Cinc restaurants amb vistes al Mediterrani
Llocs amb un encant especial i un toc romàntic a peu de platja, d’alt d’una terrassa en una quarta planta o en un moll pesquer
Quan arriba la calor ve molt de gust asseure’s en una terrassa o en un restaurant amb vistes al mar. A la Costa Brava hi ha un gran nombre d’establiments on menjar un ampli ventall d’ofertes culinàries, des d’arrossos de primera categoria, a marisc i peixos de proximitat, cuina casolana i de fusió, restaurants gastronòmics i de delicioses tapes i pintxos, allò que us vingui més de gust a cada moment, això sí, a primera fila, com en un balcó al Mediterrani. Les següents recomanacions passen per menjar al moll pesquer del Port de la Selva, a tocar de la platja a Sa Tuna (Begur), amb vistes a la mítica platja de Port Bo, a Calella de Palafrugell, en un mirador espectacular en un quart pis en una terrassa de l’Escala o a peu de Cala Canyelles, a Lloret de Mar, on a part de menjar es pot gaudir d’un dia de piscina, brunch i copes.
L’Askata (El Port de la Selva)
Dins la badia del Port de la Selva, al moll pesquer, hi ha des de 2002 un restaurant familiar que ofereix producte de proximitat i de primera qualitat. Inicialment es va dir “L’Escata”, era més un xiringuito i a la carta oferien el que hi havia cada dia a la llotja. El peix es rentava allà mateix amb aigua de mar. Al 2021 van modernitzar el local, situat en una ubicació immillorable destacada pels seus clients, i va passar a dir-se L’Askata. Ofereixen tot tipus de peixos però, en un primer moment Cristina Perelló, la propietària, nascuda en una família de pescadors, intentava “donar els menys coneguts, els que potser tenien menys sortida a la llotja, la canana, el sabre i l’escolà, aquests dos últims ja gairebé han desaparegut”. Ara ofereixen des de suquet de rap i clavellada (manta) a pop amb parmentier, croquetes de gamba, calamar i musclo, arrossos, vieires amb parmentier i cansalada, anxoves amb pa amb tomata, crep de ceps i gambes, tonyina marinada amb soja i dos plats únics i amb història, herència d’en Manel, un dels germans de la Cristina i durant molts anys president de la Confraria de Pescadors del Port. La gamba estil Manel, amb el cap cuit i el cos cru, amanida amb oli, sal i pebre que va aprendre de la seva època de pescador a Albània, i la pumada, una barreja de tonyina, ceba i maionesa que era el que menjava d’aperitiu el rei Joan Carles l al seu primer iot Fortuna, on en Manel va anar a parar de mariner durant el servei militar. Una barreja que se serveix dins d’una llauna i té molt èxit entre els comensals.
L’Askata. Carrer Moll Gros, 2. El Port de la Selva
L’any que ve farà 30 anys que en Joan i en Pere Silvestre van reformar el baix d’una de les cases de la Platja de Sa Tuna de Begur, coneguda com Can Bona i la van convertir en un restaurant, Es Furió. Sa Tuna, protegida a llevant pel rocam format per la Punta d’Es Plom, era la preferida pels indians que retornaven de fer les amèriques amb fortuna diversa. El color pissarrós de la platja dona una sensació de foscor que, com deia Josep Pla, “fa que el mar, a hores crepusculars, adquireixi un color blau negrós que provoca una sensació d’espessor de l’aigua”. Ara fa uns anys que el porten en Joan i la seva parella, la Nuri. Està al centre de la placeta que porta a la cala, a escassos metres de les pedres i la sorra, una ubicació destacada pels seus clients per excepcional, sobretot per una cita romàntica i de nit. També destaquen la qualitat de la matèria primera, “de proximitat”, detalla la Nuri. Ofereix peixos i carn a la brasa, marisc, arròs a la cassola mar i muntanya, calamars a l’andalusa, pop a la brasa, croquetes de sípia, sonsos arrebossats amb farina, bacallà a la catalana, magret a la vinagreta de festucs i un dels plats preferits, la tonyina a la brasa amb humus. Té capacitat per uns 90 comensals amb una gran terrassa que fa cantonada i amb unes tauletes per a parelles ben bé sobre la platja. D’allà s’escolta perfectament la remor del mar i les nits de lluna plena es pot gaudir d’unes vistes excepcionals amb el reflex de la lluna a l’aigua. Tenen obert des de Setmana Santa a finals de setembre.
Es Furió. Passeig de l’Àncora, s/n. Sa Tuna, Begur.
