TRADUCCIONS

'Travelling USA'

Nèmesi / Némesis. Philip Roth. La Magrana / Mondadori. 208 / 224 pàg. 20 / 21,90 euros. Gilead. Marilynne Robinson. Galaxia Gutenberg-Círculo de Lectores. 268 pàg. 18,90 euros. Vici inherent / Vicio propio. Thomas Pynchon. Amsterdam / Tusquets. 439 / 424 pàg. 21 euros. Chump Change. Dan Fante. Sajalín Editores. 236 pàg. 17,50 euros. Sukkwan Island. David Vann. Empúries / Alfabia. 170 / 212 pàg. 18 euros.

Cordint-se bé els cinturons: del New Jersey de la pòlio a l'Iowa profunda, del Los Angeles hippie al Bronx més addicte, i del coast to coast a la gèlida Alaska. Els EUA als anys 40, 50, 60 i 80, i els actuals. Es pot fer una ruta així, espacial i temporal, de la mà dels narradors nord-americans? Gràcies a les novetats de Philip Roth, Marilynne Robinson, Thomas Pynchon, Dan Fante i David Vann, la Diada ho permetrà enguany a qui triï la ficció estrangera, i encara ho faria més amb altres com Adam Langer, Barbara Kingsolver, Donald Ray Pollock o Tao Lin.

Centrant-se en aquests cinc itineraris, però, per què pagar bitllet? En el cas de l'incombustible Roth, és evident: perquè Nèmesi torna a ser una obra en la línia que va de La taca humana a Indignació (es pot comprovar a l'òmnibus Trilogía americana ?Pastoral Americana; Me casé con un comunista; La mancha humana? de Galaxia Gutenberg: 1.214 pàg. 35 euros), i perquè el seu tractament de la culpa en la Newark on va néixer l'autor converteix l'obra en un destí de reminiscències tràgiques. I la Robinson? Ah, no hi ha periple ianqui sense l'Amèrica rural: un poblet religiós d'Iowa, un ministre metodista i el grau suficient d'ignorància basten perquè la guardonada autora de Sandpoint retrati a la talentosa Gilead el que nosaltres només reduïm a estereotips.

Quant a Pynchon... Cal? Sí, perquè el fugisser rei de la postmodernitat encara espanta: a Vici propi, però, el seu periple és dels més accessibles i estrafolaris que ha recorregut. És, de fet, negre i psicodèlic, com si a l'Edmund Exley de L.A. Confidential l'haguessin inflat a LSD, tot i que amb sentit del deure i la justícia. Parlant de substàncies, si hi ha un candidat al mal viatge de la Diada aquest és Chump Change, de Dan Fante. Quina baixada als inferns, la del Bruno Dante abandonant la unitat d'alcohòlics i malalts mentals d'un hospital i travessant el país perquè el seu pare està a punt de morir! Canviïn Dante per Fante i recordin les excentricitats del mític John, pare real de Dan i referent de Charles Bukowski, i començaran a entendre per què l'alcohol, el sexe i la depravació poden generar bona literatura.

S'acosta el final del trajecte, però, i la cosa va a pitjor, és a dir, a millor: gran troballa de les lletres americanes recents a França i a Espanya, David Vann és tan dur que talla l'alè igual que els seus paisatges. Sukkwan Island, malgrat això, és una gran nouvelle de suïcidis i fronteres, demolidora història entre un fill perdut i un pare sense brúixola que palesa com una ficció pot causar dolor i ser alhora redemptora. Hi ha molts motors per llegir, en fi, i moltes formes de viatjar. A Amèrica, enguany i amb aquesta tripulació, recordeu només que els bitllets són d'anada i tornada: de segur que repetiu...

Solar @

Solar @

Ian McEwan

Empúries / Anagrama

336 / 360 pàgines. 19,50 euros

El novel.lista britànic aconsegueix posar-li humor al preocupant món del canvi climàtic fent una encertada sàtira de l'àmbit científic. L'autor d'Expiació retrata, de manera àcida i irònica, la vida de Michael Beard, físic guanyador del Premi Nobel que viu de les rendes d'un precoç reconeixement.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Demonio

Demonio

Thierry Hesse

Duomo

438 pàgines. 22 euros

Amb aquesta obra, que va tenir un gran èxit a França, l'autor s'endinsa en la convulsa història del segle XX a través de la recerca que fa un jove periodista de la peripècia vital de dos familiars que van desaparèixer a Rússia durant la invasió nazi. La cerca el porta a descobrir els dimonis de la història, i també els seus.

