NARRATIVA CASTELLANA

Trio d'asos

Caligrafía de los sueños @.

Juan Marsé. Lumen. 496 pàgines. 22,90 euros.

Riña de gatos. Madrid 1936 @.

Eduardo Mendoza. Planeta. 432

pàgines. 21,50 euros.

Cuentos negros / Cuentos blancos. Manuel

Vázquez Montalbán. Galaxia Gutenberg.

260 pàgines. 17,50 euros c.u.

Juan Marsé, Eduardo Mendoza i Manuel Vázquez Montalbán, tres dels grans autors catalans en castellà dels darrers anys, tenen en comú que són bons amics dels lectors, els fidelitzen. Escriguin el que escriguin, publiquin on publiquin, sempre els llegirem. Trobar llibres nous dels tres per Sant Jordi és una notícia que fa molta alegria.

Marsé sempre es fa esperar, però per les seves històries és una benedicció: són rodones. Després de la gairebé furiosa Canciones de amor en Lolita's Bar (2005) torna amb Caligrafía de los sueños: un barri, anys 40, les aventis, el cinema de barri, el bar per on passa tothom, una història d'amor...

Ringo és un adolescent que vol ser pianista, però perd un dit al taller de joieria on treballa; enrabiat amb el món, es farà escriptor. Victoria Mir, un dels millors personatges, vídua i enamorada, busca desesperadament la felicitat. No és una novel.la autobiogràfica, però hi trobem moltes coses de la vida de Marsé. Un altre al.licient és que alguns personatges i temes recorden altres novel.les de Marsé, com Si te dicen que caí, El embrujo de Shanghai o Un día volveré.

Riña de gatos. Madrid 1936 és una altra novel.la per passar-ho bé. Entre el vodevil i el fulletó, Mendoza viatja al març de 1936, quan la capital viu al frec de l'abisme. Anthony Whitelands, anglès despistat, historiador d'art, obsessionat per Velázquez, arriba a aquell caos per peritar un quadre.

No és una novel.la sobre la guerra. Només amb unes pinzellades mestres, Mendoza fa certers retrats de José Antonio Primo de Rivera, Azaña, Franco, Molas i Queipo de Llano... que conviuen molt bé amb els personatges de ficció, com l'aristòcrata Álvaro del Valle, les seves filles, Paquita i Lily, o la prostituta adolescent.

Cuentos negros i Cuentos blancos, de Vázquez Montalbán, amb edició i pròleg de Georges Tyras, són un regal inesperat. El primer reuneix textos dispersos amb Carvalho com a protagonista. Cuentos blancos acull una vintena de relats breus de l'autor no aplegats fins ara en llibres, com els anteriors. No és un viatge a la nostàlgia, però sí que ens fa pensar com el trobem a faltar.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Logo elpais

Ya no dispones de más artículos gratis este mes

Suscríbete para seguir leyendo

Descubre las promociones disponibles

Suscríbete

Ya tengo una suscripción