_
_
_
_

La superilla literària i molt més per Sant Jordi

‘Quadern’ t’organitza el dia amb recomanacions culturals i d’oci per tot Barcelona, que aquest diumenge llueix plena de parades de llibres i roses per Sant Jordi

Sant Jordi
El passeig dde Gràcia serà el centre de la superilla literària.Carles Ribas

Que Sant Jordi escaigui en diumenge és una bona notícia, una pàgina en blanc a l’agenda. Com sempre, la principal cita és al centre de Barcelona, on es repetirà la superilla literària, un gran espai ple de parades de llibres i roses delimitat entre l’avinguda Diagonal, la Gran Via i els carrers Balmes i Pau Claris. Aquest any, aquesta immensa zona on respirar l’aire més romàntic i cultural de la Diada s’amplia una mica, recuperant la Rambla i incorporant a la passejada Gran de Gràcia, des dels Jardins de Salvador Espriu fins a la travessera. Però igual que el pol·len dels plataners, la festa s’escampa per tota la ciutat, i a tots els districtes hi haurà zones habilitades per a llibreters i floristes que ompliran Barcelona de color i alegria. Algunes de les vies que val la pena tenir en compte, si no sou d’aglomeracions però voleu passejar pel rovell de l’ou, són Lluís Companys, el passeig Sant Joan, la plaça Universitat o l’avinguda Diagonal.

La diada més singular dels catalans és també un moment per descobrir els espais més institucionals. Tant el Palau de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona obren les portes de bat a bat, de 10.00 h a 20.00 h, perquè els ciutadans coneguin de més a prop els majestuosos edificis que acullen el poder. Un altre espai que obre gratuï­tament aquest diumenge és la Sagrada Família, això sí, només per als Jordis i les Jordines, que podran accedir-hi sense necessitat de reserva prèvia de 10.30 h a 19.15 h. El Pavelló Mies van der Rohe també es podrà visitar de gratuïtament, i comptarà amb una parada de llibres i un espai per quedar-s’hi una estona llegint. El recinte modernista de Sant Pau també es podrà visitar sense cost, i el Palau Güell, encara que en aquest cas cal fer una reserva prèvia al web.

La festa més singular dels catalans se celebra amb llibres i roses, però també amb música, tea­tre, dolços i còctels especials

Ara bé, si teniu més ganes de gresca, podeu anar al Sant Jordi Musical, que es farà a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Hi haurà un programa de vuit hores de música ininterrompuda, amb una vintena de concerts en tres escenaris. Triquell encendrà la metxa al migdia, i també hi seran Els Catarres, Roba Estesa, 31FAM, Gertrudis, Pol Batlle i Júlia Blum o Sergi Carbonell amb Sara Terraza. A l’Aquitània Teatre podreu veure en família una versió lliure i còmica de La llegenda de Sant Jordi (12.00 h).

Si hi ha un espai que vol que la canalla també gaudeixi del dia de Sant Jordi és l’Espai Culturista Sendak (carrer d’en Grassot, 42), on trobareu una acurada selecció de llibres infantils i juvenils. A més, començaran la festa amb el concert de Guineus Cantaires, seguiran amb la paella popular que cuinarà la gent de VanVan i Nacarar, i acabaran amb una sessió de música enllaunada de la mà de Borja Barbesà.

Les roses són les altres protagonistes de la Diada. Segons Mercabarna, la varietat Freedom, d’origen colombià i equatorià, continuarà sent l’estrella de Sant Jordi, en què el 80% de les vendes seran de rosa vermella, que es podran comprar a partir de 4 euros. “La rosa segueix sent la protagonista absoluta de la Diada. Això sí, ha de ser una rosa de qualitat! I el que cada cop és més tendència i els clients valoren més és que el material fresc que acompanya i engalana la rosa sigui de proximitat i mediterrani (com l’olivera) i els embolcalls i la presentació estiguin confeccionats amb materials no plàstics i reciclats”, explica Xavier Montardit, creatiu floral de la floristeria Muguet, a Gràcia. Seran moltes les parades i floriste­ries on es podran adquirir, tant reals com solidàries com les de la Fundació Portolà, que seran a rambla Catalunya. Tothom s’apunta al dia, i a més del ja tradicional pa de Sant Jordi —amb les quatre barres—, gelateries com Badia­ni (carrer Rosselló, 232) s’han afegit a la festa amb el gelat de sabor Sant Jordi, igual que la gealeteria Baboia, que tindrà el de rosa (carrer Canvis Vells, 2) o la xocolateria Casa Cacao, amb una botiga efímera a l’hotel Mandarin Oriental, on podreu comprar la seva rosa dolça.

Vora el mar, Sant Jordi també es farà notar al passeig de Joan de Borbó, on entre les 9.30 h i les 20.30 h s’instal·laran parades de llibres i roses. Una parada obligatòria és la de la llibreria de referència del barri, La Garba. A més d’obrir la botiga, al carrer Maquinista 19, també serà a l’avinguda Joan de Borbó. Passejar per la zona del mercat i fer parada en algun dels seus bars per fer un vermut i procurar-se una bomba de la Barceloneta és un bon pla. Una altra bona passejada per gaudir de la brisa marina i remenar llibres és la rambla del Poblenou, que també estarà plena de parades. Acabar-la a la platja del Bogatell, i qui sap si fer el primer bany de l’any, també és una bona manera de celebrar Sant Jordi, amb el llibre nou esperant a la tovallola.

Si us queda sola a les sabates, us recomanem que acabeu el dia en una terrassa de la ciutat, com la de l’hotel The Barcelona Edition, que té vistes de la coberta de Santa Caterina. Al bar Veraz, a la planta baixa, us espera el còctel Roses of Blood, edició especial a base de rom i amb gerds i llima. Tan especial com l’escultura que ha creat l’artista Valeria Vasi per a un dia com avui. Inspirada en la llegenda de Sant Jordi, és una figura efímera de vidre bufat, tan efímera com la Diada del llibre i la rosa.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_