La gavina / La gaviota

La gavina / La gaviota

Sándor Márai

Empúries / Salamandra

160 / 192 pàgines. 16 / 15 euros

La recuperació que s'està fent de l'obra de l'autor hongarès (de qui es pot veure una exposició al Palau Robert de Barcelona) ens porta ara aquesta història publicada el 1943, en plena guerra, on un alt funcionari coneix una noia que el pertorbarà just després de prendre una decisió que afectarà milions de persones.

Cuentos droláticos

Cuentos droláticos

Honoré de Balzac / Gustave Doré Cabaret Voltaire

640 pàgines. 39,95 euros

Un Balzac fantàstic, irònic i romàntic que juga amb el llenguatge i ofereix una sèrie de relats que combinen l'exotisme i la crítica social. Descatalogats des de feia gairebé un segle, es recuperen tots els contes publicats entre 1832 i 1837 amb nova traducció i els 425 gravats que va fer el gran Doré per a l'edició francesa de 1855.

Un hombre

Un hombre

Oriana Fallaci

Planeta

500 pàgines. 22 euros

Publicat originalment tres anys després de l'assassinat del poeta i revolucionari grec Alekos Panagoulis el 1976, de qui la periodista italiana va ser companya i amant, el llibre està escrit a manera de carta personal i, com explicava l'autora, "és un llibre sobre un heroi que lluita sol per la llibertat i la veritat, sense rendir-se mai".

El pes de la papallona / El peso de la mariposa

El pes de la papallona /

El peso de la mariposa

Erri de Luca

Bromera / Siruela

63 / 86 pàgines. 12,95 euros

Un vell isard i un també ancià caçador furtiu que va ser qui havia matat la seva mare es troben per última vegada en un duel en què l'únic testimoni és una papallona. L'escriptor napolità es recrea aquí amb els preparatius de l'enfrontament d'aquests dos éssers solitaris i poderosos.

Solaris

Solaris

Stanislav Lem

Impedimenta

296 pàgines. 20,95 euros

Una de les obres mestres de la ciència ficció es recupera ara amb la que, segons l'editorial, és la primera traducció directa de l'original en polonès, tal com han fet també amb La investigación. Escrita el 1961, Solaris ens introdueix en un planeta claustrofòbic que obliga els visitants a enfrontar-se als seus pitjors temors.

Érase una vez una mujer que quería matar al bebé de su vecina

Érase una vez una mujer

que quería matar al bebé

de su vecina

Liudmila Petrushévskaia

Atalanta

256 pàgines. 20 euros

L'escriptora i cantant russa va guanyar amb aquest compendi de relats el premi mundial de Fantasia 2010, que s'atorga en una convenció anual de professionals americans del gènere fantàstic. En aquests relats, tot allò estrany i fantàstic li passa a gent corrent.

Jesús el bon home i Crist el trampós / El buen Jesús...

Jesús el bon home i Crist el trampós / El buen Jesús...

Philip Pullman

La Campana / Mondadori

230 / 160 pàgines. 18 / 16,50 euros

L'escriptor britànic, reconegut ateu, s'endinsa en la vida del personatge més famós de la història. La novel.la parteix de la hipòtesi que la Verge va tenir dos bessons: un, Jesús, que predicava la pau i l'amor; l'altre, Crist, era l'intel.lectual que volia treure-li profit amb la creació de l'Església

Els gossos i els llops / Los perros y los lobos

Els gossos i els llops /

Los perros y los lobos

Irène Némirovsky

La Magrana / Salamandra

219 / 224 pàgines. 17 / 15 euros

La darrera novel.la publicada en vida per l'escriptora d'origen jueu que va morir a Auschwitz té molt d'autobiogràfica. L'autora de Suite Francesa ens explica la vida de dos cosins llunyans que, després d'una trobada torbadora a l'adolescència, es retroben ja de grans provocant un remolí de passions.

