_
_
_
_
Reportatge

David contra Goliat

Les llistes dels llibres més venuts en castellà i en català el darrer any posen en evidència el pes dels grans. Grup Planeta i Grup 62 les acaparen. Són els mateixos. Però també deixen veure com els mitjans i petits editors planten cara i no ho fan amb best-seller a l'ús.

Al hit parade en castellà, veiem La soledad de los números primos (Edicions 62 en català), publicat per Salamandra, editorial que no sols va tenir nas en quedar-se la saga de Harry Potter, sinó que també ha recuperat Sándor Márai i ha publicat El niño con el pijama de rayas (Empúries en català), de John Boyne.

A la llista dels més llegits en català només hi ha un títol de creació d'autor d'aquí fet pel Grup 62, el que no deixa de ser curiós. Surt al desè lloc un llibre que ha fet fortuna, gràcies, sobretot, al boca-orella, Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara, publicat per Edicions de 1984. Fundada l'any 1984, ret homenatge al llibre de George Orwell. Publica en català i té 200 títols vius al seu catàleg.

Potser té raó Ernest Folch quan parla de bicefàlia a l'edició de Catalunya. "L'edició en català és molt competitiva i el lector ha canviat, ja no compra un llibre en català per militància, sinó que el compra perquè li agrada. Hem perdut el lector ideològic, però hem guanyat un lector normal", diu Folch.

La Campana és un altre exemple. Va ser aquesta editorial la que va descobrir un dels autors més interessants dels darrers anys, Alfred Sánchez Piñol. La pell freda s'ha editat en 30 idiomes. Creada al 1985, La Campana edita en català, treu unes 20 novetats l'any i s'ha fet un lloc de referència en el panorama editorial en català.

Tornant a les llistes, la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE) en té unes de pròpies, fetes per l'empresa Conecta. Distingeix entre els llibres més venuts i els més llegits. La primera està encapçalada per El niño con el pijama de rayas. La segona l'ocupa Los hombres que no amaban a las mujeres, de Stieg Larsson.

La llista de l'FGEE també té un apartat de llibres més llegits per nens i joves. Ocupa el primer lloc Crepúsculo (Alfaguara), de Stephenie Meyer, que apareix també a la setena posició a la llista general.

El Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, amb la Generalitat, han posat en marxa una comissió, integrada per editors, llibreters i representants del Govern, que estudia la possibilitat de fer una llista específica dels llibres més venuts a Catalunya.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_