_
_
_
_
_
PENSANT-HO BÉ

'Eppur si muove'

L'any 2011 ens ha portat dos llibres extraordinaris, la reedició d'El mar de Blai Bonet (Club Editor) i Les coses tal com són (A Contra Vent), l'edició de la correspondència de Màrius Torres a cura de Jordi Julià i Pere Ballart. Les connexions són nombroses i de tota mena. El sanatori de Puig d'Olena on Torres va intentar pal·liar els efectes de la tuberculosi ens remet al Montalegre bonetià. Les passions escrites del lleidatà i del mallorquí suren per sobre dels desastres de la guerra. L'anhel de la pau ens arriba intacte, com si fóssim els primers que llegíssim aquests llibres, roba acabada d'estrenar, clàssics que resisteixen dictadures i democràcies culturals com la nostra, literatura amb els veritables motius d'in-dignació popular.

El censor d'El mar escriu sobre el text: "Bonet debe de tener la idea de que el departamento de Censura está integrado por un verdadero hatajo de cretinos". Torres, en una carta a Mercè Figueres diu: "No saps que està rigorosament prohibit l'ús d'impresos en català? En tot cas, i per donar-nos temps a fer-ne de nous, van autoritzar l'ús dels que hi hagués en el moment de la liberación estampillant-los a sobre un Arriba España".

El lector agrairà el pròleg de Julià i Ballart i l'epíleg de Xavier Pla a El mar, i pensarà que els mecanismes de vegades funcionen bé. Veurà que hi ha dos editors de Barcelona que s'estimen la feina i que estampillen petits alliberaments de Lleida i Mallorca. Pas mal quan diuen que no hi ha diners per a la cultura, que les humanitats s'acaben i que a la universitat tanquen l'aire condicionat. Si penquéssim més...

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_