Cuentos completos

Cuentos completos

Evelyn Waugh

RBA

672 pàgines. 32 euros

El mestre britànic de l'humor intel.ligent ofereix en aquestes 39 històries curtes tot un compendi de la seva brillant escriptura còmica. Autor d'obres més sèries com Retorn a Brideshead, en aquests relats demostra que la ironia no està barallada amb l'humanisme i la gran literatura.

Doctor Arrowsmith

Doctor Arrowsmith

Sinclair Lewis

Nórdica

624 pàgines. 26 euros

Els anys 20 va ser un best-seller del qual John Ford va fer una versió fílmica. El Nobel americà de 1930 —que amb aquesta novel.la sobre un doctor idealista enfrontat a les farmacèutiques va guanyar un Pulitzer que va rebutjar— va fer servir els seus records com a fill i nét de metges.

1Q84 (1 i 2) @

1Q84 (1 i 2) @

Haruki Murakami

Empúries / Tusquets

784 / 744 pàgines. 26 euros

Situada l'any 1984 que va imaginar George Orwell, l'escriptor japonès, recent premi Catalunya, ofereix aquí les dues primeres entregues d'una història a dos nivells, un de real i un de fantàstic, protagonitzada per una dona justiciera i un escriptor que fa de negre.

Edipo en Stalingrado

Edipo en Stalingrado

Gregor von Rezzori

Sexto Piso

316 pàgines. 21,90 euros

La ciutat de Berlín abans i els primers dies de la II Guerra Mundial. La Història no sembla torbar l'ambient snob del bar de Charley, microcosmos que permet a l'autor oferir un fresc satíric de la decadència d'aquesta societat estrafolària més preocupada per les formes que pel nazisme.

Richard Yates

Richard Yates

Tao Lin

Alpha Decay

232 pàgines. 10 euros

Encara no té 30 anys, però aquest jove nord-americà ja s'ha fet un lloc en la nova escriptura. En un estil directe i eixut, basat en gran part en missatges de xats, busseja en la buidor d'una joventut avorrida que passa una bona part del temps en el món virtual.

Purga

Purga

Sofi Oksanen

La Magrana / Salamandra

368 / 384 pàgines. 20 / 19 euros

Autèntica revelació que ve precedida de grans premis, com el de millor novel.la europea de l'any, la jove autora finesa situa la història a Estònia on es troben dues dones, una vella que va patir l'ocupació alemanya i l'altre jove que fuig de l'explotació sexual a què l'han sotmès uns mafiosos.

Burgueses y soldados

Burgueses y soldados

Alfred Döblin

Edhasa

500 pàgines. 32,50 euros

Traduïda per primer cop, aquesta obra clau de la literatura alemanya està dividida en tres parts que mostren els fets que van donar pas a la República de Weimar. El primer volum porta per subtítol Noviembre de 1918 i, com la resta, és un gran fresc coral.

Sol a Berlín / Solo en Berlín

Sol a Berlín / Solo en Berlín

Hans Fallada

Edicions de 1984 / Maeva

696 / 552 pàgines. 22,50 euros

Escrita només en 24 dies i publicada el 1947, mesos després de la mort de l'escriptor, aquesta edició recupera la versió íntegra de la novel.la, que reflecteix com poques com va ser la vida de la classe mitjana alemanya durant el nazisme. Un matrimoni que lluita a petita escala contra el govern.

Por una causa justa

Por una causa justa

Vasili Grossman

Galaxia Gutenberg / Círculo

1.100 pàgines. 26 euros

Basada en les seves vivències com a corresponsal de guerra, el gran autor soviètic se centra en la batalla de Stalingrad. Malgrat que es va mantenir en l'ortodòxia socialista, va rebre crítiques del règim quan es va publicar el 1954. La continuació, Vida i destí, la seva gran obra, ja va ser prohibida.

Libro de la fantasía

Libro de la fantasía

Gianni Rodari

Blackie Books

772 pàgines. 29 euros

Meravellosa recopilació de les històries per a nens i grans d'aquest mestre i escriptor italià que va revolucionar la literatura amb relats plens d'imaginació combinada amb sàtira social i humanisme: són els Cuentos por teléfono, Cuentos escritos a máquina...

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS