_
_
_
_
AGENDA

Cada deu anys, festa grossa a Valls

FESTES DECENNALS

Valls

Del 28 al 6 de febrer

A quest any toca. Des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en '1' la ciutat de Valls, capital de l'Alt Camp, celebra les Festes Decennals en honor a la Mare de Déu de la Candela. També conegudes com les Festes de la Llum, s'han convertit en un esdeveniment que cada dècada, i durant deu dies, omple la població d'actes lúdics i populars.

Les celebracions comencen demà fins al 6 de febrer, i el programa inclou 500 activitats amb artistes arribats d'arreu del món. L'encarregat de donar el tret de sortida a les festes és el cineasta Bigas Luna, el seu pare era vallenc i ell és un amant confés de dues de les tradicions més arrelades de la població, els calçots i els castells. Pronunciarà el pregó al Teatre Principal a les 6 de la tarda, i les seves paraules donaran pas a un espectacle que obligarà a mirar al cel; Voalá, de la companyia de dansa aèria del mateix nom.

La celebració de les Decennals inclou 500 actes i la recuperació de les lluminàires

Les novetats de les Decennals d'aquest 2011 inclouen la recuperació de les lluminàries, instal.lacions amb llum que guarniran diversos carrers i edificis de Valls. No es porten a terme des de 1931 i les ha realitzat una agrupació d'Itàlia que des del segle XIX dissenya aquesta mena de decoració. A l'adornament hi dominarà el blau i el blanc, i les bombetes prendran forma d'arcs, cortines o rosetons romànics. També en honor al sobrenom de les festes s'inaugurarà Lúmens 2011, una mostra d'art contemporani amb una desena d'artistes internacionals entre els quals figura el nord-americà Bill Viola. El videoartista mostrarà el seu treball a l'Església del Carme.

A més, les Decennals, amb un pressupost de 2,7 milions d'euros, inclouen els recitals d'Ainhoa Arteta, Ojos de Brujo, Mala Rodríguez, Peret, Fangoria o Dani Martín. També, una marató de deu concerts seguits, que tindrà lloc el 5 de febrer i en la qual participaran Jaume Sisa, Els Pets, Obrint Pas o Mishima.

En l'apartat d'arts escèniques, la programació ofereix 14 estrenes, entre les quals hi ha la companyia de teatre i clown russa Licedei, l'agrupació El Teatre Negre de Praga, o els pallassos Pepa Plana, Monty i Nan. Els espectacles del ballarí Víctor Ullate, Dagoll Dagoll i el Tricicle són unes altres propostes que ofereixen les Festes de la Llum.

En el transcurs d'aquesta setmana també s'inaugurarà una exposició fotogràfica sobre les celebracions populars amb obres de Francesc Català-Roca o Pere Català Pic.

Però, sens dubte, les festes de la Candela d'aquesta dècada seran especials pels castellers. Valls és el bressol d'aquesta tradició i 56 agrupacions, és a dir, gairebé 7.000 persones, celebraran en una trobada sense precedents la declaració de la tradició com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_