CRÍTIQUES

Catalans universals, una mica oblidats

Bibliotheca Philosophorum Medii Aevi Cataloniae és la nova col.lecció endegada per l'editorial Obrador Edèndum. El projecte és gairebé titànic: posa a l'abast dels lectors d'avui les obres d'autors medievals de pensadors dels territoris de parla catalana. Obres escrites, generalment, en llatí, traduïdes al català i a l'anglès. Clarament, no es tracta de best-sellers, però sí de fer conèixer uns filòsofs que, moltes vegades, són ben desconeguts a casa seva o coneguts per raons molt diferents. Sense anar més lluny, és el cas de Vicent Ferrer (1350-1419), l'autor del primer volum que inicia la col.lecció: Quaestio de Unitate Univeralis ("Qüestió sobre la unitat de l'universal"). El volum inclou la versió hebrea (amb reconstrucció llatina i traducció anglesa) del Tractatus Sollemnis de Univeralis.

Una col.lecció de llibres recupera els filòsofs medievals dels territoris de parla catalana

Els anys de la segona meitat del segle XIV van estar marcats per la discussió sobre l'existència dels universals, tot i que es pot rastrejar la polèmica molts segles abans. Guillem d'Occam és el principal propugnador de la no existència dels universals amb la proposta coneguda com "navalla d'Occam", que defensa que la simplicitat és millor que la complexitat; per tant, la blancor, és un exemple, no té existència. N'hi ha prou amb creure que existeixen coses blanques, però no que la propietat del blanc existeix també i de manera autònoma. El problema és encara viu i alguns lògics contemporanis discuteixen si existeixen o no les classes (de coses, no les socials).

La discussió va arrelar profundament entre els anomenats "antics", en general tomistes, i els "moderns". Vicent Ferrer es va arrenglerar amb els primers (com la majoria de dominics), mentre que, en general, els franciscans s'inclinaven per Occam o per una variant prèvia, la de Duns Scott. Alexander Fidora explica bé la polèmica, les implicacions i la postura de Ferrer al pròleg del primer volum de la nova col·lecció. Pròleg que inclou un petit passeig per la vida de Ferrer, molt més conegut a Catalunya i València per les llegendes que li atribueixen, des de la resurrecció de morts fins a la reposició de la paraula als muts i l'oïda als sords. Ferrer va ser un predicador famós, però també un escolàstic que va voltar mig Europa explicant les seves interpretacions del tomisme. Sense deixar de banda que es va posar inicialment al costat del Papa cismàtic Benet XIII, de qui va ser confessor a Avinyó.

Com Ferrer, altres catalans (o pensadors formats en terres de parla catalana) varen recórrer l'Europa d'aquells anys ensenyant i publicant, per caure més tard en l'oblit, eclipsats per dos pensadors com Ramon Llull i, en menor mesura, Arnau de Vilanova. Per exemple, Nicolau Eimeric, que va ser inquisidor i que va protagonitzar un enfrontament potent a l'Estudi General de Lleida, per motius en certa manera relacionats amb la polèmica dels universals. O Guillem Rubió, nat a Vilafranca del Penedès i que va substituir Tomàs d'Aquino a la càtedra de París. Entre els escotistes de qui la col.lecció publicarà obres hi ha Pere Tomàs i Agustí Andreu.

Darrere del projecte hi ha el medievalista Josep Batalla i diversos professors de les universitats Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili.

* Este artículo apareció en la edición impresa del jueves, 04 de noviembre de 2010.

Archivado En:

Te puede interesar

Lo más visto en...

Top 50