_
_
_
_
BAM

BAM 'Made in' Barcelona

Quan el BAM es va crear l'any 1993 l'escena musical barcelonina era completament diferent. La part important la disputaven les bandes de l'anomenat rock català, un corrent que no tenia cap mena de ressó a la capital. Pel que fa a la resta de l'escena espanyola i internacional, eren els anys de l'indie, que, a poc a poc anaven consolidant les arrels d'una escena alternativa. Amb el pas del temps, el BAM va anar acollint totes aquestes noves propostes que ara mateix ja formen part en bona mesura del circuit.

Al 2010, el somni del BAM de l'any 1993 és d'alguna manera una realitat. Si llavors era imprescindible programar bandes internacionals, ara són les locals les quals, tot mantenint una certa estètica diguem-ne independent, són prou populars com per cridar el públic. L'inconvenient és que els aficionats ja les coneixen, raó per la qual el BAM ha perdut part d'aquell paper de descobridor de nous talents que li va donar credibilitat. Tenint en compte tot això, el BAM 2010 ofereix una programació per treure pit local.

DIA 23

Me And The Bees. Quartet de Barcelona amb majoria femenina. Pop i folk cantat en anglès i en castellà amb tendència intimista i tendra. Cal destacar la qualitat de les composicions i la veu d'Esther, la vocalista. Tenen al mercat Fuerza bien. (Joan Coromines, 22 h)

Surfin Sirles & Mujeres. La cosa poca-solta, el rock de garatge, la distorsió, el punk i els decibels. Són dues de les bandes que han marcat els comentaris de l'any. Junts presentaran Eix tranversal. (Joan Coromines, 23.30 h)

El Guincho. Un alquimista, un malabarista de sons, textures, ritmes i estils diversos. Presenta el segon i esperat àlbum Pop negro. (Pl. dels Àngels, 00.30 h)

Nueva Vulcano. Uns veterans no gaire coneguts de l'escena barcelonina que han obert camins amb el tercer disc, Los peces de colores. Són autors de Te debo un baile, peça que versiona The New Raemon i ja un clàssic ciutadà. (Pl. Reial, 22.45 h)

Standstill. Els grans triomfadors de l'any gràcies a Adelante Bonaparte i a un nivell de creativitat i inquietud força estimable. (Plaça Reial, 00.15 h)

Seward. El boca-orella 2.0 no els ha funcionat perquè no han necessitat més que el boca-orella tradicional. Amb 12 actuacions ja han despertat una notable expectació amb un so experimental i lliure. (Pl. del Rei, 21.30 h)

Nacho Umbert. Una petita troballa. Cançons delicades amb lletres plenes de saviesa extreta de l'observació. (Pl. del Rei, 22.45 h)

La Pegatina i Obrint Pas. Rumba i rock conscienciat per a la nit més reivindicativa del Bam. (Fòrum, a partir de les 21.30 h)

DIA 24

Antipop Consortium. Hip -hop estrany i imprevisible que, tot i haver perdut capacitat de sorpresa, encara manté un cert interès. (Pl. dels Àngels, 00.30 h)

Gentle Music Men. Pop clàssic amb referències indies. Un grup més de la important escena local (Vilanova i la Geltrú). (Pl. Reial, 21.30 h)

Mishima. Un altre grup que s'ha consagrat aquest any. Poques vegades es percep una sintonia tan directa entre el públic i el grup com l'establerta per la banda de David Carabén amb els seus seguidors. (Pl. Reial, 00.15 h)

Dubby Yond. Projecte gestat a casa nostra on es relacionen el dub i el reggae en un entorn visual treballat. (Portal de la Pau, 22.30 h)

Richard Swift. Des dels EUA, cançons clàssiques vinculades amb la tradició pop nord-americana. Richard (Ricardo Sigilfredo Olivarez Swift-Ochoa) ha produït artistes com ara Damien Jurado. (Pl. del Rei, 00.15 h)

Goldfrapp. Banda veterana de pop electrò-nic i voluntat glamurosa. És un dels noms més populars del festival. (Fòrum, 24 h)

DIA 25

Mina! Pop made in Barcelona amb un rerefons dels anys seixanta. (Pl. dels Àngels, 21.15 h)

Maika Makovski. Rock molt personal i dens i tens provinent de Mallorca. No és només casualitat que el productor del seu tercer treball hagi estat John Parish (PJHarvey). (Pl. dels Àngels, 00.30 h)

Ólöf Arnalds. La veu càlida que arriba del fred islandès. Entorn indie per a una música plàcida, com de conte infantil. (Pl. del Rei, 22.45 h)

Hindi Zahra. Cantautora francesa d'ascendent marroquina (bereber). Barreja de folk, blues i unes espurnes de jazz al servei d'una veu extraordinària. (Pl. del Rei, 00.15 h)

Els Amics de les Arts. Uns altres triomfadors locals de l'any 2010. Qui no n'hagi vist el directe encara és a temps per descobrir-los. (Fàbrica Damm, 19.30 h)

Belle & Sebastian. Uns clàssics de l'indie. El BAM els va portar l'any 1977 i ara ja tornen com a referència inevitable. (Fàbrica Damm, 22.30 h)

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_