_
_
_
_
Reportatge

Espurnes de geni

Una exposició al CCCB recupera a través de l'art els aspectes i creadors més visionaris de la cultura catalana

Diu Aristòtil que la virtut, com a valor social, està en trobar el terme mig entre dos extrems. Catalunya, segons tots el tòpics, sembla haver trobat la sabata de son peu en aquesta màxima. Però, sigui tòpic o realitat, no sempre ha estat així. Només cal remuntar-se als orígens, de Catalunya, és clar, per adonar-se que sense una colla agosarats avantpassats agressius i ferotges, per als quals els mots ordre, pacte, estalvi i seny no tenien el sentit que ara els donem, avui potser no faríem servir el gentilici català. El món, però, roda, i en mil anys Catalunya ha tingut temps de crear un petit imperi, de perdre'l i de sentir la irrefrenable necessitat de reinventar-se, forçada en bona part per la sacsejada en grau 10 de l'escala de Richter que va suposar la revolució industrial a tota Europa. L'equilibri aristotèlic, però, no ha pogut amb tots i seguint la petja medieval, il·luminats, visionaris i folls han continuat estirant de la corda, transgredint i fent avançar Catalunya.

Impredictible, l'il·luminat gaudeix d'una llibertat que els altres no tenen
Un trànsit expositiu que va de l'herència simbòlica a la reflexió sobre la identitat

Dels que es salten les normes, trenquen els motlles, caminen pels extrems i creuen en utopies va Il·luminacions. Catalunya visionària, una exposició que el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) exhibirà a partir del proper 17 de febrer i que recorre a través de la creació artística "les il·luminacions que han conformat la visió de la Catalunya moderna des de l'època remota de Ramon Llull fins avui", explica la seva comissària, la historiadora i crítica de l'art Pilar Parcerisas.

Il·luminats i visionaris que proliferen en els petits països, segons teoria del prestigiós i ja desaparegut comissari d'exposicions suís Harald Szeemann, volcà d'idees i mestre de Parcerisas, que ja el 1991 va mostrar en una exposició com de visionària era Suïssa, i ho va repetir el 1996 amb Àustria i el 2005 amb Bèlgica. "Que per què aquest és un fet que només es dóna als petits països? Szeemann mai no em va a arribar a explicar la teoria amb que sustentava tal afirmacio", diu la comissària. "Potser", apunta, "és una manera de treure el que tenim dins, de mostrar que amb creativitat podem sortir de l'illa".

Dedica Parcerisas l'exposició Il·luminacions. Catalunya visionària al seu mestre i en manlleva el títol d'una obra del filòsof alemany Walter Benjamin, mort a Portbou camí de l'exili. Terra de trànsit, que mira cap al nord i cap al Mediterrani, Catalunya ha estat un país obert als corrents de pensament europeus i a les ideologies de signe revolucionari, terra transitada per forans que l'han feta objecte de les seves premonicions i visions, des de Sant Ignasi de Loiola, que al segle XVI va redactar el seu Llibre d'Exercicis Espirituals, fins a l'artista alemany Joseph Beuys, qui es va inspirar en el sant i la geografia mística de Catalunya per crear la seva acció Manresa, presentada el 1966 a la galeria Schmela de Düsseldorf i present a la mostra.

De conducta impredictible, l'il·luminat, el visionari, el foll, aquest personatge constant en el folklore de moltes cultures, gaudeix d'una llibertat que els altres no tenen; la llibertat que els dóna viure lluny de la centralitat postulada per Aristòltil, sempre escorats als extrems, vorejant el precipici, aferrats a la llum, la visió, la intuïció, la idea-premonició. Com lluny de la norma, "fora de les interpretacions convingudes", presenta Pilar Parcerisas l'exposició. Perquè la comissària prova, diu, de fugir del regne del signe per recuperar el símbol i "omplir el buit present inaccessible als sentits amb propostes que ens hi poden retornar".

És Il·luminacions. Catalunya visionària una exposició d'imatges i poca paraula, la justa per suggerir, més que per dir; paraula que juga el paper de complementar, si cal, l'obra d'art, l'objecte, la instal·lació (en total, s'exhibeixen 800 obres). Perquè el realisme no pertany al món dels il·luminats i els visionaris, els quals ni segueixen escoles ni acostumen a crear-ne. El seu és el món de la subjectivitat, el món de les sensacions, de les emocions i els suggeriments. I és la subjectivitat d'aquestes individualitats la que mostra l'exposició, on les fronteres entre "tendències artístiques, ordenadores i acadèmiques a l'ús en la història de l'art" no hi tenen cabuda.

