Cinc restaurants gastronòmics per descobrir les Terres de l’Ebre
Cuiners amb experiència i passió que fan una verdadera aposta pels productes de l’entorn
Les Terres de l’Ebre són molt més que el Delta, sense desmerèixer aquest ecosistema natural que és el seu far. Sovint la sensació és que la Costa Brava s’emporta totes les mirades, però val la pena agafar la carretera o el tren (sense presses, és fàcil que hi hagi algun retard) cap al sud i descobrir un dels racons més bonics de Catalunya. És ple de restaurants tradicionals però també hi ha propostes que van una mica més enllà per aportar una dosi de sofisticació a la cuina. Avui, les recomancions van en aquesta direcció, i la majoria de llocs tenen algunes habitacions per allotjar-s’hi. Així que més que un lloc per fer un àpat us recomanem petits paradisos on menjar, estirar les hores i fer-hi nit.
Citrus del Tancat de Codorniu (Les Cases d’Alcanar)
Envoltat d’uns 2.000 tarongers, el restaurant Citrus del Tancat, dins la finca del Tancat de Codorniu a Les cases d’Alcanar, ret homenatge amb el seu nom a tot aquest entorn que l’acull i el converteix en un lloc idíl·lic on aturar-se a desconnectar. Per alguna cosa va ser la residència d’estiu d’Alfons XII en aquestes terres. A més d’hotel, sala d’esdeveniments per a celebracions i una arrosseria, el Tancat amaga un restaurant gastronòmic que des de fa tres anys vol oferir una cuina d’alta qualitat amb ganes d’enaltir el producte de la zona, a través des tres menús degustació que s’ajusten a diferents presupostos sense perdre el mateix esperit. Al capdavant del projecte hi ha el xef Aitor López, format durant anys a la cuina de Ricard Camarena; el sumiller, Alex Nolla; i la cap de sala, Susanna Krcivoj. López explica que fa una “cuina de record, de producte, d’aquí”, en referència a la seva terra d’origen. Aquesta passió pel territori se sintetitza en el primer entrant del menú Sol de riu (79 euros): una coca de pebrot i tomàquet, ventresca curada en colatura i suc de pebrots amanit amb un ‘pimentón en salmorra’ i tomàquet pera en conserva, capellán i adobats. Entre els principals cal aturar-se a l’arròs cremós de sepionet ‘de la punxa’, amb el gra procedent del Molí de Rafelet, i és tot un descobriment la llisa a la meunière, amb porro i macadàmia -un peix que es veu sovint a port i generalment s’ha menyspreat. El rapet de la costa a la royal de garrofa i raifort o el muflon rostit amb suc de bolets i vi ranci són altres plats d’aquest menú més llarg, que s’acaba amb unes postres que fan honor als cítrics amb la taronja del tancat, però també exploren el salats com a final amb la pastanaga, àlfabrega i llima. D’allò més refrescant. Tenen dues propostes més de menú, el Montsià, a 59 euros, i el menú Lo Canar, a 39 euros, per ajustar-se a tothom.
Citrus del Tancat
Carretera N-340 Km 1059, Alcanar
977737194
Hèctor Roda fa anys que es mou entre cuines i menjadors. Va començar de ben jove al restaurant d’un oncle i després d’estudiar a Cambrils i al CETT, va obrir amb només 21 anys La Llar Hèctor Roda a l’Aldea, el seu poble. Allà serveix esmorzars de forquilla i menús diaris a base de cuina casolana. Però el que fa a Rodamar és d’una altra categoria, una cuina més especial. Aquest segon fill el va obrir fa prop de cinc anys, i ofereix un menú degustació per 55 euros, que ell defineix com un “menú d’autor, de cuina moderna”, però també hi podeu menjar un menú diari de 18 euros que el cap de setmana és de 35. Alguns dels plats a tenir en compte són l’arròs mariner amb gamba roja i rap. “Busquem la potència de la gamba roja i la suavitat del rap”, explica per arribar a un “arròs melós” amb gust de mar. Dels peixos en sobresurt un rap a la marinera tradicional i de carn una terrina de garrí amb pera al vi i mini verdures a la brasa. A més d’emprar un producte d’alta qualitat, Roda explica que tenen una especial cura amb els emplatats, una mostra en són els entrants, que arriben en una petita escultura que emula diferents obres que hi ha a L’Ampolla, com El lector de l’Odissea, de Paco Morales. La sala també és un dels punts forts, amb unes parets de vidre des d’on veureu el mar. Sabor i vistes al gran blau.
Rodamar
Passeig de l’Arenal, 10 L’Ampolla.
