Una Guerra Civil inèdita
Crònica de la Guerra Civil
a Catalunya
Diversos autors
Edicions El Dau
592 pàgines. 39 euros
Dels fons dels arxius, com a grans calaixeres dipositàries de les restes del passat, en van sortint de tant en tant algunes peces precioses. Gràcies al llibre que avui comentem una d'aquestes peces precioses és ja a l'abast de tothom. Es tracta d'un document molt especial, una llarga ressenya de la vida política catalana durant la Guerra Civil, que va ser escrita dia a dia, des del 18 de juliol de 1936 fins al 28 de febrer de 1938. Document especial pel contingut, com veurem més endavant, però també per molts misteris sobre ell mateix. D'una banda, per la incertesa sobre qui en va ser l'autor material, tot i que Josep Tarradellas en podia ser l'inspirador; però també per les atzaroses vicissituds que van viure els documents, que es van salvar de caure en mans dels nazis enterrats en uns bidons de gasolina en terres franceses. De l'altra, no podem amagar una certa perplexitat perquè hagin passat tants anys sense que pràcticament ningú en tingués constància ni en fessin massa esment ni tan sols les memòries d'alguns personatges molt pròxims als republicans. Tot aquest aire tan especial és el que ha acompanyat els documents que formen la Crònica de la Guerra Civil a Catalunya, el dietari en què es van anar anotant els aspectes més rellevants de la vida política catalana vistos des de la perspectiva dels homes més pròxims al president Lluís Companys i al conseller primer, Josep Tarradellas. De fet, el document original el va conservar el president de la Generalitat durant el seu llarg exili, i va quedar dipositat a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, avui a Poblet, que és d'on ha sortit per veure la llum pública en aquesta edició.
"És un document sobre la guerra des de la rereguarda republicana"
La pròpia història dels documents justificaria d'entrada un primer interès per aquest llibre, però la veritat és que el contingut d'aquest primer volum (juliol 1936-gener 1937) ens permet copsar, en primera persona, els esforços fets pels dirigents d'Esquerra Republicana per reforçar la Generalitat en una situació especialment complicada, entre la revolució al carrer i les necessitats de la guerra, entre les dificultats per construir un bloc de totes les forces antifeixistes i les febleses del propi partit, fent front a circumstàncies que no s'havien pogut preveure, en uns primers mesos sacsejats per continus sobresalts. En aquest marc tant convuls, els homes d'ERC a la Generalitat volien fer prevaldre un sentit d'estat, d'institució i de govern, precisament quan molts elements anaven en sentit contrari. Tot això queda perfectament reflectit en la Crònica, on es dóna molta importància a les activitats del president Companys, a les audiències i reunions de treball, a les al·locucions radiofòniques, a l'obra de govern, que apareix reflectida amb notícies sobre la legislació i els nous organismes que es posaven en marxa, però també a partir de multitud de petites notícies, com el primer tren quiròfan, els subsidis per a familiars dels milicians, el règim de beques, i també les incautacions del tresor de la Catedral, o el lliurament d'objectes d'art. La Crònica permet resseguir les intervencions públiques de Companys i copsar directament, amb el llenguatge de l'època, els moments d'eufòria però també de desencís.
A finals d'agost de 1936, acomiadant uns milicians, els diu: "Vivim unes hores en què estem creant una Catalunya i una Espanya nova, perquè imperi una major justícia social i un més ampli dret en la república gloriosa". El temps, però, anava passant, i les paraules d'eufòria inicials ja no serien suficients. Per això Companys digué a Badalona el 31 de gener de 1937: "Ja no són paraules el que cal, sinó la persistència en les accions obeint unes consignes responsables".
L'enorme interès de la Crònica ben segur que serà corroborat en el segon volum, que tractarà temes com els fets de maig de 1937 o l'arribada del govern de la República a Barcelona. A més, els editors anuncien que el segon volum inclourà també tres textos inèdits de Josep Tarradellas, en què cal destacar el dedicat a l'aportació de Catalunya a la República i un diari personal dels darrers dies de la guerra. En definitiva, una recuperació documental de gran importància, molt ben contextualitzada en una extensa introducció de Jordi Casassas, que permet llegir de primera mà, com diu aquest historiador, "la guerra vista des de la rereguarda catalanista i republicana".
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.