Calau (Calella de Palafrugell)
A Calella de Palafrugell hi ha petites cales molt conegudes, una d’elles dona nom a un restaurant que està situat a pocs metres, el Calau. La seva terrassa té vistes a la conegudíssima cala de Port Bo, on cada any des de fa més de mig segle cada primer dissabte de juliol se celebra la famosa Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, que es retransmet per televisió. El Calau, va obrir les seves portes al 2012 al número 8 del carrer Les Voltes. Era un local petit amb sis o set taules i una barra. Allà la Nina Calafell i el seu marit, en Lito, de Begur, i l’Andreu i l’Anna de Palafrugell, que anys enrere s’havien conegut i fet amics i socis de negocis, van ser-hi entre quatre i cinc anys. Després van adquirir un local molt més gran i situat just a la corba del mateix carrer, davant de la bucòlica cala de Port Bo. Allà hi van obrir el nou Calau que té capacitat per a uns 80 comensals. Tenen molt client nacional i francès, però també d’arreu. S’hi poden menjar tapes i pintxos elaborats amb producte fresc i de mercat. Des dels més tradicionals a originals i únics, com els de cua de bou amb poma, el filet de porc amb salsa de mostassa, carxofa amb sobrassada, rull de perol, salmó amb tàrtara, bacallà amb tempura, llagostíins, salpicó de pop o xistorra amb brie. Entre els plats més populars, la piruleta de peu de porc i el soufflé de formatge.
Calau. Carrer les Voltes, 2. Calella de Palafrugell.
Gammarus Restaurant & Beach Club (Lloret de Mar)
Amagada entre Lloret i Tossa de Mar, hi ha una de les platges més icòniques de la Costa Brava, Cala Canyelles, la que Josep Pla descrivia com “magnífica, llarga, ampla i de lluminositat rabiosa”. Des del passat 1 d’abril hi ha, a tocar de la sorra, el Gammarus Restaurant & Beach Club, que rep el seu nom i el logo d’un llamàntol, en llatí Homarus gammarus. Quatre socis es van unir i van crear un equip, diuen que “nascut entre Blanes i Cadaqués i unit per una mateixa causa: oferir una experiència única, fusió de restaurant i beach club, a primera línia de mar”. El seu estil combina la senzillesa de l’estètica wabi-sabi amb un toc mediterrani, creant una atmosfera càlida i relaxada on volen que la remor de les onades substitueixi el tic-tac del rellotge. Està dividit en tres espais: el restaurant, amb una àmplia terrassa ofereix una cuina de mercat i de proximitat en la que destaquen els arrossos, el peix i el marisc, peixet fregit, peix a la cassola amb verduretes o pop amb crema de patata. L’ambient més informal de la Platgeta, on amb els peus a la sorra i envoltats de palmeres es poden degustar tapes com braves, ostres o snacks i còctels d’autor al ritme de la música en viu. Finalment el Rooftop, una zona privada amb piscina, 25 llits dobles i un bar exclusiu amb còctels per a tots els gustos, menjar per picar i tovalloles i vestuaris a disposició. Tots tres estan disponibles per a esdeveniments privats i també donen servei de transfer si es té reserva al restaurant i l’aparcament és ple. En total, detalla el seu director, Marc Soler, tenen capacitat per a uns 320 comensals, 200 d’ells al restaurant i són pet friendly.
Gammarus. Avinguda de Canyelles, 1. Cala Canyelles, Lloret de Mar.
És el restaurant de l’Hotel Rallye, ubicat a primera línia de mar a l’Escala, en plena badia de Roses que va ser l’Hotel la Rotonda fins que el 1971 Vicenç Folgado, un apassionat del món del motor el va comprar fent realitat el seu somni. La seva dona, la Montse Estrems, el va ajudar a fer créixer l’hotel i van transmetre la passió per aquesta feina als seus dos fills que ara han pres el relleu. Actualment el porten ells, en Jordi, el sommelier, ha reunit una selecció de vins, caves i xampanys de diverses denominacions d’origen amb què maridar l’oferta gastronòmica amb producte fresc i de proximitat que elabora el seu germà, en Vicenç. Ambdòs intenten que l’hotel continuï evolucionant i s’adapti als nous temps incorporant nous serveis, espais i equip humà perquè tant el restaurant Orígens com l’hotel Rallye continuïn sent reconeguts en els seus 50 anys d’existència, pel seu tracte familiar, proper, amable i acollidor. Entre els canvis hi ha el possible trasllat del restaurant, que fins ara ha estat a la planta baixa, a la terrassa de la quarta planta que té unes vistes excepcionals de la badia, des del Cap de Creus a la costa del Montgrí, lluny del brogit del carrer. Una zona amb una pèrgola per a una trentena de comensals per fer-hi un brunch divendres, dissabtes i diumenges al migdia de juliol i agost i als vespres platets, brasa i tapes. Es podran degustar per exemple anxoves de l’escala, pernil ibèric, amanida amb formatge i un menú de zamburiñas al forn amb muselina d’alls, llagostins a l’all, calamars a l’andalusa, arròs mariner i postres a escollir. A més hi haurà una zona de relax i nits amb espectacle.
Orígens. Carrer de l’Ave Maria, 1. L’Escala.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.