Perquè es tracta, diu la comissària, de mostrar "un tall en secció d'aquesta història, sota un ordre orgànic, basat en la creació d'imatges a partir de formes d'experiència; una experiència que traspassa les disciplines artístiques i els corrents establerts, que enllaça passat i present, local amb l'universal, genuí amb forà, que presenta l'art com a forma d'experiència visionària de diverses intensitats".

Estructurada en 13 àmbits temàtics, encapçalats cadascun per les lletres del mot Il·luminacions, l'exposició s'obre amb l'obra d'Antoni Tàpies Pintura romànica i barretina (1971), tota una declaració d'intencions d'aquest recorregut per la construcció de l'univers imaginari de Catalunya que parteix de Ramon Llull i arriba als nostres dies.

Un trànsit que comença per l'herència simbòlica, on Llull i Tàpies es donen la mà, per acabar en les reflexions sobre la identitat en el pensament i l'art contemporani. Entremig, l'exposició transita pel món de les utopies i els utopistes (Ildefons Cerdà, Anselm Clavé, Narcís Monturiol), pel regne de l'ideal simbolista (Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Francesc Pujols), per la fascinació pel paisatge i la geografia (Jacint Verdaguer, Joaquim Mir, Perajaume), per la ciutat com a matriu (Nicolau Maria Rubió i Tudurí, Carles Buigas, Josep Lluís Sert, Ricart Bofill), per les premonicions de la guerra (André Mason, Georges Bataille, Dalí), la fascinació per la màquina (Joaquim Torres-Garcia, Rafael Barradas, Joan Salvat-Papasseit), pels paisatges metafísics del surrealisme i pel món de la ment (Joan Miró, Dalí, J. V. Foix, Joan Brossa, Perucho, Zush), per l'objecte que cobra vida gràcies a la poesia visual (Jordi Pablo, Brossa), per la fascinació per la ciència (Alexandre Deulofeu, Dalí), o la mística contemporània (Beuys).

Parcerisas clou la mostra en femení, amb un conjunt d'obres creades per dones que exploren la representació del cos per denunciar els mecanismes del poder. "És un final intencinat, alhora un punt de tancament i d'obertura, d'esperança i de futur", clou la comissària.

Deixar fer

De tant en tant el seny català acluca l'ull i deixa fer". Pilar Parcerisas ha posat l'exposició Il·luminacions sota l'advocació d'aquesta frase de Nicolau Rubió i Tudurí. Sense voler arribar a la simplificació de creure que la cultura catalana es desplega en funció d'aquesta particular dialèctica entre l'ordre del seny i la seva suspensió momentània, és evident que, en un país amb una tendència innata a l'autocontrol, l'inventari dels moments en què s'han afluixat les rendes és rellevant. Rescatar aquests períodes contribueix a la sempre noble causa d'ampliar les fronteres del possible.

Aquesta idea de fer l'altra llista de la cultura catalana és el que, des del primer moment, em va semblar temptador de la proposta de Pilar Parcerisas. Es tractava de proposar una revisió d'aquells creadors -en el sentit ampli de la paraula: les arts i el coneixement- que es van deixar endur pels impulsos de la utopia, del misticisme, de la rauxa, del radicalisme, de l'anarquia, de la raó que s'enfila per sobre dels arbres de les idees rebudes que sovint impedeixen de veure el bosc. És a dir, totes aquelles experiències que són cridades a l'ordre quan el seny es desperta de la seva absència mental transitòria i una certa naturalitat torna a imperar en aquesta terra. I que sovint han passat a segon pla quan la normalitat ha estat massa desperta.

Amb el títol, d'arrel benjaminiana, Il·luminacions, Pilar Parcerisas ens dóna a entendre ja algunes qüestions bàsiques: que sobre aquestes figures singulars és possible traçar una història d'implicacions i de relacions que va més enllà de l'àmbit estrictament català. I que, al mateix temps, cadascuna d'aquestes figures descriu un imaginari molt propi, en què difícilment es pot parlar en termes escolàstics i continuistes.

