_
_
_
_

Afecció

Endiumenjats, els polítics tallen cintes i gaudeixen de particulars banys de masses. La seva, com el títol de la novel·la de Joan Sales, és una incerta glòria. No saben què es trobaran quan la comitiva de torn avanci cap a la carretera, el pont o l'edifici nou de trinca. A Josep Montilla l'esperaven diumenge passat uns treballadors de l'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat que protestaven per les condicions laborals. Aguantar l'esbroncada va amb el sou, encara que Jordi Pujol, quan manava, no va estar-se de renyar en més d'una ocasió els esvalotadors, amb estils diversos i poc ortodoxos, cert.

El risc de Montilla, de qualsevol polític als temps que corren, és cada cop més elevat en aquests tipus de situacions tan poc controlables. Al rei el van tornar a xiular en una final de la Copa, aquesta vegada de bàsquet i a Bilbao, a Aznar el van escridassar a la Universitat d'Oviedo amb la infame reacció que tothom coneix. La gent, amb més o menys nombre, més o menys educació i estil, no s'està d'expressar el rebuig envers les personalitats. D'acord amb les enquestes, creix la desafecció dels ciutadans envers els polítics. A menys de nou mesos per les eleccions, el 42% dels ciutadans creu que cap partit no és capaç de solucionar els problemes segons el sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. El descontentament, fins al mes de setembre, després dels casos del Palau i Pretoria, s'havia enfilat fins al rècord històric del 80%.

La ciutadania no combrega amb molts polítics però, en canvi, participa de forma massiva a les inauguracions diumengeres. Al capdavall, es tracta d'infraestructures que milloren la seva vida quotidiana. Fa unes setmanes va ser la biblioteca de Rubí —plena de gom a gom—, l'altre dia es tractava precisament d'un hospital, molt esperat a Sant Joan Despí perquè cobrirà les necessitats d'uns 300.000 ciutadans del Baix Llobregat. Molt encertadament, s'ha batejat el nou hospital amb el nom de Moisés Broggi, un cirurgià que les ha vist de tots els colors i que ha tingut el coratge d'escriure un llibre quan ja ha complert 102 anys. Un home amb prou esperit crític per rematar el seu brillant discurs amb aquesta frase: "Ara la medicina cura més però consola menys". En plena moda de la desafecció, Broggi.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_