Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
NARRATIVA CASTELLANA

Trio d'asos

Caligrafía de los sueños @.

Juan Marsé. Lumen. 496 pàgines. 22,90 euros.

Riña de gatos. Madrid 1936 @.

Eduardo Mendoza. Planeta. 432

pàgines. 21,50 euros.

Cuentos negros / Cuentos blancos. Manuel

Vázquez Montalbán. Galaxia Gutenberg.

260 pàgines. 17,50 euros c.u.

Juan Marsé, Eduardo Mendoza i Manuel Vázquez Montalbán, tres dels grans autors catalans en castellà dels darrers anys, tenen en comú que són bons amics dels lectors, els fidelitzen. Escriguin el que escriguin, publiquin on publiquin, sempre els llegirem. Trobar llibres nous dels tres per Sant Jordi és una notícia que fa molta alegria.

Marsé sempre es fa esperar, però per les seves històries és una benedicció: són rodones. Després de la gairebé furiosa Canciones de amor en Lolita's Bar (2005) torna amb Caligrafía de los sueños: un barri, anys 40, les aventis, el cinema de barri, el bar per on passa tothom, una història d'amor...

Ringo és un adolescent que vol ser pianista, però perd un dit al taller de joieria on treballa; enrabiat amb el món, es farà escriptor. Victoria Mir, un dels millors personatges, vídua i enamorada, busca desesperadament la felicitat. No és una novel.la autobiogràfica, però hi trobem moltes coses de la vida de Marsé. Un altre al.licient és que alguns personatges i temes recorden altres novel.les de Marsé, com Si te dicen que caí, El embrujo de Shanghai o Un día volveré.

Riña de gatos. Madrid 1936 és una altra novel.la per passar-ho bé. Entre el vodevil i el fulletó, Mendoza viatja al març de 1936, quan la capital viu al frec de l'abisme. Anthony Whitelands, anglès despistat, historiador d'art, obsessionat per Velázquez, arriba a aquell caos per peritar un quadre.

No és una novel.la sobre la guerra. Només amb unes pinzellades mestres, Mendoza fa certers retrats de José Antonio Primo de Rivera, Azaña, Franco, Molas i Queipo de Llano... que conviuen molt bé amb els personatges de ficció, com l'aristòcrata Álvaro del Valle, les seves filles, Paquita i Lily, o la prostituta adolescent.

Cuentos negros i Cuentos blancos, de Vázquez Montalbán, amb edició i pròleg de Georges Tyras, són un regal inesperat. El primer reuneix textos dispersos amb Carvalho com a protagonista. Cuentos blancos acull una vintena de relats breus de l'autor no aplegats fins ara en llibres, com els anteriors. No és un viatge a la nostàlgia, però sí que ens fa pensar com el trobem a faltar.

El sueño del celta

El sueño del celta

Mario Vargas Llosa

Alfaguara

464 pàgines. 22 euros L'autor peruà du al lector, en la seva primera novel.la després del Nobel, cap a un apassionant i documentadíssim viatge novel.lat a través de la vida increïble de Roger Casement, defensor dels drets humans i entregat apòstol del nacionalisme irlandès. Aventura al Congo belga i a la selva peruana, sexe escandalós i política.

Cuentos rusos @

Cuentos rusos @

Francesc Serés

Mondadori

240 pàgines. 17,90 euros Una suposada antologia de contes de cinc autors russos apòcrifs amb narracions sobre les línies de baix cost o les conseqüències de Txernòbil, entre d'altres. L'escriptor de Saidí, que empra magistralment diversos estils per a cada autor, va guanyar amb el llibre original català els premis de la Crítica i Ciutat de Barcelona.

La herida oculta

La herida oculta

Diversos autors

Principal de los libros

176 pàgines. 18,50 euros Vuit relats sobre els transtorns de la ment. El periodista i escriptor Ricard Ruiz Garzón, autor també d'un dels contes, ha coordinat aquest volum en el qual consagrats com Espido Freire, Gustavo Martín Garzo i José Carlos Somoza entren a fons en temes com l'esquizofrènia o la depressió.

El hacedor (de Borges) Remake @

El hacedor (de Borges) Remake @

Agustín Fernández Mallo

Alfaguara

174 pàgines. 18,50 euros

L'autor de Nocilla Dream porta a terme aquí un curiós experiment: fer un remake del llibre El hacedor, escrit per Borges fa 50 anys. Amb humor i imaginació, l'escriptor ret homenatge a l'original, del qual segueix pas a pas els relats i poemes, i alhora aconsegueix crear una obra pròpia.