Mentre els noucentistes codificaven, els il·luminats trencaven codis. ¿Què és l'art si no un exercici permanent de destrucció i creació de codis lingüístics i de pautes que ens permet fer més penetrant la mirada sobre les coses, sobre el món i sobre nosaltres mateixos? D'una manera a vegades contradictòria els il·luminats van deixant de costat els tòpics i obren portes a les noves formes de modernitat. Per això també la seva rauxa provincial, com diríem en termes pascalians, té un efecte d'expansió cosmopolita. Crea lligams amb altres cultures i també entre generacions, sovint prou llunyanes. I genera codis que formen part de la història universal de la creació, perquè si algú és capaç de crear del no-res aquest és l'artista.

L'empremta de Llull ressona encara, en una exposició que Pilar Parcerisas ha entès com un poema tridimensional. Un poema traçat amb un material de luxe: las millors obres de la rauxa catalana. Perquè Pilar, impregnada de l'esperit dels indomables, ha volgut que l'exposició fos també una exercici de creació. No resultés que els nostres il·luminats se sentissin segrestats, per l'ordre. Del seny, evidentment.

Josep Ramoneda és director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Visionaris il·luminats

Heus aquí els il·luminats, els visionaris... els adalils de la llum. la llum fecunda, sí. la llum que és ignició, és vibració, és vida. i la vida creació, creació constant irrefrenable, una creació constant i ubiqua que s'executa amb la mort i esdevé realitat, realitat tangible, visió

heus aquí els il·luminats, els visionaris. els que, fent-se llenya del propi foc, donen a llum llum pròpia i aquesta pròpia llum dóna llum a la visió, que és concreció excelsa, i una veritat indestructible. una veritat que, des que ve del foc, és pura, exacta, i neix intacta. una veritat que s'ofereix verge en tots els sentits i a tots els sentits, que la reben de primera instància. ningú ni re no l'ha manipulada, ni tan sols no l'ha mirada. cap influència de cap mena no li ha posat encara l'ombra d'un vel damunt la faç. és el que és i ho és al mil per mil i amb totes les conseqüències, amb tota la potència de ser el que és. és colpidora, autèntica, de fiar. i, des que la llum pot venir de fora però la visió sempre sempre ve de dins, a més a més és pròpia: una realitat íntima i del tot intransferible... a menys que s'assumeixi la dolorosa barbaritat de fraccionar-la, prostituir-la, lliurar-la a les mans brutes de la interpretació, que la desfigurarà ipso facto i la manipularà de forma irremissible

heus aquí els il·luminats, els visionaris. els que dormen amb la visió al ventre perquè s'han vist i no s'han vist sants sinó merament sans i han comprès que la divinitat és inherent a la vida i cascú l'assumeix com vol però ningú no la pot transmetre; s'han vist i han vist, des de molt endins, des del cor mateix de la flama, i han comptat amb estructura suficient per suportar la visió i amb coixí filosòfic per amorosir-ne la bufetada -el mateix coixí que els ha dut fins aquí sostenint-los la bolla de la carcanada-; els que han mirat més enllà, o més endins, que la gran majoria dels altres i saben que no rebran més alta recompensa que l'apel·latiu de locus, bojos, orats, arrauxats o folls

heus aquí els il·luminats, els visionaris, els que han lluitat a les primeres línies de l'avantguarda, intel·lectual o artística, i han trencat motlles; els que han fet un pas endavant en el camí de l'expressió i han revolucionat conceptes; els que han anat fins l'extrem i han gosat petjar territoris verges; els que han tingut la freixura d'anar fins al llindar del precipici creacional i han fet el salt en el buit; els surfistes que cavalcant el rompent de l'onada evolutiva han desafiat l'històric penya-segat i s'han deixat anar buit enllà sense garanties i sense altre pretensió que el desflorament de possibilitats inèdites; els que, enduts per l'ariet del propi pensament i aferrats a una idea-força, o una intuïció preclara, han reptat les convencions, l'ètica, la moral, per donar a llum noves vies; els experimentadors més radicals, els veritables creadors, que solen coincidir amb els que passen més desapercebuts i corren més risc de ser oblidats; els que han fet un pas més, encara que fos tímid, insegur, balbejant, i seran ignorats per la societat benpensant, per la indústria, pels mitjans de comunicació i difusió, que tant sols aposten o s'interessen pels valors segurs i de provada, comprovada, recomprovada i recontracomprovada acceptació; els que, suspesos damunt l'abisme, se l'han jugada en nom del progrés, la innovació, la volució...

