_
_
_
_
CRÍTIQUES

Un àlbum com un caramel

¿DÓNDE ESTÁ GÜELITA QUETA?

Nahir Gutiérrez

Il.lustracions d'Álex Omist

Destino

36 pàgines. 12,95 euros

Dónde está güelita Queta?, una obra sobre el sentiment de pèrdua, fou la guanyadora de la 30ª edició del Premi Apel.les Mestres. Concretament, el segon treball que elaboren plegats els seus autors: en la part del text, Nahir Gutiérrez (Turon, Astúries, 1966), periodista que des de fa poc temps fa incursions com a creadora de literatura, just l'altre cantó del món on treballa, el de l'edició, essent cap de comunicació d'una editorial; i en la part del dibuix, Álex Omist (Barcelona, 1974), un dissenyador que va agafant presència en el món del llibre infantil: entre d'altres, és l'il.lustrador de la sèrie Los casos del inspector Cito. Abans, havien publicat ja plegats l'àlbum Hipólito y Serafín (Oniro, 2009), on es narra l'amistat d'un ocell i un hipopòtam i la complicada becaina enmig d'un bon estol de mosquits.

Una virtud de l'obra guanyadora de l'Apel.les Mestres és que l'àvia no hi és però s'intueix a cada plana

L'àvia de l'autora va arribar a viure 105 anys i, quan va morir, van aflorar preguntes en la ment del seus fills, insistents i tan comuns a molts infants, com ara: "On ha anat?" "I com ho ha fet?" —sabent de la dificultat del seu caminar—, cosa que va conduir-la a cercar una explicació convincent que es concreta amb aquest ¿Dónde está güelita Queta?

L'àlbum es presenta amb un text breu i sintètic —d'una a quatre frases per cada doble pàgina—, i tot i que fa referència simbòlica al cel com a destí, que és on adreça la mirada el nen que apareix com a receptor de la resposta, allò que s'intenta explicar és l'herència i el record de la persona que se n'ha anat: algun dels seus hàbits més coneguts, algun fet de la seva història, les seves paraules, aquelles històries que no es cansava d'explicar, els seus objectes..., un element a cada doble pàgina, conformant un petit catàleg d'allò que ens queda de l'àvia en el nostre dia a dia. La il.lustració, per la seva banda, representa cada fragment amb ben poques tintes —hi dominen el taronja i el blau—, i amb unes imatges clares, simples i simbòliques —alguna de ben original; per exemple quan diu "no sabemos buscar un restaurante sin preguntarnos si tendrá escaleras", hi ha tot de plats, olles i vasos disposats en forma d'escala—, més properes al disseny gràfic que a la il.lustració de llibre infantil. L'àvia no apareix en cap moment, però —i aquesta és una de les virtuts del llibre—, s'intueix i es respira en tot allò que s'anomena i es representa.

Així, ¿Dónde está güelita Queta? es presenta com un àlbum que és com un caramel, amb un gust directe pel que fa a la primera recepció d'imatge i text, i amb un sabor dolç i tendre un cop arriba al paladar, oferint una de les possibles respostes a una pregunta tan complicada. Una obra que s'afegeix a la que ja comença a ser nombrosa literatura sobre el tema de la mort que, com tants altres, ha deixat afortunadament de ser tabú en els llibres per a infants.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_