Festivals de Catalunya: Sundance com a referència
Per una banda, Sundance és un dels festivals de cine independents amb més prestigi del món. Tot el que implica el seu nom és sinònim de qualitat, i no només perquè s'associï a Robert Redford, sinó perquè és una plataforma d'exhibició que enllaça directors i distribuïdors. Per una altra, el model de festival de cine a Catalunya està en crisi ja que la gran majoria de les pel·lícules que s'hi exhibeixen es moren després de projectar-se. No sobta que Sundance sigui un model a seguir. O, com a mínim, s'intenta. El tema es va debatre a la taula rodona que divendres passat va comptar amb la participació de responsables de la Coordinadora de Festivals de Cine i Vídeo de Catalunya (CI&VI), l'Acadèmia del Cinema Català i el Festival de Cinema del Medi Ambient (FICMA). De fet, el FICMA fa anys que col·labora amb el festival americà i és per això que ha estrenat a Europa alguns dels films que s'hi han produït. És el cas de Fighting Golliat, del director Mat Hames, present a la taula rodona, que va explicar la clau de la gran difusió a Estats Units de la pel·lícula: els canals de distribució i la gran estructura de Sundance, com ara una emissora de televisió que difon les pel·lícules.
A Catalunya, segons Carlos Rodríguez Ríos, president del CI&VI, que agrupa 25 festivals de cine catalans, el problema és que "els festivals catalans són l'única i l'última pantalla", i que la distància entre la indústria i els festivals és un abisme. Per Lluís Valentí, secretari de l'Acadèmia del Cinema Català, el festival de Sundance parteix de l'embrió de la pel·lícula i l'acompanya fins al podi. Per a Valentí, l'americà és el festival més ben organitzat del món. Segons tots, cal construir ponts entre productors i distribuïdors; fer que els festivals no incideixin només uns dies, sinó el temps que sigui possible; aconseguir més compromís dels mitjans de comunicació i exigir més compromís a l'administració.
En cas contrari, poden buscar algú de la talla de Robert Redford que doni suport als seus projectes. El trobaran?
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.