreçar i catalogar. Ens hi hem posat, i en aquest número oferim una selecció de novetats de narrativa que no és exhaustiva, perquè cap no ho seria, sinó que mira de deduir tendències a partir d’allò que s’està escrivint i llegint.

Llegim Elisenda Solsona, Maite Salord, Manuel Baixauli, Laia Aguilar, Jaume Creus, Alba Gómez Gabriel i Laia Viñas sota el prisma de la família, perquè, entre pares i fills, tot s’acosta a l’estranyesa, territori propici per a la literatura que no és aliè a la transformació de les esperances i convencions de cada època.

Llegim Antoni Veciana, Julià Guillamon i Sergi Belbel per pensar sobre la literatura com una font d’accés a la memòria, que pot ser en forma de novel·la històrica, fent una nova mirada sobre el folklore o amb memorialisme desimbolt, però sempre amb bona documentació.

I llegim Eduard Olesti, Alba Gómez Gabriel i Cinta Farnós perquè la relació de la literatura amb l’espai urbà es va adaptant als temps. Si fa uns anys parlàvem de novel·lar la Barcelona postolímpica, ara parlem de postturisme, postprocés i postcovid. I els escriptors hi tenen camp per córrer.

Amb tot plegat, mirem d’oferir tres aproximacions diferents a la narrativa que arriba a les llibreries aquesta tardor. La Setmana del Llibre en Català, que se celebra a partir del 20 de setembre i fins al dia 29 al passeig Lluís Companys de Barcelona, serà una excusa per sentir parlar alguns d’aquests autors, i també molts d’altres. Però, com diu Cristina Domènech, directora de l’esdeveniment, a la pàgina que tanca aquest número, l’objectiu és que la fira sigui cada cop menys un expositor de novetats i més un esdeveniment literari que es pugui anar estenent arreu del territori.

Bona ‘rentrée’ i bones lectures.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_