El grito @

El grito @

Antonio Montes

Siruela

300 pàgines. 17,95 euros

La història passa en la vetlla d'una anciana, en un petit poble on tothom hi té l'entrada lliure. El jove autor malagueny, que, gràcies a guanyar el premi Gijón veu publicada la seva primera novel.la, retrata amb fluïdesa i tocs d'humor els diferents personatges, que entre converses i maledicències apunten a un gran secret de la família.

Vida de Pablo

Vida de Pablo

Carlos Pardo

Periférica

312 pàgines. 20 euros L'autor, un reconegut i jove poeta madrileny, considera que és una "novel.la de formació" que té arrels en la literatura del segle XVIII, però amb trama i personatges del XXI. El narrador és un dj d'una ciutat de províncies que descriu el seu entorn generacional.

El reclamo @

El reclamo @

Raúl del Pozo

Espasa

240 pàgines. 20,90 euros

Un exguerriller comunista torna a Espanya convidat per una universitat per esbrinar què se'n va fer dels seus companys de combat antifranquista entre el 1946 i el 1952. L'autor, reconegut periodista que amb aquesta novel.la ha guanyat el premi Primavera, combina la trama de la recerca actual amb la revisió dels fets històrics.

Oxford 7 @

Oxford 7 @

Pablo Tusset

Destino

220 pàgines. 17,50 euros

Des que fa deu anys va publicar Lo mejor que le puede pasar a un cruasán, Tusset (David Homedes) s'ha caracteritzat per una narrativa delirant. Aquí situa l'acció al 2089, quan uns estudiants rebels tornen a una Barcelona apocalíptica en una nau espacial. Tusset pur, doncs.

Un hombre llamado lobo

Un hombre llamado lobo

Oliverio Coelho

Duomo

261 pàgines. 16,80 euros Aquest argentí, escollit un dels millors narradors joves en castellà per la revista Granta, reflecteix amb un lèxic exquisit i una duresa mil.limetrada les dècades de 1970 a 1990 al seu país amb la història d'un home que es posa a buscar la dona i el fill, que l'han abandonat. La cerca el durà a un poble perdut de la Pampa.

Donde nadie te encuentre / On ningú no et trobi

Donde nadie te encuentre /

On ningú no et trobi

Alicia Giménez Bartlett

Destino

509 pàgines. 20 euros

Més coneguda per la saga policíaca de Petra Delicado, l'autora ha conreat també una vessant més literària. En aquesta obra (premi Nadal) combina les dues facetes a partir de la història de la maquis Teresa Pla Meseguer, La pastora: postguerra, tranvestisme...

Tanta pasión para nada @

Tanta pasión para nada @

Julio Llamazares

Alfaguara

160 pàgines. 17 euros

Una monja atropellada l'únic dia en 35 anys que surt de la clausura; un porter davant del penal de la seva carrera; un conductor que desapareix... Els 13 contes que aplega aquí el veterà escriptor de Lleó reflecteixen la seva visió nihilista del món i un cert desencís descoberts en històries de passions humanes i moments decisius.

Amor se escribe sin hache

Amor se escribe sin hache

Enrique Jardiel Poncela

Blackie Books

360 pàgines. 21 euros"Cal riure's de les novel.les d'amor a l'ús", va dir qui va conrear el teatre de l'absurd ja a principis del XX. L'editorial recupera la primera de les quatre novel.les del madrileny, centrada en Lady Brums, senyoreta que va deixant marits i amants destrossats segons s'hi acosta. Amb pròleg de David Trueba.

Lágrimas en la lluvia @

Lágrimas en la lluvia @

Rosa Montero

Seix Barral

480 pàgines. 20 euros

Ja havia tocat la ciència-ficció a La función delta o Temblor, però és en aquesta novel.la on la periodista i escriptora madrilenya entra més de ple en el gènere. Amb el rerefons d'una reflexió sobre la memòria, l'amor i la moral, la protagonista Bruna Huski ha d'investigar una sèrie d'assassinats al Madrid del 2109.

Todo lo que se llevó el diablo

Todo lo que se llevó el diablo

Javier Pérez Andújar

Tusquets

301 pàgines. 18 euros

Després de sorprendre en la seva celebrada primera novel.la, Los príncipes valientes, l'autor, en un estil més dialogat i ràpid, es trasllada ara als mesos previs a la guerra civil de la mà d'uns idealistes mestres republicans que viatgen a un poblet de Zamora en les famoses Missions Pedagògiques.

Indian Express @

Indian Express @

Pepa Roma

Planeta

320 pàgines. 20,50 euros La periodista i escriptora ja es va mostrar fascinada per la Índia a Mandala, però si allà ens situava en la utopia hippie, en aquesta novel.la amb la qual ha guanyat el premi Azorín, el viatge té un punt més desmitificador. Dues amigues posaran a prova la seva relació per culpa d'un accidentat periple.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 21 de abril de 2011

Más información