Pau Riba és artista, poeta i cantant.

ILDEFONS CERDÀ La visió de la ciutat futura

A Ildefons Cerdà (Centelles, 1815-Caldas de Besaya, Cantàbria, 1876) li va costar poc visionar la ciutat del futur, encara que Barcelona, com tantes altres vegades, no ho va saber veure en el seu moment i s'hi va resistir tant com va poder. L'enginyer, milicià, urbanista i polític osonec en va tenir prou en descobrir el tren en un viatge que va fer el 1944 al sud de França per veure la llum: la mobilitat i les comunicacions (el telègraf) serien els elements bàsics que transformarien les ciutats i el territori. Seguidor del socialisme utòpic, el seu Pla urbanístic, que partia d'un acurat estudi demogràfic de la ciutat, va esponjar Barcelona d'una manera innovadora, encara que els entrebancs i modificacions municipals en desvirtuaren el veritable esperit.

NARCÍS MONTURIOL Compromís amb el progrés i les llibertats

Narcís Monturiol (Figueres, 1819-Barcelona, 1885) ha passat a la història com l'inventor del submarí, però més enllà d'un simple utopista, aquest empordanès que creia en una societat justa i feliç va ser un inventor visionari amb un fort compromís polític i social. Republicà convençut i simpatitzant de les idees socialistes, el seu invent del submarí, ideat com una nau-peix partint de l'observació dels amfibis, lluny de tenir un propòsit bèl·lic va ser creat amb la finalitat de millorar les condicions de treball dels corallers a Cadaqués. El primer Ictíneo va avarar al port de Barcelona el setembre de 1859 i el segon, el 1864. El fracàs dels seus invents -no només va idear submarins- el van dur a la ruïna i va morir sense cap tipus de reconeixement.

ANTONI GAUDÍ A la recerca de la perfecció absoluta

Místic i visionari entre els visionaris, Antoni Gaudí (Reus, 1852-Barcelona, 1926) és el gran al·lucinat que veu en l'arquitectura el camí cap a la perfecció no únicament artística, sinó també a nivell personal i de la humanitat. Solitari, profundament religiós i d'un escetisme extrem, la seva és l'obra d'un boig genial i revolucionari que cerca la perfecció absoluta. L'aconsegueix fent com a bon modernista un pacte amb la natura i actuant com a intermediari.

Menyspreat pels noucentistes, la seva incansable recerca de la forma sustentada per la tècnica el va portar a crear una síntesi orgànica en la qual l'arquitectura complementa la bellesa de la natura en un equilibri absolut. La seva revolució de l'arquitectura ha arribat fins avui.

FRANCESC PUJOLS El filòsof visionari dels conceptes

Home de cortesia extrema, irònic com pocs, dialèctic hiperbòlic i amant del pensament a raig, Francesc Pujols (Barcelona, 1882-Martorell, 1962) és el visionari dels conceptes, el filòsof de la torre de les Hores de Martorell que volia fer una ciència universal i catalana alhora que abastés tota la condició del real. Impulsat per aquest deliri va establir a la seva obra conceptual, Concepte general de la ciència catalana, editada el 1819, l'existència d'un corrent filosòfic català que arrancava a l'Edat Mitja amb Ramon Llull i Ramon de Sibiuda i arribava fins a ell mateix. Aquesta obra ars magna (hiparxiologia segons el seu sistema) inclou la cèlebre profecia segons la qual els catalans són éssers excepcionals pel fet de ser fills de la terra de veritat.

SALVADOR DALÍ Creador paradigma dels visionaris

Pintor, escultor, dissenyador, escriptor i cineasta, Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989), el primer gran reivindicador d'Antoni Gaudí, és el creador paradigma dels visionaris. Dotat d'una gran habilitat per inventar-se i reinventar-se una i altra vegada, va fer de les visions, al·lucinacions i somnis una eina pictòrica i una teoria sobre la concepció humana, la ment i la realitat.

Amb el seu mètode paranoicocrític, que ell defineix com "un mètode espontani de coneixement irracional basat en l'objectivació sistemàtica d'associacions i interpretacions delirants", des de 1930, a més de fer-se un lloc propi dins el món del surrealisme, va articular un eix on desplegar tota la seva obra polimorfa: pintura, dibuix, arquitectura.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_