877 91 3262
L’Algadir del Delta (Poble Nou del Delta)
L’Algadir està per sota del nivell del mar, al Poble Nou del Delta. Joan Capilla reconeix compungit que sap que el seu negoci potser no passarà a la següent generació. Per això és tan conscient del que significa la sostenibilitat i fa tot el possible perquè el seu hotel amb restaurant sigui el més respectuós possible amb l’entorn: des de l’hort que cultiva al terrat, fins al compostatge, la reutilització d’aigua o la lluita contra el malbaratament. Va ser el primer hotel amb etiqueta ecològica europea de la zona. És un establiment familiar que va obrir el 2007 amb restaurant i 15 habitacions i ell es va ficar als fogons el 2016, amb ganes d’oferir cada cop més “una cuina de proximitat que s’abastís del territori”, explica, i posa d’exemple el corder de La Fardaquesta del Monstià que serveix ara, quan és l’època que se sacrifica. El seu ingredient insignia és l’arròs i és el fil conductor de la carta. Des dels entrants, amb la galeta d’arròs i algues amb caballa fumada o musclo, fins als principals, amb més d’una desena de tipus d’arrossos i maneres de cuinar-los; fins a les postres, on hi ha un gelat de licor d’arròs Montsià, crumble, espècies i llimona. D’arrossos n’hi ha per parar un tren, cadascun amb la varietat que més li escau, especifica. Per exemple, l’arròs de cranc blau es fa amb la varietat carnaroli, que li dona un toc melós, o l’arròs d’ànec, anguiles, cargols i verduretes el cuina amb bomba perquè xucli tot el sabor. També s’atreveix amb l’arròs integral, cuit al seu punt, acompanyat de verdures o marisc. Però si hi ha un clàssic a la casa és el caneló d’ànec amb beixamel de pera. Una delícia que la clientela fidel no li deixa treure de la carta. Pel que fa als vins, toca els naturals i biodinàmics, sempre buscant ampolles amb la mínima intervenció. Des del 2020, quan el temporal Glòria va fer estralls a un ecosistema ja molt dèbil, Capilla recorda als comensals la fragilitat del Delta amb uns troncs de benvinguda (igual que els que baixaven pel riu) on ha seregrafiat ‘Glòria 2020′. Màxim respecte per la terra.
Hotel Restaurant l’Algadir del Delta
Ronda dels Pins, 27, Poblenou del Delta
977744559
Hotel restaurant Villa Retiro (Xerta)
La proposta d’enguany de l’Hotel Restaurant Villa Retiro, que té una estrella Michelin, té molta tela. Si el menú degustació de l’any passat era un recorregut per la geografia de les Terres de l’Ebre, aquest cop el xef Fran López s’ha proposat explicar la seva història a través de la gastronomia. Amb la col·laboració de l’arqueòleg David García (Universitat de Barcelona), el biòleg Carles Ibáñez (Centre Tecnològic de Catalunya) i l’enginyer David Garriga, ha elaborat un menú de 30 platets que sintetitzen cinc etapes històriques (139 euros). El festí comença amb quatre aperitius que situen el comensal al mapa de les Terres de l’Ebre a mode de benvinguda, i després s’obre la porta a les diferents civilitzacions. Dels íbers, que s’hi van assentar a partir del segle VI a.C. i eren anomenats ilercavons a la zona, se sap que menjaven cigrons, llenties o pinyons. El xef destaca el plat de llenties esfèriques, consomè de papada a la brasa i farigola, amb papada de porc i anguila fumada. De l’època dels romans, assentats fins al segle IV i que eren aficionats a les ostres i feien diferents tipus de pans, López ressalta l’ostra amb ajoblanco de pa de massa mare i emulsió d’alls negres. A partir dels sarraïns, que van habitar la zona fins al segle XII, s’ha ideat un plat d’amanida de tonyina en un núvol de safrà, núvol fet amb el midó de l’arròs, un gra que identifica la zona i va arribar a aquestes terres aleshores. En aquesta etapa també s’ofereix un arròs d’ortigues de mar amb espàrrecs verds, llimona fermentada i sàlvia. L’època dels cristians se centra en la Quaresma i els productes arribats d’Amèrica. Per això el xef en destaca el rap marinat, amb salsa de tomàquet envellir i anet. I la història acaba amb l’època contemporània, amb presentacions com una particular versió de la tarta òpera, amb ànec confitat i pasta fullada, o una baldana de llebre a la royale. Aquest és el menú de luxe del restaurant, però també hi trobareu dues opcions més: el Clàssic (69 euros) i l’Homenatge (108 euros). Si voleu rodolar cap al llit us podeu allotjar a l’hotel de cinc estrelles, que té 19 habitacions envoltades d’un bonic jardí.
Hotel Restaurant Villa Retiro
Carrer dels Molins, 2, Xerta
977473810
L’antic molí, amb dues estrelles Michelin, va obrir el 2004 a Ulldecona, primer amb una cuina més tradicional i un espai per a esdeveniments. Quan aquesta pota del projecte es va consolidar, Vicent Guimerà va impulsar un espai gastronòmic amb un menú degustació dedicat al territori, que el 2017 va aconseguir la primera estrella. “Sempre hem treballat amb petits productors del territori, pensant en la proximitat i amb producte de la zona. Ens movem a uns 80 quilòmetres a la rodona”, puntualitza, i també parla del corder del Montsià, una espècie poc coneguda, que ara es pot degustar, i només durant els propers tres mesos. El mateix passa amb la galera, que només s’ofereix al gener i al febrer, quan es pesca aquest crustaci a la zona. El Menú Mans Terra (110 euros) és l’opció per conèixer tota la seva proposta. “Són 17 plats de territori pur i dur”, resumeix. I tenen noms singulars com la trilogia d’ostra del Delta i tomàquet; l’anguila amb pastanaga i wasabi mediterrani; les anques amb romesco d’eriçó, les ortigues de mar, ceba a la brasa i jalapeny, a més de la seqüència de l’ànec. Una altra opció per descobrir la cuina de Guimerà és anar a l’espai bistró, on trobareu menús per 20 i 37 euros. A Ulldecona hi ha un altre restaurant amb dues estrelles que també cal tenir en compte per a una escapada gastronòmica, Les Moles.
L’antic molí
Carretera Ulldecona - La Sénia, km 10 Ulldecona
977570893
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.